Аркадия: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
SieBot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: war:Arkadia
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
[[Картинка:GreeceArcadia.png|мини|дясно|250п|Разположение на ном Аркадия в Гърция.]]
[[Картинка:GreeceArcadia.png|мини|дясно|250п|Разположение на ном Аркадия в Гърция.]]


'''Аркадия''' е [[ном]](административно-териториална единица) в [[Гърция]], част от полуостров [[Пелопонес]]. Името произлиза от митологичният герой Аркас. Аркадия е с население от 100 611 жители (2005 г.) и обща площ от 4419 [[км²]]. Граничи с номите [[Арголида (ном)|Арголида]] на изток, Лакония на юг и [[Месения]] на запад.
'''Аркадия''' е [[ном]] ([[административно-териториална единица]]) в [[Гърция]], част от полуостров [[Пелопонес]]. Името ѝ произлиза от [[мит]]ологичният герой [[Аркас]]. Аркадия е с население от 100 611 жители (2005 г.) и обща площ от 4419 [[км²]]. Граничи с номите [[Арголида (ном)|Арголида]] на изток, [[Лакония]] на юг и [[Месения]] на запад.


Днес столицата на ном Аркадия е Триполи.
Днес столица на ном Аркадия е [[Триполи]].

Земеделието на Аркадия включва ферми с домати (доминиращи в северната и централна Аркадия), смесено фермерство, маслинови гори и пасища доминират равнините на земята и специално в площта около Мегалополис и между Триполи и Левид.
Днес Аркадия е предимно земеделски район включващ ферми за отглеждане на [[домат]]и (доминиращи в северната и централна Аркадия), смесено фермерство, както и маслинови плантации, гори и пасища, които доминират в равнините и специално в района на своеобразния [[мегалополис]] между Триполи и [[Левид]].


== Климат ==
== Климат ==
Климата включва горещо лято и мека зима в източната, южната, централната част и на места под 1,000 метра надморска височина. Земята се напоява от дъждове предимно през есенните и зимните месеци. Сняг се появява предимно в планинските райони.
Климата включва горещо лято и мека зима в източната, южната, централната част и на места под 1,000 метра [[надморска височина]]. Земята се напоява от дъждовете предимно през есенните и зимни месеци. [[Сняг]] се появява предимно в планинските райони.


== История ==
== История ==
Поради отдалеченият си планински релеф, Аркадия винаги е била класическо убежище. По време на Дорийската инвазия, когато микенска гърция била заместена от дорийска гърция по крайбрежието на Пелопонезия, тя (микенска гърция) се запазила в Аркадия, развивайки се в аркадиокриптски диалект от Класическа Античност. Аркадиокриптския диалект никога не се развил диалектен език ами за него се знаело от надписи. Тсан е буква от гръцката азбука срещаща се само в Аркадия, с формата на кирилицското "И".
Поради отдалеченият си планински релеф, Аркадия винаги е била класическо убежище. По време на [[дорийци|Дорийска]]та инвазия, когато [[микенска цивилизация|микенска Гърция]] била заместена от дорийска Гърция по крайбрежието на Пелопонез, тя (микенска Гърция) се запазила в Аркадия, развивайки [[език (лингвистика)|езика]] си в ''аркадиокриптски [[диалект]]'' от класическата [[Античност]]. Аркадиокриптският диалект никога не се развил като диалектен език, а за неговото съществуване се знае от [[надпис]]и. Тсан е [[буква]] от [[гръцка азбука|гръцката азбука]] срещаща се само в Аркадия, със [[звук|звучене]] на [[кирилица|кирилско]]то "И".
Едно от местата считани за родни на Зевс е планина Ликеум в Аркадия. Ликеон е Пеласки крал, който бил трансформиран във въркулар от Зевс. Сестрата на Ликеон се казвала Калисто. Също Ликеум се считал за родното мястъо на сина на Зевс Хермес.
Едно от местата считани за родни на [[Зевс]] е планина [[Ликеум]] в Аркадия. [[Ликеон]] е [[Пеласки]] владетел, който бил трансформиран във [[върколак]] от Зевс. Сестрата на Ликеон се казвала [[Калисто]]. Също Ликеум се считал за родното място на сина на Зевс - [[Хермес]].


