Паго Паго

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Паго Паго
Pago Pago
— град —
-14.2794° с. ш. -170.7006° и. д.
Паго Паго
Страна Американска Самоа
ОкръгИзточен окръг
Площ141,8 km²
Надм. височина3 m
Население11 500 души (2001)
Официален сайтwww.pagopago.com
Паго Паго в Общомедия
Топографска карта на района

Паго Паго (на английски: Pago Pago, произнася се ˈpɑŋo ˈpɑŋo) е административен център на Източна Самоа - владение на САЩ, включващо група острови в източната част на Архипелаг Самоа.

Намира се в Тихия океан, на остров Татуила. Населението наброява около 11 500 души (2000), предимно коренни жители и европейци.

От 1899 г. цялата група острови е владение на САЩ. Височина 3 м над морското равнище.

Морско пристанище, износ главно на копра и консерви с риба тон. Рибоконсервни предприятия.

Има голяма военноморска база на САЩ.

История[редактиране | редактиране на кода]

От 1878 до 1951 г. в района се добиват въглища, там се намира и ремонтна база на Военноморските сили на САЩ, известна като Военноморско пристанище Тутуила.

През януари 1942 г. пристанището на Паго Паго е бомбардирано от японска подводница, но това остава единственото военно действие на острова по време на Втората световна война.

На 29 септември 2009 г. земетресение, случило се в Тихия океан, предизвиква вълни цунами, които се разбиват в Паго Паго и околностите му. Нанесени са щети на сградите, превозните средства и е причинена смъртта на неизвестен брой хора.

География[редактиране | редактиране на кода]

Селището се намира на остров Тутуила. Паго Паго е едно от множеството селища, образуващи Градска агломерация Паго Паго, като пристанището е разположено в най-източната част на залива.

Името Паго Паго се възприема не само като име на града, но и като такова на целия пристанищен район и намиращите се в него селища.

Пристанището и парламентът, наречен Фоно, се намират във Фагатого (съседно на Паго Паго селище). Фагатого се разполага по южния бряг на дългото пристанище. Известният хотел Rainmaker (вече закрит) се намира в Утуле'и (на южния бряг), а консервните фабрики за риба тон, осигуряващи работни места за една трета от населението на о. Тутуила- в Ату'у (на северния бряг на пристанището). Препоръчва се да се избягва консумацията на риба и морски дарове, уловени в района на пристанището, тъй като те са замърсени с тежки метали и други замърсители.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Климатът в Паго Паго е влажен тропичен. От май до септември-октомври е местната зима. Средната годишна температура е +26 °C. „Най-студеният“ месец в годината е юли, когато средната месечна температура е около +25 °C. Средната месечна температура през януари и февруари е +27 °C. Температурата на морската вода рядко пада под +24 °C. Средното количество на валежите е 3000 mm на година, като най-обилни са в периода от декември до април.

Култура[редактиране | редактиране на кода]

Библиотеки[редактиране | редактиране на кода]

В Паго Паго се намира обществената библиотека Feleti Barstow, която е разрушена от тропически циклон през 1991 г. През 2000 г. библиотеката отново отваря врати.

Музеи[редактиране | редактиране на кода]

Музеят Джин П. Хейдон разкрива факти за историята, културата и природата на Самоа. Сред експонатите са облекло, предмети на изкуството, керамика. Изложени са и артефакти от Втората световна война.

Музеят носи името на съпругата на откривателя, събрал и предоставил голяма част от експонатите.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Пътеводител за Pago Pago от Wikivoyage

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Pago Pago в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​