Бял кладенец (област Сливен)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg За другото българско село вижте Бял кладенец (Област Хасково).

Бял кладенец
Общи данни
Население 135 души[1] (15 декември 2021 г.)
3,8 души/km²
Землище 35,762 km²
Надм. височина 147 m
Пощ. код 8961
Тел. код 04526
МПС код СН
ЕКАТТЕ 7778
Администрация
Държава България
Област Сливен
Община
   кмет
Нова Загора
Николай Грозев
(ГЕРБ)

Бял кладенец е село в Югоизточна България. То се намира в община Нова Загора, област Сливен.

История[редактиране | редактиране на кода]

Най-рано се е намирало в местността Муса Беглий на 2 км южно от днешното село, отгдето вследствие на появилата се чума в края на 17 век се преместило в юрта километър и половина южно от днешното село. От второто си място по време на кърджалийските нападения 1792 – 1816 г. то се преместило на днешното си място.

В турско време на километър южно от днешното село имало 10 къщи, които съставлявали турската махала която административно се числяла към Елховско, а Ак бунар, което наброявало до 120 български къщи към Новозагорско. Селото е било винаги българско. Второто си име получава от кладенеца, който се намира северно от днешното село. Неговата коруба е направена от бял каменен блок. Селската черква е строена 1834 г., а училището е отворено около Кримската война. През 1869 г. Левски идва в Сливен, където създава комитет. Желю Бояджиев бил назначен за агитатор в Новозагорска околия. Той и други агитатори идвали в Ак Бунар, вследствие на което бил създаден комитет. В местния комитет влизали Колю Ников, Димитър Желев Калчев, Дечо Димов и Господин Стоянов Мартинов. Събранията ставали в къщата на Колю Ников. За нуждите на комитета били събирани помощи и храна. Минчо Колев Ников, син на последния е Опълченец на Шипка в Освободителната война – и е записан в руските регистри.

По време на Освободителната война турците изгорили селото. След войната всички селяни, които били от други села, но заселени в Ак бунар преди тази война, не се завърнали отново и селото се заправило само с 60 къщи.

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Населението изповядва единствено източноправославно християнство.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

  • Добри Добрев (1926 – 2004), български партизанин, офицер, генерал-лейтенант


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]