Вилхелм Вунд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Вилхелм Вундт)
Направо към: навигация, търсене
Вилхелм Вунд
германски психолог

Роден
Починал
31 август 1920 г. (88 г.)
Научна дейност
Област Психология, физиология
Философия
Регион Западна философия
Епоха Философия на XIX век
Философия на XX век
Интереси Логика, епистемология
Вилхелм Вунд в Общомедия

Вилхелм Максимилиан Вунд (на немски: Wilhelm Maximilian Wundt) е германски физиолог, философ, занимава се преди всичко с логика и с теорията на познанието, както и психолог.

Вунд създава първата в света лаборатория по психология в Лайпциг, като конкретна година се посочва 1879 г., като основен метод в своята лаборатория той използва интроспекцията (самонаблюдението). Лабораторията на Вунд първоначално е била частен институт, но само две години след създаването ѝ получава статут на държавен университетски институт. Най-известното му произведение е "Психология на народите" в 10 тома.

При Вунд са учили и множество българи, дали началото на психологията като наука в България, като Цветан Радославов (написал химна на България), д-р Кръстьо Кръстев, Никола Алексиев, Иван Шишманов, Петър Нойков, Никола Бобчев и Пенчо Славейков.

Роден е на 16 август 1832 г. в Некарау, днес част от Манхайм, и умира на 31 август 1920 г. в Гросботен, до Лайпциг. Създал първата теоретична школа в научна психология в Германия, Едуард Титченер-ученик и последовател на Вунд,по-късно в САЩ я наименува,"Структурализъм".

В негова чест астероидът 11040 Вунд носи неговото име.

Портал В Портал Психология можете да намерите още много страници, свързани с темата психология.