Кричим: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 24: Ред 24:
| център = Кричим
| център = Кричим
| брой селища = 1
| брой селища = 1
| съвет-брой =
| съвет-брой = 13
| съвет-партия-1 =
| съвет-партия-1 = [[ПП „ДВИЖЕНИЕ НАШИЯТ ГРАД”]] - 6
| съвет-партия-2 =
| съвет-партия-2 = [[КП "ЗА ДОСТОЙНО БЪДЕЩЕ" - ВМРО-НИЕ,НДСВ]] - 3
| съвет-партия-3 =
| съвет-партия-3 = [[ГЕРБ]] - 2
| съвет-партия-4 =
| съвет-партия-4 = [[ДПС]] - 2
| съвет-партия-5 =
| съвет-партия-5 =
| сайт =
| сайт =

Версия от 03:26, 2 ноември 2011

Вижте пояснителната страница за други значения на Кричим.

Кричим
Общи данни
Население8083 души[1] (15 март 2024 г.)
147 души/km²
Землище54,895 km²
Надм. височина253 m
Пощ. код4220
Тел. код03145
МПС кодРВ
ЕКАТТЕ39921
Администрация
ДържаваБългария
ОбластПловдив
Община
   кмет
Кричим
Атанас Калчев
(Движение „Нашият град“; 2007)
Кричим в Общомедия
Кричим
Общи данни
ОбластОбласт Пловдив
Площ54.9 km²
Население8 571 души
Адм. центърКричим
Брой селища1
Управление
Общ. съвет13 съветници
Кричим в Общомедия

Кричим е град в Южна България. Той се намира в Област Пловдив. Градът е център и единствено населено място в Община Кричим.

Община Кричим по брой на населението, което живее на територията ѝ, е една от най-малките в Област Пловдив. По данни на Областното статистическо бюро към 31.12.2003 година в общината са живели 8 698 души. При територия на общината от 54 895 дка площ средната гъстота на населението на един квадратен километър е 158,44 души.

Население на град Кричим (1.02 2011) - 8 409 жители.

География

Кричим на брега на река Въча

Община Кричим се намира в югозападната част на Област Пловдив в така наречената “Северна родопска яка”. Заема част от Пазарджишко-Пловдивско поле и е разположена в подножието на северните склонове на Родопите. Общината граничи с Общините: Стамболийски, Перущица, “Родопи”, Девин и Брацигово. Заема обща площ около 50000 декара. На територията ѝ освен град Кричим няма други населени места.

Град Кричим е разположен на около 20 км. югозападно от областния център – град Пловдив. Градът е разположен върху площ от 250 хектара и в него живеят около 9500 жители.

Общината е разположена в прехода, където Пазарджишко-Пловдивското поле допира до северните склонове на Родопите. Това изцяло предопределя нейния релеф – хълмист с преход към склоновете на планината. Тя има благоприятно географско положение с отдавна формирани икономически и административни връзки с Община Родопи – град Пловдив, при съседните общини – Стамболийски и Перущица и с областния център – град Пловдив.

Исторически формирана, Община Кричим заема важно място във връзката “Централни Родопи – вътрешността на страната”. През нейна територия протича река Въча, която е оформила естествен пролом за изграждане на пътната артерия за родопския град Девин. Тази артерия свързва три области – Смолянска, Пловдивска и Пазарджишка.

История

Паметник на падналите през войните
Пръст от паметните места от боевете на Първа българска армия през Отечествената война

Кричим е древно селище от ранновизантийско време. В началото на дефилето на река Въча, на високи и непристъпни скали от двете страни се намират останките от двете средновековни крепости играли ключова роля в охраната на този важен планински проход. Особено интересна е Асенова крепост, от която са останали запазени крепостна стена, водохранилище, жилищни сгради. Голямата забележителност там е Асеновия камък, на който е изсечен един изключително ценен надпис, отлично запазен и днес. Той гласи: ”На този камък седя цар Асен, когато превзе Кричим”. Смята се, че става въпрос за Цар Иван Асен II, който е завладял крепостта през 1230 г. и е имал обичай да ознаменува своите победоносни походи срещу византийците с надписи върху камък за вечни времена.

