Асеновец

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Асеновец
Общи данни
Население 687 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 20,624 km²
Надм. височина 179 m
Пощ. код 8933
Тел. код 04522
МПС код СН
ЕКАТТЕ 713
Администрация
Държава България
Област Сливен
Община
   - кмет
Нова Загора
Николай Грозев
(ГЕРБ)
Кметство
   - кмет
Асеновец
Димитрина Стефанова
(БСП)

Асеновец е село в Югоизточна България.

География[редактиране | редактиране на кода]

Асеновец се намира в община Нова Загора, област Сливен. До момента жителите на селото са 687 души.

На север от селото се намира село Паничерево, на изток – село Кортен, на запад – село Брястово, а на юг град Нова Загора. Село Асеновец се намира на 4 километра от гр. Нова Загора. В близост до селото се намира и четвъртият по големина язовир в България – язовир Жребчево.

История[редактиране | редактиране на кода]

Известно е с партизаните си Марко и Мара Димитрови. В селото се намира голям дом за сираци „Мария Роза“, работещ и в момента. Има Център за деца с увреждания и детска градина. Селото има училище, което не работи от няколко години, поради липсата на ученици. Читалището в село Асеновец е действащо и в момента носи името на известния партизанин Деско Кръстев.


Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Народно читалище „Деско Кръстев 1902“[редактиране | редактиране на кода]

лазарки към НЧ „Деско Кръстев 1902“
Баба Марта 2015

Читалището е създадено около 1902 – 1903 г. от жители на селото: братя Господинови, Иван, Бойчо, Минчо и Кольо, Стоян Бойчев, Петър Марков, Слав Петров, Кръстьо Божилов. През 1907 г. Иван Господинов, подарява отрязаната от шосето част от двора му на читалището. С безплатен стопански труд е построена сграда от две стаи и малко антре.

През 1923 г. сградата бива опожарена, но през 1961 г. тя отново бива построена от жителите. В сградата вече има читалня, сладкарница и театрален салон с 350 места.

През 1961 – 1962 г. е построена новата сграда на читалището с читалня, сладкарница и салон с 350 места.

През 1925 – 1926 г. се изнася първата пиеса. Театралната дейност – вечеринките са изпълнявали културната и идеологическата същност на жителите на селото, особено при дейността на Деско Кръстев – библиотекар. След смъртта му читалището придобива неговото име и той официално става негов патрон.

Тази театрална дейност продължава дълго време.

През 1978 г. Катя Бойчева – библиотекар, започва активно да се занимава с театрална дейност. Направени са много пиеси и са поставени в много градове и села. Театралната дейност продължава до 1992 г., след това временно се прекъсва.

На 15 октомври 2004 г. се създава „Младежка театрална трупа“ – участниците в нея са младежи от 14 – 18 годишни: Валентина Василева, Деян Василев, Йордан Стойчев, Пламен Бахов, Пламена Динева, Ани Льондова. В началото се започва със скечове, сценки и миниатюри. През пролетта на 2005 г. се поставя пиесата „Бомба в училище“ в с. Асеновец и в с. Кортен на „10-ят Национален юбилеен преглед на селския любителски театър“. Ръководител на театралната трупа, а също и режисьор на пиесата „Бомба в училище“ е Златинка Данева – тогава, член на читалищното настоятелство.

През есента на 2005 г. се осъществява поставянето на пиесата „На гости у министъра“ по Иван Вазов с гост-режисьор г-жа Йорданка Цанева. Пиесата е поставяна в с. Асеновец, с. Баня, гр. Нова Загора на юбилейния празник на читалище „Диньо П. Сивков“.

През май 2006 г. със същата пиеса, театралната трупа участва в „11-я Национален преглед на селския любителски театър“ с. Драганово, общ. Горна Оряховица.

Без участие на театралната трупа не минава празник в читалището – сценки, рецитали, скечове, четения, танци.

През 2008 г. Златинка Данева, започва работата си като секретар на читалището и продължава мисията му. През 2009 г. читалище „Деско Кръстев 1902“ спечелва проекта „Глобални библиотеки-България“ и така се открива и компютърна зала, оборудвана с 3 компютъра, мултимедиен проектор и мултифункционален скенер. През 2011 година като библиотекар е назначена Валентина Василева. Заедно със Златинка Данева разширяват до голяма степен дейностите и услугите на читалището в полза на жителите на Асеновец. Посещенията в читалището, библиотеката и компютърната зала започват да се увеличават. Продължават и културните изяви на доброволците към читалището, които също помагат за развитието му. До този момент има около 15 души доброволци, които предимно са младежи на възраст между 13 – 20 години. До момента има създаден танцов клуб („Тракия“), където всеки ден участниците (доброволците) изучават народни и модерни танци.

През 2012 г. със съдействието на читалището е издадена и книгата „Моят род и нашето село Асеновец – история и родове“ с автор Марко Данев Марков, който е роден и израснал в Асеновец.

Читалището има голям актив от разработени и спечелени проекти. Сградният фонд се поддържа от спечелването на проекти и с помощта на общински средства. Библиотеката разполага с фонд от над 12 000 книги и периодични издания. Всяка година се закупуват нови книги, а също така се приемат и много дарения. Периодично се провеждат и обучения съвместно с УниБИТ гр. София, заедно с колеги библиотекари от общ. Нова Загора.

Други[редактиране | редактиране на кода]

  • Църква „Св. св. Кирил и Методий“
  • ДДЛРГ „Мария Роза“.
  • Дневен център за деца с увреждания
  • Спортна площадка
  • Детска градина
  • Кът за отдих

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

  • Празник на селото − 24 май

Личности[редактиране | редактиране на кода]

  • Деско Кръстев – партизанин
  • Марко и Мара Димитрови – партизани
  • Пейо Пеев р. 1932 г. – преподавател във Висше военно училище – Велико Търново. Старши научен сътрудник в института на МНО.