Аркадия по-късно се присъединила към Римската империя и по-късно към Византийската. През средата на 15-ти век региона попаднал под властта на османската империя с няколко изключения през 16-ти век в продължение на няколко години. През тези периоди много градове и села били създадени.
Аркадия по-късно е присъединена към [[Древен Рим|Римската империя]] и по-късно към [[Византия|Византийска]]та. През средата на [[15 век]] региона попада под властта на [[Османска империя|Османската империя]], като с няколко изключения през [[16 век]] (под [[Венецианска република|венецианска]] [[власт]]), е в продължение на 4 века под [[османско владичество]]. През този период много нови градове и села са създадени в Аркадия.


След 400 години окупация от турците, Аркадия била център на гръцката война за независимост, която донесла много победи в битките включително и една в Триполи. След победоносната революционна война, Аркадия най-накрая била обединена в новосъздаден гръцки щат. В Аркадия след това имало икономически прираст и малко емиграция.
След 400 години окупация от [[турци]]те, Аркадия става била център на [[Гръцка война за независимост|гръцката война за независимост]], която донася много победи в битките срещу османците, от които една е в Триполи. След победоносната революционна война, Аркадия най-накрая е обединена в новосъздаден гръцки щат. През [[19 век]] Аркадия бележи икономически прираст и малко [[емиграция]].
През 20-ти век, Аркадия изживяла тежки загуби на населението от емиграции, предимно до САЩ. Много Аркадски селища загубили почти половината си жители и страх сполетял останалите, че селата ще станат необитавани. Аркадия сега има по-малко популация от Коринт.
През [[20 век]] Аркадия изживява тежки загуби на населението от емиграции, предимно в [[САЩ]]. Много Аркадски селища губят почти половината си жители си и страх връхлита останалите, че селата ще станат необитаеми. Аркадия сега има по-малко популация от [[Коринт]].


{{Номи в Гърция}}
{{Номи в Гърция}}

Версия от 08:27, 25 януари 2010

Разположение на ном Аркадия в Гърция.

Аркадия е ном (административно-териториална единица) в Гърция, част от полуостров Пелопонес. Името ѝ произлиза от митологичният герой Аркас. Аркадия е с население от 100 611 жители (2005 г.) и обща площ от 4419 км². Граничи с номите Арголида на изток, Лакония на юг и Месения на запад.

Днес столица на ном Аркадия е Триполи.

Днес Аркадия е предимно земеделски район включващ ферми за отглеждане на домати (доминиращи в северната и централна Аркадия), смесено фермерство, както и маслинови плантации, гори и пасища, които доминират в равнините и специално в района на своеобразния мегалополис между Триполи и Левид.

Климат

Климата включва горещо лято и мека зима в източната, южната, централната част и на места под 1,000 метра надморска височина. Земята се напоява от дъждовете предимно през есенните и зимни месеци. Сняг се появява предимно в планинските райони.

История

Поради отдалеченият си планински релеф, Аркадия винаги е била класическо убежище. По време на Дорийската инвазия, когато микенска Гърция била заместена от дорийска Гърция по крайбрежието на Пелопонез, тя (микенска Гърция) се запазила в Аркадия, развивайки езика си в аркадиокриптски диалект от класическата Античност. Аркадиокриптският диалект никога не се развил като диалектен език, а за неговото съществуване се знае от надписи. Тсан е буква от гръцката азбука срещаща се само в Аркадия, със звучене на кирилското "И".

Едно от местата считани за родни на Зевс е планина Ликеум в Аркадия. Ликеон е Пеласки владетел, който бил трансформиран във върколак от Зевс. Сестрата на Ликеон се казвала Калисто. Също Ликеум се считал за родното място на сина на Зевс - Хермес.

Аркадия по-късно е присъединена към Римската империя и по-късно към Византийската. През средата на 15 век региона попада под властта на Османската империя, като с няколко изключения през 16 век (под венецианска власт), е в продължение на 4 века под османско владичество. През този период много нови градове и села са създадени в Аркадия.

След 400 години окупация от турците, Аркадия става била център на гръцката война за независимост, която донася много победи в битките срещу османците, от които една е в Триполи. След победоносната революционна война, Аркадия най-накрая е обединена в новосъздаден гръцки щат. През 19 век Аркадия бележи икономически прираст и малко емиграция.

През 20 век Аркадия изживява тежки загуби на населението от емиграции, предимно в САЩ. Много Аркадски селища губят почти половината си жители си и страх връхлита останалите, че селата ще станат необитаеми. Аркадия сега има по-малко популация от Коринт.