Ню Мексико

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ню Мексико
New Mexico
Щатите в САЩ
Знаме
      
Герб
Разположение в САЩРазположение в САЩ
Страна САЩ
СтолицаСанта Фе
Площ314 916 km²
Население2 117 522 души (2020)
6,72 души/km²
ГубернаторСузана Мартинез
Часова зонаПланинска: UTC-7/-6
Пощенски кодNM
ISO 3166-2NM US-NM
Официален сайтwww.newmexico.gov
Ню Мексико в Общомедия

Ню Мексико (на английски: New Mexico; на испански: Nuevo México, в буквален превод „Ново Мексико“) е щат в САЩ, чийто пощенски код е NM, а столицата се казва Санта Фе. Ню Мексико е с население от 2 085 109 души (2015). Общата площ на щата е 315 194 km².

География[редактиране | редактиране на кода]

Ню Мексико граничи с Аризона на запад, Колорадо на север, Тексас и Оклахома на изток. Ню Мексико също допира югоизточния ъгъл на щата Юта. Част от южната граница на Ню Мексико е прилежаща на границата между САЩ и Мексико, където Ню Мексико граничи с мексиканските щати Чиуауа и Сонора.

Източната граница на Ню Мексико лежи на 103° географска дължина с щата Оклахома, и 5 km на запад от 103° W географска дължина с Тексас. На юг граничи с щата Тексас и мексиканските щати Чиуауа и Сонора. Щатите Ню Мексико, Колорадо, Аризона и Юта се срещат в северозападния ъгъл на Ню Мексико. Ню Мексико е обширна територия с малко вода. Водната площ е само около 650 km². Средното количество валежи в Ню Мексико е само 380 mm/годишно.

Пейзажът варира от обширни пустини до високи скалисти плата и високи планини, покрити със сняг. Въпреки сухия изглед на Ню Мексико, значителна част от щата, особено на север, е покрита с изобилно залесени диви планини. Планините Сангре де Кристо, най-южната част на Скалистите планини, минават приблизително от север на юг по източния бряг на Рио Гранде. Най-важните реки в Ню Мексико са Рио Гранде, Рио Пекос, Сан Хуан и Гила. Рио Гранде е третата най-дълга река в САЩ.

Кактуси, юка, креозотни храсти, пелин и пустинни треви покриват обширните полуизсъхнали равнини, които обхващат източната част на щата.

Федералното правителство защитава милиони акри от Ню Мексико като национални гори. Те са:

  • Карсън (национална гора)
  • Сайбола (национална гора)
  • Линкълн (национална гора)
  • Санта Фе (национална гора)
  • пустинята Хила

Други защитени земи включват следните паметници и паркове:

Посетителите общуват със съхранилите се в Ню Мексико индиански племена пуеблоси. Туристите, които посещават тези места, носят значителни средства на щата. Други области, представляващи географски и панорамен интерес, са националният паметник Каша-Китууе Тент Рокс и националният резерват Валс Калдера (Valles Caldera). Гила Уилдърнъс (Gila Wilderness) е разположен на югоизток в щата.

История[редактиране | редактиране на кода]

Символи на Югозападът, люти чушки и избелен кравешки череп, висят на пазар в Санта Фе

Първите известни заселници на Ню Мексико са били членове на културата Кловис. Всъщност културата е кръстена на град в Ню Мексико, където са открити първите археологически останки. По-късни заселници включват индианци от културите анасази и моголон. По времето на осъществяване на контакт с Европа през 1500-те г. районът е бил заселен от народите пуебло, навахо, апачи и юта. Франсиско де Коронадо организира голяма експедиция през 1540 – 1542 г., за да търси мистичните седем града на златото Сибола, описани от Алвар Нунес Кабеса де Вака, който се е завърнал от осемгодишно мъчително пътуване от Флорида до Мексико. Хората на Коронадо не откриват богати градове на златото, а вместо тях няколко индиански селища в пустошта. Следващите експедиции също не откриват известните градове на Югозапада.

50 години след това Хуан де Онате основава колонията Сан Хуан на брега на реката Рио Гранде през 1598 г., която е първото постоянно заселване на европейци в бъдещия щат Ню Мексико.

През 1609 г. Педро де Пералта, който по-късно става губернатор на провинцията Ню Мексико, основава селището Санта Фе в подножието на планините Сангре де Кристо.

Демография[редактиране | редактиране на кода]

Албакърки е разположен в централната част на Ню Мексико, той е най-големият град в щата. В него се намира Университетът на Ню Мексико
Лас Крусес е разположен в южната част на Ню Мексико, той е вторият по население град в щата. В него се намира Щатският университет на Ню Мексико
Санта Фе отстои на около 97 km североизточно от Албакърки и е столица и четвърти по големина град в щата
Розуел се намира в югоизточната част на щата и е пети по големина град

Население[редактиране | редактиране на кода]

По данни на Бюрото за преброяване на населението на САЩ към 1 юли 2008 г. населението на Ню Мексико наброява 1 984 356 души, което представлява увеличение със 165 315 души, или 9,1%, от последното преброяване през 2000 година[1]. Това включва естествен прираст на населението от 114 583 души в сравнение с предишното преброяване (235 551 случая на раждаемост минус 120 968 случая на смъртност) и механичен прираст от 59 499 души, дължащ се на миграцията в щата. Имиграцията отвън води до прираст от 34 375 души, а тази от другите щати до прираст от 25 124 души.
Според статистиката 7,2% от населението на Ню Мексико са под 5-годишна възраст, 28% под 18, 11,7% над 65-годишни.
Жените представляват приблизително 50,8% от населението.
През 2006 г. жителите на щата, родени в чужбина, са били 8,2% от населението.

