Павел баня: Разлика между версии

Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Етикети: Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение
Етикети: Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение
Ред 69: Ред 69:
* Празник на града
* Празник на града


== Личности, родени в Павел баня ==
== Личности, родени в Павел баня ==
Кяние Контилева (звездата)
* [[Иван Бубев]], дърворезбар
* [[Иван Бубев]], дърворезбар
* [[Петър Бубев]], архитект
* [[Петър Бубев]], архитект

Версия от 10:36, 2 март 2016

Павел баня
Знаме
      
България
42.595° с. ш. 25.2095° и. д.
Павел баня
Област Стара Загора
42.595° с. ш. 25.2095° и. д.
Павел баня
Общи данни
Население2604 души[1] (15 март 2024 г.)
91,3 души/km²
Землище28,526 km²
Надм. височина423 m
Пощ. код6155
Тел. код04361
МПС кодСТ
ЕКАТТЕ55021
Администрация
ДържаваБългария
ОбластСтара Загора
Община
   кмет
Павел баня
Иса Бесоолу
(ДПС; 2019)
Павел баня в Общомедия

Па̀вел ба̀ня е град в Южна България. Той се намира в Област Стара Загора и е в близост до градовете Калофер и Казанлък. Градът е административен център на община Павел баня.

География

Намира се близо до Казанлък (около 20 – 25 км), в съседство с язовир Копринка. Градът е разположен в централната част на България, между Стара планина и Средна гора в Розовата Долина.

История

Павел баня е сравнително ново селище. Основан е след Освобождението на България от османска власт, от преселници от съседното село Турия. Основните родове, които са се заселили в новото село Павел, са около десетина. Покрай националното богатство – минералната вода – селцето се развива, появяват се някои почивни бази. От 10 ноември 1978 г. Павел баня е със статут на град.[2]

Религии

В Павел баня живеят различни по вероизповедание хора. Религиозните празници са взаимно почитани и уважавани. На територията на града има стара православна църква, евангелистка църква.

Политика

Независимите кандидати са водещи в политическия живот на Общината. Кметът на общината – Станимир Радевски – е избран като независим кандидат. Председател на Общинския съвет е Недка Кавръкова.

Икономика

Басейн „Оазис“ в балнеоложки хотел „Маркони“

Основни за икономиката на Павел баня са балнеоложкият туризъм и производството и обработката на етерично-маслени култури (лавандула, казанлъшка роза, салвия).

Град Павел баня e национален балнеоложки център.От Древността до днес градът е добил известност с лечебните си минерални води. Те се характеризират като слабоминерализирани, хипотермални, радоновои, силициеви и флуорни. От седемте естествени сондажни източника бликат минерални води с температура от 50 до 61 градуса. Курортът е профилиран за лечение на дегенеративни и възпалителни ортопедични заболявания на опорно-двигателния апарат, състояния след травматични и ортопедични заболявания, дегенеративни, ставни и периставни възпалителни заболявания, заболявания на периферната нервна система – дискова болест, моно- и полиневрити, радикулити, заболявания на централна нервна система и др.

Кратка информация на източниците на минералните води в Павел баня: Дебит: 15,8л./секунда Температура – 610 С Минерализация – 0,62 G/L Радон – 22,8 NC/L Водороден сулфат – 0,7 MG/L

В града са разположени общо 11 басейна с минерална вода, от които 7 закрити и 4 открити.

Обществени институции

Културни и природни забележителности

Къща в Павел баня

Редовни събития

Традициите в Павел Баня са запазили традиционния си характер през годините.

Честват се:

  • Кукерските празници [3] на Сирни заговезни – В Павел баня този празник се провежда през Сирната седмица и местното население го нарича „Карнавалът“, а кукерите се наричат „Старци“. Кукерските игри са един пъстър, одухотворен предпролетен народен обичай. Векове наред в края на зимата те са се очаквали и посрещали с голям интерес от млади и стари. Чрез кукерските ритуали човекът в миналото се е стремил по магически начин да въздейства на природата, вярвайки, че колкото по-високо скачат кукерите, толкова по-високи ще израснат земеделските култури, колкото по-далече се чува железния звън на хлопките и звънците, толкова по-далече ще бъдат прогонени злите духове и болестите. Предавани от поколение на поколение, преплитайки се с новостите на всяко време, кукерските игри са достигнали и до наши дни. Месеци преди празника в кукерските семейства цари оживление. Всеки „старец“ си преглежда и притяга маската и дюзените с хлопките, дървената сабя наречена „калъчка“, разноцветните кърпички, които се навързват по ръцете и маската. По време на “ Карнавалът” към групата на старците се включват и допълнителни персонажи като „булка“, „младоженец“, ”девер“, „циганин“, който носи кросно, „циганка“, която носи дете от парцали – според народното поверие то притежава магическа сила за здраве и плодородие. Към групата има камила, камилар, доктор и поп.
  • Богоявление;
  • Първи март;
  • Празник на розата и минералната вода – През 2005 година се възражда традицията и отново се организира Празник на Розата и Минералната вода – уникално съчетание на вековни традиции и съвремие. Провежда се през втората седмица на юни месец, като привлича многобройни туристи от страната и чужбина. Провежда се международен фолклорен фестивали, спортни празници с откриването на Плувно лято. В международния фолклорен фестивал си дават среща традициите и фолклорното богатство на различни народи, а всяко населено място от общината има възможност да представи на свой щанд уникалния бит и култура, съхранени през вековете и до наши дни, след което по улиците преминава шествие на всички участници в празника и всички кукерски състави от общината. Има традиция на Празника на розата да се избира Царица роза и Цар на минералната вода, които присъстват на всички мероприятия по време на празника. Представят се ритуалите „Розобер“ и „Розоварене“по традиционни и съвременни методи. [4]
  • Празник на града

Личности, родени в Павел баня

  • Иван Бубев, дърворезбар
  • Петър Бубев, архитект
  • Христо Ганев (р. 1924), писател-сатирик и киносценарист
  • Тодор Мазаров (1905 – 1975), български оперен певец-тенор
  • Дядо Цанко Комитата – един от младите Ботеви четници – е родом от с. Турия, но целият му род е в Павел баня
  1. виж [1]
  • професор Стамат Манчев, ръководител катедра „Пиво и безалкохолни напитки“ – УХТ ( бивше ВИХВП )- гр. Пловдив
  • Атанас Пъдев (р. 1975), български политик
  • д-р Иван Цветков Балев (1900 – 1981), известен лекар-хирург, основател на кооперативното движение.

Международно сътрудничество

Павел баня е побратимен град или е в сътрудничество с:[5]

Други

Литература

Кухня

Бележки

Външни препратки