Направо към съдържанието

Удобен флаг

от Уикипедия, свободната енциклопедия

„Удобен“ флаг („евтин“ флаг) е икономико-правен термин, с който се обозначават съвкупността от условията, предоставяни от правителствата на страни на нерезиденти – собственици на чуждестранни съдове, готови да плават под флага на страната, която предоставя тези условия.

„Удобният“ флаг, като правило, осигурява на съда най-благоприятен режим и намалени ставки на пристанищните такси в болшинството пристанища в света, тъй като практически всички държави, предоставящи свой удобен флаг, не са имали конфликт (особено, военни) с повечето съществуващи държави в течение на голям исторически период от време.

Към 2005 г. най-голям брой съдове под „удобен“ флаг са регистрирани: в Панама – 4688, Либерия – 1460, Малта – 1105, Бахамски острови – 1070, Кипър – 782, Сингапур – 277.

Най-много руски съдове са регистрирани под „евтин“ флаг в Либерия (65), Малта (60), Кипър (54), Панама (6)[1].

Открита регистрация на съдовете

[редактиране | редактиране на кода]

Нестабилността на националния фрахтов пазар и високите данъчни нива способстват за преместването на флота в страни открита регистрация на съдове, които зачитат интересите на корабовладелците в своите законодателства.

Мащабите на регистрацията на морски съдове под „удобни“ флагове стават най-значителни след Втората световна война.

Ползи от регистрацията под „удобен“ флаг

[редактиране | редактиране на кода]
  • ниски данъчни ставки;
  • ниски нива за минимална работна заплата;
  • малки регистрационни сборове;
  • минимум формалности;
  • съкратен (сравнено с другите) срок за регистрация;
  • без изисквания за гражданството на членовете на екипажа;
  • възможност за осъществяване на предприемаческа експлоатация на съда от нерезидентите отвъд границите на държавата на флага.

Страни с „удобен“ флаг

[редактиране | редактиране на кода]

Монголия и Боливия предоставят услуги по регистрация на съдове независимо от това, че самите те нямат излаз на море.

Освен страните с открита регистрация, регистратори на „удобен“ флаг са страните с екстериториална регистрация на съдове или офшорните зони[2].

  1. А. П. Горкин. География. – М.: Росмэн-Пресс, 2006. – 624 с. – (Современная иллюстрированная энциклопедия). – 10 000 экз. – ISBN 5-353-02443-5.
  2. Что такое „удобный“ флаг?
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Удобные флаги“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​