Вилем-Александър Нидерландски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вилем-Александър
Willem-Alexander
Крал на Нидерландия
2013 г.
Роден
27 април 1967 г. (56 г.)

Учил вЛайденски университет
Управление
Периодот 30 април 2013 г.
Коронация30 април 2013 г.
ПредшественикБеатрикс Нидерландска
НаследникПринцеса Катерина-Амалия
Герб
Семейство
БащаКлаус фон Амсберг
МайкаБеатрикс Нидерландска
Братя/сестриЙохан-Фрисо Орански
Константейн Орански
СъпругаМаксима Нидерландска (2 февруари 2002)

Подпис
Уебсайтwww.royal-house.nl/members-royal-house/king-willem-alexander
Вилем-Александър в Общомедия

Вилем-Александър Нидерландски (на нидерландски: Willem-Alexander der Nederlanden), пълно име Вилем-Александър Клаус Георг Фердинанд (на нидерландски: Willem-Alexander Claus George Ferdinand) е крал на Нидерландия, най-голям син на кралица Беатрикс Нидерландска и принц Клаус ван Амсберг.

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Утрехт на 27 април 1967 г., преди майка му да заеме нидерландския престол. Официално става наследник на нидерландската корона с титла Негово Кралско Височество Принц Орански (Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje) на 30 април 1980 г., когато майка му се възцарява на нидерландския престол.

Принцът завършва протестантско училище в Хага, колеж в Уелс и е дипломант по история на Лайденския университет. Интересува се от управление на водните ресурси – член е на Световната комисия по водата за 21 век и е патрон на Комитета по световно водно сътрудничество към Световната банка, ООН и Шведското външно министерство. На 12 декември 2006 г. е назначен за председател на Секретариата на Главния консултативен съвет по въпросите на водата към ООН.

Задължения като принц[редактиране | редактиране на кода]

Принц Вилем-Александър е член на Държавния съвет на Нидерландия, председателстван от кралица Беатрикс. Той е бригаден генерал в Нидерландските сухопътни сили и старши капитан в Нидерландските военноморски и военновъздушни сили. Председател е на Нидерландския олимпийски комитет и е член на Международния олимпийски комитет.

В телевизионно обръщение към нацията кралицата заявява, че абдикира от престола в полза на своя най-голям син и престолонаследник Вилем-Александър Орански. Официалната церемония е на 30 април 2013 г. – Деня на кралицата (рождения ден на нейната майка и предишна кралица), който се преименува на Ден на краля.[1][2]

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

На 2 февруари 2002 г. принц Вилем-Александър се жени за Максима Серути – аржентинка с испано-италиански произход. Двамата имат 3 деца:

  • принцеса Катерина-Амалия (р. 7 декември 2003)
  • принцеса Алексия (р. 26 юни 2005)
  • принцеса Ариана (р. 10 април 2007)

Увлечения[редактиране | редактиране на кода]

Вилем-Александър е запален пилот и редовно пилотира кралския реактивен самолет,[3] а също чартърни пътнически полети на авиокомпанията KLM като втори пилот. Планира да изкара курс по преподготовка за управление на по-голям авиолайнер – Boeing 737.[4]

От 1986 до 1992 г. той непрекъснато участва в Нюйоркския маратон. Участвал е също така в 200-километровия кънки-маратон „Elfstedentocht“ през единадесет града на провинция Фризия.[5]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Беатрикс ще бъде наследена от сина си Вилем-Александър Архив на оригинала от 2013-01-30 в Wayback Machine. – в www.livenews.bg
  2. Холандската кралица Беатрикс официално абдикира в полза на сина си – в www.dnevnik.bg
  3. FAQ – Dutch royalty // Radio Netherlands Worldwide. Архивиран от оригинала. Посетен на 28 януари 2013.
  4. Dutch King Willem-Alexander reveals secret flights as co-pilot // BBC News. 17 май 2017. Посетен на 17 май 2017. (на английски)
  5. Bas Teunissen. FAQ: eleven facts about the Eleven Cities Race // Radio Netherlands Worldwide, 24 декември 2010. Архивиран от оригинала на 2013-03-17. Посетен на 28 януари 2013. (на английски)
Беатрикс крал на Нидерландия (30 април 2013 – …)