Анна Дандоло

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Анна Дандоло
кралица на Рашка
Успение на кралица Анна Дандоло. Фреска от манастира в Сопочани.
Успение на кралица Анна Дандоло. Фреска от манастира в Сопочани.

Родена
Починала
1258 г.
ПогребанаСопочани, Нови пазар, Сърбия
Управление
Период12171228
Герб
Семейство
РодДандоло
БащаЕнрико Дандоло
СъпругСтефан Първовенчани (1217)
ДецаСтефан Урош I
Анна Дандоло в Общомедия

Анна Дандоло е първа кралица на Рашка и втора съпруга на Стефан Първовенчани (според някои сръбски историографи трета).

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Тя е внучка на венецианския дож Енрико Дандоло от най-големия син на дожа Рение Дандоло. Бащата на Анна е адмирал, командващ флота на Венецианската република, който загива в битката на латинците за превземане на Ираклион през 1209 година. Като сирак тя е подходяща партия за съпруга на чужд владетел, какъвто е Стефан Неманич.

Кралица на Рашка[редактиране | редактиране на кода]

С превземането на Константинопол през 1204 година настъпва геополитическо изменение в съотношението на силите на Балканите, което води до неимоверно нарастване на латинското влияние в региона. Младата държава Рашка е принудена да търси нетрадиционни пътища и способи за своето оцеляване в тези бурни години. През 1217 година папа Хонорий III дава кралска корона на Стефан Първовенчани, като едно от предварителните условия за предоставянето ѝ, е сключване от владетеля на династичен брак със знатна дама от латински произход. Чрез изпълнението на това условие, папата се надява да усили и наложи латинското влияние в Рашка.

През 1216 година Стефан Първовенчани е на обиколка на Апенините в търсене на нова съпруга. В крайна сметка изборът пада върху Анна, тъй като тя е от влиятелната венецианска фамилия Дандоло. Сключването на брака е отбелязано във Венеция с подобаваща помпозност, като двойката е качена и разходена на галера по далматинското крайбрежие при отпътуването си към Рашка, която след този акт става кралство.

Анна умира към 1265 година на около 60-годишна възраст, който факт изключва възможността тя да е майка на Стефан Владислав, както неправилно считат някои историографи.

Деца[редактиране | редактиране на кода]

Анна Дандоло и Стефан Първовенчани имат две деца:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Annuaire de l'Université de Sofia „St. Kliment Ohridski“, Faculté des philologies slaves, V. 71 – 73. Издателство на Българската академия на науките, 1982. с. 142.
кралица на Рашка (1217 – 1228) Анна Теодора Комнина