Прокъл (философ): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 27: Ред 27:


== Творчество ==
== Творчество ==
Оставил е огромно по обем творчество, включващо книгите „Първооснови на теологията“ и „За теологията на Платон“, както и коментари към диалозите на [[Платон]], „Елементи“ на [[Евклид]], „Дела и дни“ на [[Хезиод]], Халдейските оракули, съчинения по [[теология]], [[натурфилософия]], [[астрономия]], [[магия]], както и химни към различни богове. Не са запазени коментарите му към [[Омир]], [[Аристотел]], [[Плотин]] и химните на [[Орфей]], а също и съчинението му ''„Съгласуване между Омир, Платон и Питагор“''.
Оставил е огромно по обем творчество, включващо книгите „Първооснови на теологията“ и „За теологията на Платон“, както и коментари към диалозите на [[Платон]], „Елементи“ на [[Евклид]], „Дела и дни“ на [[Хезиод]], Халдейските оракули, съчинения по [[теология]], [[натурфилософия]], [[астрономия]], [[магия]], както и химни към различни богове. Не са запазени коментарите му към [[Омир]], [[Аристотел]], [[Плотин]] и химните на [[Орфей]], а също и съчинението му ''„Съгласуване на Омир, Платон и Питагор“''.


{{Философи неоплатоници}}
{{Философи неоплатоници}}

Версия от 13:17, 13 февруари 2021

Вижте пояснителната страница за други личности с името Прокъл.

Прокъл
Πρόκλος ὁ Διάδοχος
древногръцки философ
Роден
Починал
17 април 485 г. (73 г.)
Философия
РегионЗападна философия
ЕпохаАнтична философия
Прокъл в Общомедия

Прокъл (на старогръцки: Πρόκλος; на латински: Proclus, известен и като Прокъл Диадох) (8 февруари 412 г., Константинопол17 април 485 г., Атина) е древногръцки философ от школата на неоплатонизма, ръководител на Платоновата академия.

Живот

Като млад учи философия при неоплатоника Олимпиодор Стари в Александрия, след което се премества в Атина, където е ученик в Платоновата академия при Плутарх от Атина и Сириан. След смъртта на Сириан става ръководител на Академията от 450 г. до 485 г. Неговият ученик и наследник Марин е написал биография за живота му.

Творчество

Оставил е огромно по обем творчество, включващо книгите „Първооснови на теологията“ и „За теологията на Платон“, както и коментари към диалозите на Платон, „Елементи“ на Евклид, „Дела и дни“ на Хезиод, Халдейските оракули, съчинения по теология, натурфилософия, астрономия, магия, както и химни към различни богове. Не са запазени коментарите му към Омир, Аристотел, Плотин и химните на Орфей, а също и съчинението му „Съгласуване на Омир, Платон и Питагор“.