Авероес

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Авероес
ابن رشد
арабски философ

Роден
Починал

Религия ислям[1]
Философия
Регион Източна философия
Епоха Развито Средновековие
Школа Авероизъм
Интереси Ислямска теология, медицина, физика, философия, астрономия
Повлиян Аристотел, Александър Афродизийски, Йоан Филопон, Фараби, Ибн Баджа, Ибн Зухр,
Повлиял Сигер Брабантски, Боеций Дакийски, Тома Аквински, Маймонид[2], Барух Спиноза[3][4]
Авероес в Общомедия
Colliget

Авероес е името, с което е известен в Европа Абдул Уалид Мохамед ибн Ахмед ибн Мохамед ибн Ахмед ибн Ахмед (на арабски: أبو الوليد محمد بن احمد بن محمد بن احمد بن احمد بن رشد), наричан още ибн Рушд, арабски философ, лекар, юрист и математик. Неговите философски възгледи оказват силно влияние върху европейската философия (вижте авероизъм).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Авероес е роден на 14 април 1126 година в Кордоба, Алморавидски емират (днес Испания). Произлиза от семейство на юристи от школата Маликия. Дядо му Абдул Валид Мохамед е главен съдия на Кордоба при Алморавидите, а баща му Абдул Касим Ахмед заема същия пост до идването на власт на Алмохадите през 1146 г.

Авероес е представен в двора от философа Ибн Туфайл (Абубацер), везир на Абу Якуб Юсуф. Там той се сприятелява с известния лекар Авензор. През 1160 г. е назначен за кадия в Севиля и през цялата си кариера заема различни съдебни постове в Андалусия и Мароко. Впоследствие става кралски лекар на мястото на Ибн Туфайл.

Със засилването на религиозния фанатизъм в Андалусия в края на 12 век Авероес е отстранен от постовете си и е заточен и поставен под наблюдение в околностите на Кордоба. През следващите години много негови трудове в областта на логиката и метафизиката са унищожени от цензурата.

Умира на 10 декември 1198 година в Маракеш на 72-годишна възраст.

Философия[редактиране | редактиране на кода]

Най-важният философски труд на Авероес е „Тахафут ат-Тахафут“ („Опровержение на опровержението„), в който защитава философията на Аристотел срещу твърденията на ал-Газали, че тя е вътрешно противоречива и несъответстваща на учението на исляма. Според него няма конфликт между религия и философия, това са само два различни пътя за достигане до истината.

Коментарите му върху Аристотел сами по себе си са разделени на три нива, всяко от които се отличава с различен обем – най-кратките/джами/са предимно обяснителни парафрази, излагащи по същество заключенията на Аристотел;средно дългите/талхис/ добавят обяснения и съдържат някои собствени мисли на Ибн Рушд; най-дългите – тафсир – представят детайлни коментари и излагат мислите както на Аристотел, така и на Ибн Рушд задълбочено и подробно.“

Авероес е автор на обширна медицинска енциклопедия, както и на коментари на Аристотел, чиито преводи преоткриват забравената в Западна Европа аристотелова философия. Той пише своите изследвания в продължение на почти три десетилетия и коментира всички трудове на Аристотел, с изключение на „Политика“, до която няма достъп. Идеите на Авероес са включени в християнската схоластична традиция от автори като Сигер Брабантски и Тома Аквински.

Авторитетът на Авероес в Западна Европа е такъв, че Тома Аквински го нарича просто Коментатора, така, както нарича Аристотел Философа. Освен Аристотел, Авероес прави коментари и на „Държавата“ на Платон. В своето произведение „Решителният трактат“ Авероес защитава философията, като твърди, че тя не противоречи на предписанията в Корана и може да разсъждава върху Божия промисъл.[5]

Използвана литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Ауди, Робърт. Философски речник. София, Труд, 2009. ISBN 9789545289293.
  • Кинг, Питър Дж., ”Сто философи”, изд. Кибеа, 2007 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Nouveau Dictionnaire des auteurs de tous les temps et de tous les pays, Страница: 188, Том: 1.
  2. H-Net Reviews. // H-net.org. Посетен на 13 октомври 2012.
  3. Spinoza on Philosophy and Religion: The Averroistic Sources. // Архив на оригинала от 2013-12-03 в Wayback Machine.
  4. Ауди 2009, с. 12.
  5. Ауди 2009, с. 11.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

CC BY-SA icon.svg Heckert GNU white.png Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Averroes“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​