Железопътна гара

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Железопътна гара в Льовен
Жп гарата в Берлин

Железопътната гара (или само гара) е територия с комплекс от съоръжения, предназначени за обслужване на железопътни влакове – товарни и пътнически.

Елементи на гарата[редактиране | edit source]

Пътно стопанство[редактиране | edit source]

Състои се от съвкупност от железопътни коловози, обединени като правило в паркове. Както парковете, така и коловозите в парковете могат да имат определена специализация, например сортировъчен парк, приемно-изпращащ парк и др. Номерацията на коловозите се извършва над и под главните (по които като правило се пропускат влаковете, които не спират) съответно с четни и нечетни номера.

Коловозите се свързват помежду си със стрелки, които също се номерират с четни номера от едната страна на гарата и с нечетни — от другата. На пътническите гари коловозите могат да бъдат разделени на секции, което позволява приемането на един и същ коловоз едновременно на 2 къси влака от 2-те различни посоки. В този случай към номера се добавя буква, но от гледна точка на структурата на цялата гара даденият коловоз все пак се разглежда като единно цяло.

Полезната дължина на коловоза се ограничава от ограничаващи стълбове и/или семафори. Глухите коловози имат от едната страна специален ограничител и се използват за служебни цели и престой на вагони и локомотиви. Първата българска жп линия е създадена между Русе и Варна през 1866 г.

Сигнализация и централизация[редактиране | edit source]

Системите за сигнализация и централизация са предназначени са за управление на движението на влаковете чрез стрелки и семафори.

Товарно стопанство[редактиране | edit source]

Предназначено е за осъществяване на товарни операции и включва товаро-разтоварни коловози, терминали, складове и др.

Други елементи[редактиране | edit source]

Гарова сграда и пътнически перони.

Вижте също[редактиране | edit source]

Външни препратки[редактиране | edit source]