Кастел дел Монте

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за замъка в Южна Италия. За селото в Южна Италия вижте Кастел дел Монте (село).

Кастел дел Монте
Карта
Местоположение в Андрия
Информация
Страна Италия
Терит. единицаАпулия
Стилготика
ОснователФридрих II
Строителство13 век
Кастел дел Монте в Общомедия

Кастел дел Монте (от италиански: „Замък на хълма“) е крепост от 13 век и замък, разположен на хълм в региона Апулия в югоизточна Италия.

Построен е от императора на Свещената римска империя Фридрих II[1] в периода между 1240 и 1250 г., въпреки че навярно така и не е бил напълно довършен и никога не е бил предназначен за отбранителна крепост[2]. През 18 век, вътрешните мрамори на замъка и останалите мебели са иззети. Той няма нито ров, нито мост.

Съгласно замисъла на императора замъкът е натоварен със силно символическо значение, както с разположението си, така и с неговата абсолютно правилна форма. Той е уникален образец на средновековна военна архитектура, в която са съчетани елементи на класическата античност, ислямския Изток и северноевропейската цистерианска готика. Защитен е като обект на световното наследство.

Разположение[редактиране | редактиране на кода]

Кастел дел Монте е разположен на малък хълм в близост до манастира на Санта Мария дел Монте, на надморска височина 540 m. Когато е построен замъкът, районът е бил плодороден с изобилие от вода и буйна растителност. Намира се в община Андрия, провинция Барлета-Андрия-Трани и заема мястото на по-ранна крепост, от която не съществуват структурни останки.

Конструкцията на замъка се споменава само в един съвременен източник, документ, датиращ от 1240 г., в който светият римски император Фридрих II нарежда на губернатора на Капитаната да завърши някои работи по нея. Той никога не е завършен и няма доказателства, че императорът го е използвал като ловна хижа, както често се споменава. По-късно е превърнат в затвор, използван като убежище по време на чума, и накрая занемарен. Първоначално има мраморни стени и колони, но всички са разрушени от вандали или повторно използвани в строежи наблизо.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Схема на Замъка

Крепостта представлява октагонална /осмоъгълна/ призма с осмоъгълни бастиони на всеки ъгъл. Всяка стена има 8 стаи. Октагонът е замислен като междинен символ между квадрата (представящ земята) и кръга (представящ небето). Фридирх II може да е бил вдъхновен да построи замъка в тази форма от или от Куполът на Скалата в Ерусалим, който той вижда по време на Кръстоносните походи или от параклиса в Катедралата в Аахен.

Основната стена е висока 25 m, а всеки от осемте бастиона е по 26 m. Страните на основния октагон са 16.5 m дълги. Замъкът има диаметър 56 m. Главният му вход гледа на изток.

След като е бил изоставен за дълго време, замъкът е купен през 1876 г. за сумата от 25 хил. лири от италианското правителство, което започва процес на реставрация през 1928 г.

Замъкът Кастел дел Монте е включен в списъка на ЮНЕСКО с обекти на Световното и културно наследство през 1996. Кастел дел Монте е изобразен на гърба на италианската монета от 1 евроцент.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Hubert, Houben. Castel del Monte // Federiciana. Enciclopedia Italiana. Посетен на 19 юли 2011.
  2. Hindley, Geoffrey. Castles of Europe. Feltham, Middlesex, England, Paul Hamlyn, 1968. ISBN 978-0-600-01635-9. с. 149.