Градове[редактиране | редактиране на кода]

Топ 10 на градовете в Ню Мексико по брой на населението
2007 По изчисления на Бюрото
за преброяване на населението на САЩ
[2]
Ред Град Окръг Население
1 Албакърки Берналило 518 271
2 Лас Крусес Доня Ана 89 722
3 Рио Ранчо Сандовал 75 978
4 Санта Фе Санта Фе (окръг) 73 199
5 Розуел Чавес 45 569
6 Фармингтън Сан Хуан 42 425
7 Аламагордо Отеро 35 607
8 Кловис Къри 33 182
9 Хобс Лия 29 602
10 Карсбад Еди 25 033

Окръзи[редактиране | редактиране на кода]

Ню Мексико се състои от 33 окръга.

Топ 5 на окръзите в Ню Мексико по брой на населението
2007 По изчисления на Бюрото
за преброяване на населението на САЩ
[3]
Ред Окръг Население
души
Площ
km²
Гъстота на
населението
души/km²
Най-голям град
1 Берналило 629 292 3020 208 Албакърки
2 Доня Ана 198 791 9860 20 Лас Крусес
3 Санта Фе 142 955 4944 29 Санта Фе
4 Сан Хуан 122 427 14 281 9 Фармингтън
5 Сандовал 117 866 9609 12 Рио Ранчо

33-те окръга на Ню Мексико са:

Раси и етнически произход[редактиране | редактиране на кода]

Според Бюрото за преброяване на населението на САЩ 1,5% от населението на щата е многорасаво (от смесена раса), по-голяма част от които от двете азиатска и хавайско-полинезийска етнически групи. През 2004 г. Ню Мексико има най-висок процент (43%) на испаноговорещи от всеки друг щат. Някои от тях са новодошли емигранти, а други – потомци на испански колониалисти. Щатът Ню Мексико е на трето място по процент на коренно американско население (индианско) след Аляска и Оклахома.

Испаноговорещите, потомци на испански колониалисти и новодошлите емигранти от Мексико, представляват най-голяма част от населението на щата, като най-много живеят в северната, централната и североизточна част на Ню Мексико. Легални и нелегални мексикански емигранти преобладаващо се намират в южната част на щата в близост до мексиканската граница. Потомци на бели американски заселници, предимно от ирландско-английски и испански произход, придошли от други части на САЩ, живеят главно в западните, югозападни и югоизточни части на щата, както и в по-големите градове. Североизточният край на щата е заселен основно с коренно американско население, като най-големи са племената навахо и пуеблоси.

Поради силните американски, колониални, мексикански и индиански културни влияния, демографските процеси и култура на щата са уникални сами по себе си.

Езици[редактиране | редактиране на кода]

По данни от преброяването от 2000 г. 28,7% от населението на щата над 5-годишна възраст говорят испански език в семейна среда, докато 4,5% говорят езика навахо.[4]

Често се смята, че испанският е официален паралелно на английския език, поради широко разпространената употреба на испански в щата. Въпреки че първата конституция на щата от 1912 г. предвижда двуезично управление, Ню Мексико няма официален език. Въпреки това щатските власти издават шофьорски книжки, избирателни бюлетини и други важни документи и на двата езика (има изискване изборните бюлетини да се отпечатват и на испански според специален федерален закон). Конституцията на щата предвижда всички закони в следващите 20 години, постановени от законодателната власт, да бъдат публикувани и на двата езика – английски и испански, веднага след обнародването им.

През 1995 г. Ню Мексико приема за химн на щата двуезичната песен New Mexico – Mi Lindo Nuevo México (от исп. „Мое прекрасно Ню Мексико“).[5]

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Религиозна принадлежност[редактиране | редактиране на кода]

Според доклад, изготвен от Асоциацията на статистиците на американските религиозни организации, най-разпространено вероизповедание през 2000 г. е католицизмът с 670 511 последователи, следват баптизъм със 132 675 последователи, Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни с 42 261 и Обединената методистка църква с 41 587 последователи.

Според изследване от 2008 г. на Църковно-изследователския център във Вашингтон, най-общо жителите на Ню Мексико определят религиозната си принадлежност така:

  • Римокатолици – 26%
  • Евангелисти – 25%
  • С неопределена религиозна принадлежност – 21%
  • Протестанти – 15%
  • Други вероизповедания – 12%
  • Без отговор – 1%

Източници[редактиране | редактиране на кода]