След победата от 1235 г. царят дарява щедро монашеските обители на Света Гора, за което свидетелства патриарх Евтимий в „Житие на Петка Търновска“. От златопечатните грамоти издадени от името на Иван Асен II за тези манастири е запазена само този за Ватопед („Ватопедска грамота“). Съхранена е и грамотата даваща право на дубровнишките търговци за свободна търговия в земите на Българското царство („Дубровнишка грамота“). Особен интерес в нея представлява изброяването на подвластните на царя области: Видинска, Браничевска, Белградска, Търновска, Загорска, Преславска, Карвунска, Крънска, Одринска, Скопска, Прилепска, Деволска и Арбанашка.

През 1198 година Кричимската крепост е в ръцете на Иванко. Същата година крепостта е превзета от византийския севастократор Георги Палеолог, който пада мъртъв, след като преодолява крепостната стена със стълба.

Дубровнишката грамота на цар Иван Асен II

Кричим е едно от няколкото селища в Пловдивския край, които в ранното Възраждане (1396 – 1762) са имали килийни училища. Манастирите “Св. Богородица” и “Св. Врач” са поддържали църковно-славянското и българското книжовно предание и са служили за училища. Те са съхранявали най-скъпото нещо за народа - писмеността.

През 1451 г. Кричим е записан като село в регистрацията на Филибе санджак (Пловдив). По заповед на Мехмед II, на Чандарлъзаде Халил Хаѝреттин Паша внука му Халил Паша очертал границите на селото. Границата била определена по имена на дървета и околни пътища. Споменават се имената Ески Хисар (Стар хисар), Кова (кофа) юзу или юзлу. Хиуджетът (документът) е написан от Мустафа бени Али (Хасковски Кадия), Хаджъ Мухаммет Сарухан бени Абдуллах, Искендер Мюслахаддин.

Религии

Църквата „Козма и Дамян“

Градът се характеризира с голямото си етнокултурно и религиозно разнообразие. Населението изповядва християнската или мюсюлманската вяра, а църквата Св. Св. Козма и Дамян и джамията съжителстват мирно от двете страни на реката.

На 6 км от града се намира Кричимският манастир „Рождество Богородично“, паметник на културата.

Икономика

Икономиката в община Кричим е слабо развита.Промишлеността в Общината е представена от значителен брой микро, малки и средни фирми. В близост до града са разположени язовир Кричим и ВЕЦ Кричим. Туризмът, като отрасъл, не съществува на територията на Община Кричим. Община Кричим има по-високо равнище на безработица, в сравнение с равнището на безработица в страната към 21.12.2001 г., отчита се ръст 15,96 пункта. Общината няма изградена система за професионално обучение. В основни линии тя разчита на областния център Пловдив и другите съседни общини, където има създадени професионални училища.

Обществени институции

Сградата на Община Кричим
Сградата на пощата
  • Община Кричим
  • Поща

Забележителности

От покрайнините на града започва територията на резерват Изгорялото гюне. В близост се намират останки от стената на древната крепост Кричим. Местността е известна под името Калето.

В околността е разположен и камъкът на цар Иван Асен II, на който е изсечен надписът: На този камък седя цар Иван Асен, когато превзе Кричим.

Забележителност в Кричим е мостът над р. Въча с изцяло западна метална конструкция, който е преместен от Сърбия по време на .

За величието на Кричим, за будно население и силни хора със запазена вяра и традиция, говорят и двата манастира, основани и издигнати през Средновековието в долината на р. Въча при Кричим в подножието на родопския връх Клисура – “Св.Богородица” и “Св.Врач”. Кричимските манастири са стари духовни, културно-народностни и просветителски средища. В тях са създавани и съхранявани културни ценности, опазвани са вяра, духовност и народност. Разрушавани в размирни времена и въздигани отново, светите кричимски обители са били не само божи храмове, но и училища на народа за богоугоден и християнски живот, за опазване на българския дух.

Редовни събития

  • 24-27 август 2006 г. Празник на община Кричим
  • 1 юни 2006 г. Ден на детето. Секретар-организатор младежки дейиности.
  • От 2006 г. в Кричим се организира пленер, който събира ентусиасти, отдадени на изкуството. Спонсори и любители помагат пленера да се проведе.

Личности

Известни личности от Кричим
  • Мариета Димитрова, съпруга на големия български естраден певец Емил Димитров.

През 1960 година учител по рисуване в Кричим е бил големият пловдивски художник Димитър Киров.

Други

Известни личности от Кричим

Ерджан Бирол- музикант,

Проф.Стоян Домусчиев,

Доц. Хайрие Мемова Сулейманова (Йенисой)

Източници

Външни препратки