Галиче

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Галиче
Общи данни
Население 1762 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 70,217 km²
Надм. височина 77 m
Пощ. код 3250
Тел. код 09136
МПС код ВР
ЕКАТТЕ 14406
Администрация
Държава България
Област Враца
Община
   - кмет
Бяла Слатина
Иво Цветков
(ГЕРБ)
Кметство
   - кмет
Страхил Стоянов (ГЕРБ)

Га̀личе е село в северозападна България. То се намира в община Бяла Слатина, област Враца.

География[редактиране | редактиране на кода]

Селото се намира в Дунавската равнина, в котловина на брега на река Скът. Граничи със селата: на запад Алтимир и Липница, на север Селановци, на изток Бърдарски Геран и на юг Търнава.

История[редактиране | редактиране на кода]

Историята на населеното място Галиче започва, поне „на хартия“, някъде в края на XIV век и началото на XV век. За селото се знае от предания, а и от намерени през изминалите години тракийски съкровища, че е било кръстопът през римско време. Единият път е от с. Гиген (Улпия Ескус – римски град, създаден по времето на император Траян през 106 г.), пътят минавал през Галиче (местностите „Сънтина бабка“ и „Тево дърво“) и продължавал през Бяла Слатина за Червен Бряг (тогавашен център). Другият път, минаващ през селото идвал от Лом и минавал през местностите „Прапора“, „Червената урва“, към Бяла Слатина и Червен Бряг. Въпросните пътища са съпроводени на интервали с могили, запазени до наши дни, най-вероятно някогашни ориентири. За първи път името на селото обаче се споменава в турските документи за областта в началото на XV век. През периода на османската власт в България за селото е останало като предание, че турчин в селото не е замръквал или ако е, то на сутринта от селото излизал само конят му. Такъв е примерът с мита за местен герой на име Лукан Галишки (Лукан Игнатов Тодоров – 1845 – 1876 г.). Бил отявлен съратник в освободителния период. Изпълнявал „етапно куриерство“ от Влашко през Оряхово за Враца. Предание гласи, че бил и страшилище за турския войник. Също така в дома на Лукан Галишки е пренощувал дякона джингиби Васил Левски. По късно е заловен и вкаран в затвора в гр. Русе, където и умира. Говори се, че бил отровен от турски готвач и че бил погребан след това от баба Тонка.[1]

За това време, но в по-ранен стадий от турското владичество XVI–XVII век, е останала една притча за отстояването на една любов: „Извън селото, в гората, била отседнала турска войска. Водачът им имал болки в очите и местна лечителка му казала, че трябва да му се правят компреси от млада девойка от селото с вода от „Манастира“ (местност, намираща се западно от селото). Въпросното момиче било доведено, но то си имало приятел Данфор, който замислил през нощта да отърве от турците девойката си. И така през нощта той се промъкнал тихомълком в шатрата на турския водач и без да му мигне окото му отрязал главата. На сутринта, след като разбрали за обезглавения им водач, турската потеря напуснала местността.“. Оттогава на това място, до наши дни, е просъщесвувало дърво наречено от населението „Данфоров Горун“.

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Християни, мюсюлмани – от 2000 г. сред ромското население. Има една православна църква „Света Троица“ със свещеник Галин Каменов. Църквата е действаща, разположена в центъра на селото, и една джамия, разположена в ромския квартал. От 26.05.2003 г. е регистрирана Християнска евангелска/протестантска/домашна църква с около 30 членове.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

  • Паметник на героите, загинали във войните за освобождение на България.
  • В околностите на с. Галиче, през 1918 г. е открито сребърно тракийско съкровище, състоящо се от 14 сребърни фалери, с изображения на жена, конник и розети. Изкусно изработено и позлатено. Съкровището датира от II–I век пр.н.е., малка част от което било видяно във Виена през 1970 г. в музей.
  • Трите яворчета на един от хълмовете около селото. Водата от един от изворите (Пишурата) се смята, че е лековита.
  • Местността „Манастира“ – на това място по време на османската власт е имало манастир, от който в днешно време е останала само една чешма.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

  • Средно училище
  • Детска градина

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

  • Всяка втора събота и неделя от месец юни се провежда селски събор.
  • Всеки вторник се провежда стоков пазар на центъра на селото.

Други[редактиране | редактиране на кода]

В местността има много могили и тракийски гробници. Някои от тях са: „Батова могила“, „Ценкова могила“, „Разкопана могила“. И трите се намират в най-високите точки в околията. Също така интересни забележителности са местностите: „Червената урва“, „Дулеца“, „Пищова падина“, „Меча дупка“, „Тево дърво“, „Обретен“.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]