Коронация на българския монарх

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Българските монарси са използвали титлите: канасубиги, хан, княз (княз) и цар (равно на император).

Княз Борис I се е покръстил в Плиска

При възкачването на престола в Първото и Второто българско царство поводът е отбелязван с коронясване. Коронясването се провежда от Българската Православна Църква. По време на Третото Българско Царство е придружено с клетва върху конституцията.

Първо българско царство[редактиране | редактиране на кода]

Коронация на цар Симеон I от патриарх Николай I Мистик

Източноправославното християнство навлиза в България по времето на Княз Борис I. Приел православието през 864 г. Негов кръстник е император Михаил III и Борис приема името Михаил за свое име. Титлата му е променена от езически хан на християнски принц.

Цар Симеон I е първият български владетел, коронован в православната вяра. Той е коронясан извън град Константинопол от патриарх Николай I Мистик през 913 г. Приема титлата цар на българите и ромеите.

Второ българско царство[редактиране | редактиране на кода]

Църквата „Свети Димитър Солунски“, използвана за коронации

В Търново са короновани владетелите на Второто Българско Царство.

Трето българско царство[редактиране | редактиране на кода]

Цар Фердинанд I след обявяването на Независимостта на България

Българските владетели от Третото българско царство не са коронясвани.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Coronation of the Bulgarian monarch в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​