Шварц бира

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Шварц бира
(Schwarzbier)
Glass of Köstritzer Schwarzbier.jpg
Страна на произход Флаг на Германия Германия
Тип бира лагер
Алкохолно съдържание 4,4 – 5,4 %.

Шварц бира или Черна бира (на немски: Schwarzbier) е регионална тъмна бира от Южна Тюрингия и Северна Франкония (Германия), от типа Тъмен лагер (Dark Lager). Освен в Германия, шварц бира се произвежда и от пивоварни в Австрия, Чехия, САЩ и Шотландия.

История[редактиране | редактиране на кода]

Корените на шварц бирата са в Тюрингия, Саксония и Бранденбург. Най-старата известна черна бира е „Braunschweiger Mumme“, произвеждана още през Средните векове в района на Брауншвайг. Най-ранните документирани сведения са за произвежданата в Тюрингия черна бира „Köstritzer“ от 1543 г., която се прави и до днес.

В Източна Германия има много уникални разновидности на този вид бира, които се произвеждат от регионални пивоварни. Като цяло производството на шварц бира в Германия нараства, като за периода 1989 – 2011 г. увеличението е от 12 000 до около 380 000 хектолитра годишно. Черната бира в Германия има пазарен дял от 1,6 процента.

Характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Köstritzer Schwarzbier

Шварц бирата е вариант на мюнхенското тъмно пиво (Münchner Dunkel). В сравнение с него обаче е доста по-тъмна, по-суха на вкус и със забележима острота на печен малц.

В основата на шварц бирата са немски тъмни мюнхенски и пилзнер малцове, с добавка на неголямо количество печени малцове (като Carafa) за получаване на тъмен цвята и фин препечен вкус. Използват се немски благородни сортове хмел и чисти немски лагерни дрожди.

Цветът на бирата варира от средно до много тъмнокафяв, почти черен, често с рубинени и гранатови проблясъци, но почти никога не е абсолютно черен. Течността е прозрачна. Богат и сложен вкус на малц, благороден хмел, кафе и шоколад. Малцов аромат с нотки на горчив шоколад.

Алкохолно съдържание: 4,4 – 5,4 %.

Търговски марки Шварц бира[редактиране | редактиране на кода]

Типични търговски марки са: Kostritzer Schwarzbier, Kulmbacher Monchshof Premium Schwarzbier, Einbecker Schwarzbier, Weeping Radish Black Radish Dark Lager, Sprecher Black Bavarian, Sapporo Black Beer, Goose Island Schwarzbier, Einbecker Schwarzbier, Calumet Total Eclipse.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]