Млекарево

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Млекарево
Общи данни
Население 563 души[1] (15 декември 2021 г.)
15,3 души/km²
Землище 36,95 km²
Надм. височина 159 m
Пощ. код 8960
Тел. код 04526
МПС код СН
ЕКАТТЕ 48725
Администрация
Държава България
Област Сливен
Община
   кмет
Нова Загора
Николай Грозев
(ГЕРБ)
Кметство
   кмет
Млекарево
Милена Матева
(ГЕРБ)
Млекарево в Общомедия

Млекарево е село в Югоизточна България. Намира се в община Нова Загора, област Сливен. Старото име на селото е Юртчии.

География[редактиране | редактиране на кода]

Млекарево се намира в източната част на Горнотракийската низина, на юг от Светиилийските възвишения. На 18 km на юг от Нова Загора, по пътя за ТЕЦМарица-изток 2“.

История[редактиране | редактиране на кода]

За пръв път Симеон Табаков в книгата си за Сливен споменава за с. Млекарево (Юртчии): „Околните селяни посочват, че при тоя „юрт“ са се намирали много стари работи, па и до днес там личат следи от развалини. Юрт, юртлук в турския език отговаря на нашето „селище“, място на разсипано или напуснато заселище, с развалини от заселище“.

Първоначално на мястото на днешната южна част на селото съществува турско село населено с юруци. То наброява до 150 турски къщи и 10 – 15 на аргатите българи. Чума унищожава населението на това турско село. Оцеляват десетина къщи, но селото изчезва. Малко по на север нови преселници турци правят ново селище, продължение на което е днешното село Млекарево. Идват и преселници българи за аргати на турците, между които и двама души от западните български покрайнини.

Най-старото име на селото, загинало от чумата е Юрукчий, основано от турци-скотовъдци от групата тюркмени, дошли от Мала Азия и изчезнали около средата на 18 век. Тези юруци пасат своите стада в обширния бозалък, които обхваща цялата околност на селото в посока на село Радецки и село Пет Могили. От тези именно коняри-юруци идва името на селото Юрукчий, после видоизменено в Юручий и по-късно преименувано в Млекарево.

Първият кмет и учител след Освобождението е даскал Андрея Желев. Основното училище е открито през 1876 г. и се помещава в неговата къща. През 1882 г. е построена двуетажна къща. Долният етаж се използва за църква, а горният за училище. Новото училище е изградено през 1963 г.

Читалището е основано на 20 октомври 1920 г. от бирника Владо Павлов. Първите книги са главно със селскостопанско съдържание и са предоставени безплатно от министерството на просветата.

Поминъкът е предимно свързан със земеделие и животновъдство. Върхът на досегашното си развитие селото достига през втората половина на 20 век, като център с АПК на 22 села.

През 1981 г. населението е 1190 жители.

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Църквата в с. Млекарево

В центъра на селото се намира източноправославен християнски храм „Св. Архангел Михаил“, построен през 1931 – 1937 г. от тревненски майстори. Той е строен години – започвали, спирали, отново събирали средства и продължавали.

В архивни документи на Старозагорската митрополия като начало на строежа се сочи година 1934. Църква в селото не е имало, но свещеник е имало много, много по-рано, още преди 1876 година. Църковните служби, обреди, ритуали са се извършвали в стая от частна къща или дюкян, пригодени за целта, а и свещеникът не е бил на постоянна служба. Чак в 1930 година е бил назначен отец Атанасий Драгов Христов, вече като свещеник на постоянна служба. Той е роден на 10 март 1906 година в Раднево. Имал завършено средно свещеническо образование. Ръкоположен бил за дякон на 26 август 1928 година, а два дни след това – за свещеник. Свещеник бил в Млекарево от 1930 до 1946 година. С неговото име се свързва учредяването на инициативен комитет за събиране на средства за строеж на храм, учредяването на църковно настоятелство през 1932 г. и освещаването на завършената църква „Св. Архангел Михаил“.

Църквата била изградена есента на 1938 г., но можела да бъде осветена само ако отговаряла на всички изисквания на канона – отвътре и отвън. Трябвали средства – и хората от селото давали, кой колкото може и каквото може.

Пролетта на 1941 година била искана благословията на митрополита за освещаване на църквата. На 1 юли 1941 година митрополит Павел пристигнал с файтон в Млекарево и бил тържествено посрещнат от населението и свещеник Атанасий Драгов преди селото, в местността Горния бозалък. От този ден, по право, млекаревци станали част от голямата църковно семейство на българите.

Църквата прави впечатление с резбования иконостас.

Обществени институции[редактиране | редактиране на кода]

Основно училище „Кирил и Методий“

Първи кмет – даскал Андрея Желев Илчев, Настоящ кмет Диян Иванов Тодоров

В селото има 4 магазина, 1 аптека, 1 ресторант и 2 бара. Близо до Млекарево се намира ракетна площадка към дирекция „Борба с градушките“. Преди две години компютърна зала е затворена, а на нейно място е игрална зала за тенис на маса. Очаква се в бъдеще Млекарево да се сдобие и с модерно кафене в центъра на селото. През 2014 година площадът в центъра на селото е изцяло реконструиран.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

В землището на селото има 15 надгробни могили, където са открити римски и византийски монети.

В селото има ловна дружинка, която към края на август ловува пъдпъдък, по-късно яребици, а през есента зайци. През зимата се ловуват гъски и патици.

На около 18 км се намира язовир Овчарица, идеално място за риболов, в него може да се уловят шаран, каракуда, американски сом, шаран, толстолоб, бял амур и европейски сом, които достигат трофейни размери. „Овчарица“ е един от язовирите с най-голямо количество едра риба, но въпреки това си остава капризен водоем и немалко риболовци, подценявайки обстановката, си тръгват без „удар“.

Спорт[редактиране | редактиране на кода]

Селото има отбор по футбол, носещ името „Торпедо Млекарево“. Отборът е редовен участник в междуселските турнири по футбол, организирани от община Нова Загора и села от областта. За турнирната 2009 г. отборът завоюва две първи, едно второ, две трети и едно пето места. През 2011 година със средства от община Нова Загора е изградена модерна спортна площадка. Тя е с площ 450 кв. м, намира се в центъра на селото и е открита с турнир по футбол, в който участват футболни играчи от селата Богданово, Омарчево, Научен, Млекарево, Коньово, Пет могили и Кортен.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Радулска, Руса. Юрта. София, Захарий Стоянов, 2011, 224 с., ISBN 978-954-09-0609-6
  • Радулска-Георгиу, Галина. Млекарево някога и сега.... В. Търново, Абагар, 2007, 85 с., ISBN 978-954-427-759-8

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]