БНТ Свят

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от БНТ свят)
Jump to navigation Jump to search
БНТ Свят
BNT world.jpg

Дата на стартиране 2 май 1999 г.
Притежава се от Българска национална телевизия
Слоган Винаги у дома
Формат на картината 1080i (предимно)
16:9 HD
Език български
Страна Флаг на България България
Статут обществена
Предишни наименования ТВ България (1999 – 2008)
БНТ Сат (2008 – 2010)
Седалище София,
ул. Сан Стефано 29
Свързани канали БНТ 1
БНТ 2
БНТ HD
Уебсайт http://www.bnt.bg/bg/bnt_world
Разпространение
Аналогово ефирно Red XN
Цифрово ефирно Red XN
Сателит Eutelsat 36B (свободно)
Intelsat 12(свободно)
Hellas Sat 2
Eutelsat 16A
Кабел Green tickY
IPTV Green tickY
Web Green tickY [1]
Хронология
заменил тв канал ТВ България
BNT SAT

БНТ Свят (изписвано още и на английски: BNT World) е международен сателитен телевизионен канал на Българската национална телевизия, предназначен основно за българите, живеещи в чужбина.

Първото излъчване на програмата е на 2 май 1999 г. под името „ТВ България“, което не бива да се бърка с кабелния канал „България Кабел“, понякога изписван и като България ТВ. Първият програмен директор на „ТВ България“ е Агнеса Василева. В началото програмата стартира с повторения на най-доброто от фонда на БНТ, на български игрални филми и на музикални програми. Музикалният сигнал на канала „Я кажи ми облаче ле бяло“ е записан специално от Теодосий Спасов. „ТВ България“ реализира и много успешни собствени продукции – „Посланици на България“, и „Полет над нощта“. Каналът излъчва и баскетбол и волейбол .От 14 септември 2008 г. името на „ТВ България“ е променено на „БНТ Сат“. От 20 декември 2010 каналът е преименуван на „БНТ Свят“.

„БНТ Свят“ се излъчва от спътник за цяла Европа, а част от програмите (след 20:40 ч.) се ретранслират от регионалните телевизионни канали на БНТ. От средата на юни 2005 г. сателитния канал излъчва обновена целодневна програма, с нови предавания и нова визия. От началото на 2005 година насам, директор на БНТ свят е Екатерина Генова.

Bnt-world history.png