Нирвана

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Нирвана.

Нирвана (пали: nibbāna, нибана, санскрит: निर्वाण), известна още като просветление или пробуждане е пълното спокойствие на ума при Освобождението (мокша), това е състоянието на край на страданието, най-висше щастие и единението с божественото. Постигането на нирвана е цел в будизма. За будистите Нирвана е и освобождаване от цикличното страдание, присъщо на обусловеното съществувание (самсара). Думата означава букв. „угасване“ или в будистки контекст това е спокойствието на ума след изчезването на бушуващите делюзии, алчност и ненавист.

Нирвана трудно може да се обясни с думи, но може да се преживее вследствие на интензивна работа с ума, главно медитация, и продължителна духовна практика.

Пътища за постигане на Нирвана в Пали канона[редактиране | редактиране на кода]

Във Вищудхимага, глава I-6 (Будагоса & Нюнамоли, 1999, стр. 6 – 7) Будагхоша посочва различни избори, като част от Пали канона, на стремежа към Нирвана[1], включително:

  1. само чрез проницателност, прозрение, вникване (випасана)
  2. чрез джана и разбиране
  3. чрез делата, виждането и правдивост
  4. чрез добродетелност, съзнателност и разбиране
  5. с добродетелност, разбиране, концентрация и усилие
  6. с четирите основи на съзнаването (сати) (виж Сатипатана Сута, ii.290)

Махаяна възгледа за Нирвана[редактиране | редактиране на кода]

Идеята за Нирвана като състояние на изчистения, недуалистичен „по-висш ум“ може да бъде открита в някои Махаяна/Тантрически текстове.

Нирвана има три основни черти

  1. Природата ѝ е пустота.
  2. Проявлението ѝ е свобода от илюзии.
  3. Характеристиката ѝ е освобождение от всички страдания.

Но има различни видове Нирвана, които трябва внимателно да различим в текстовете:

  • Таковостта на всички явления, наречена „Естествената Нирвана“
  • Прекратяване на чувствата и различаването чрез неутрализация на техните семена в резултат на практикуване на светския път, наречена „Мнима Нирвана на Прекратяването“ На четирите нива на концентрация (Самадхи) на безформеното кармичните отпечатъци (семена) се изчерпват и възниква лъжлива Нирвана.
  • Прекратяване, което се получава по Пътя на Виждането на Малката Колесница, наречена „Нирвана на Архатите
  • Нирвана на Будите и Бодхисатвите свободна от крайностите на съществуванието и покоя, благодарение на силата на различаващата мъдрост и съчувствието, наречена „Нирвана отвъд Пребиваването“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. A number of the suttas referenced below as well as Buddhaghosa himself refer not explicitly to nirvana but to „the path of purification“ (Pali: Visuddhimagga). In Visuddhimagga, Ch. I, v. 5, Buddhaghosa notes: „Herein, purification should be understood as nibbana, which being devoid of all stains, is utterly pure“ (Buddhaghosa & Ñāṇamoli IAST, 1999, p. 6).

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]