Дядово

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Дядово
Общи данни
Население 508 души[1] (15 декември 2021 г.)
30,2 души/km²
Землище 16,836 km²
Надм. височина 135 m
Пощ. код 8918
Тел. код 04523
МПС код СН
ЕКАТТЕ 24760
Администрация
Държава България
Област Сливен
Община
   кмет
Нова Загора
Николай Грозев
(ГЕРБ)
Кметство
   кмет
Дядово
Ивайло Миндов
(РЗС)

Дядово е село в Югоизточна България. То се намира в община Нова Загора, област Сливен.

География[редактиране | редактиране на кода]

Селото е разположено в подножието на Светиилийските възвишения от двете страни на пътя от Нова Загора за Раднево. Намира се в Югоизточния регион.

В непосредствена близост до селото има кариера за добив на доломит.[2]

История[редактиране | редактиране на кода]

До декември 1906 година селото се нарича Деде кьой. Живели са и живеят предимно християни. Преди около 20 години в Дядово е имало мелница и футболно игрище за малчуганите, но в днешно време тези неща не съществуват. Отдавна е имало и училище, но днес селото населяват възрастните хора, а децата идват на гости у прародителите си.

В праисторическото селище от ранно-бронзовата епоха отпреди около 5000 г. от палеоорнитолога проф. Златозар Боев са открити костни останки от 3 вида птици – пъдпъдък (Coturnix coturnix), голяма дропла (Otis tarda) и домашна кокошка (Gallus gallus f. domestica). Находките от домашна кокошка са едни от най-древните в страната и докзват наличието на птицевъдство по това време в нашите земи. В средновековното селище и некропола от края на 11 – началото на 12 в. той е установил и останки от местен див колхидски фазан (Phasianus colcicus colchicus), гургулица (Streptopelia turtur), както и такива от домашна кокошка.[3]

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Близо до селото се намира известната Дядовска селищна могила, която е обект на археологически разкопки с участието и на холандски и японски специалисти. Под могилата има няколко извора на питейна вода, от които води началото си малка рекичка. До селото се намира и ранновизантийска крепост от VI в. Нейната цел е била да охранява хинтерланда на столицата Константинопол.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Пощенският код е: 8918. Разстоянието до столицата е 223 km.

Други[редактиране | редактиране на кода]

През 2007 г. населението на село Дядово е около 453 жители. Днес няма огромна разлика от това число. Тук възрастните хора се наслаждават на чистотата и има възможност за земеделие и животновъдство. За много щъркели и други птици Дядово е благоприятно място за гнезда.

Също така важен факт е, че това е родното място на строителните предприемачи братя Диневи.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Борис Д. Борисов. Ранновизантийската крепост до с. Дядово, Новозагорско и мястото ѝ в ранновизантийската укрепителна система. – Във: Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий“ и българската археология – 1. Велико Търново, УИ „Св. св. Кирил и Методий“-Велико Търново, 2010.
  • Boev, Z. 2006. Avian remains from the Early Bronze Age settlement near Dyadovo village (vicinity of the town of Nova Zagora (Stara Zagora Region, SE Bulgaria) – Historia naturalis bulgarica, 17: 133-135.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.grao.bg.
  2. Бивши пътни шефове избраха бизнеса с камъни
  3. Боев, З., 2004. Средно- и къснохолоценски птици от находища в източната част на Горнотракийската низина (Южна България). – Historia naturalis bulgarica, 16: 123-132.