Георги Икономов (революционер)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за революционера. За други значения вижте Георги Икономов.

Георги Икономов
български революционер
Роден
Починал
26 май 1876 г. (30 г.)
Бяла, Османска империя
Георги Икономов в Общомедия

Георги Поптодоров Икономов е български революционер.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Георги Икономов е роден на 20 април 1846 г. в Сливен в семейството на поп Тодор Икономов. Учи в родния си град при прочутия възрожденец, поет и музикант Добри Чинтулов. Кратко време живее при сестра си, женена за търговеца Д. Петров в Тулча.[1] Работи като служител в Хиршовата железница.

Свързва се с Русенския частен революционен комитет[2] на ВРО, основан от Васил Левски, и е сред най-дейните му членове. Нему се пада жребият от името на комитета да накаже със смърт предателя Стоян Пенев, словослагател в Каравеловата печатница в Букурещ. След този случай оставането му в Русе е опасно. Комитетът го прехвърля временно в Румъния.

След завръщане в България отново е чиновник и маневрист в компанията на барон Хирш по ж. п. линията Харманли-Одрин, в гарите Русе, Търново-Сеймен (Симеоновград) и Одрин. Сближава се с телеграфиста и началник на ж. п. станция на гара Белово Тодор Каблешков.

Според плана на БРЦК в Букурещ за Старозагорското въстание (1875) е сред главните организатори. Командва въстаническа чета.

След въстанието емигрира в Румъния. Влиза в състава на Гюргевския комитет. Определен е за помощник-апостол на Иларион Драгостинов във II Сливенски революционен окръг. Добре е познат в родния си град и за да не изложи делото и себе си на опасност, се прехвърля да действа в IV Пловдивски революционен окръг. Делегат на събранието в Оборище.

Известието за преждевременното обявяване на Априлското въстание (1876) в Копривщица на 20 април 1876 г. го заварва в Панагюрище. Веднага тръгва заедно с Панайот Волов и Орчо войвода за Стрелча, където участва в едно от първите сблъсквания с турците. Командва чета заедно с Панайот Волов.

След погрома на въстанието заедно с Панайот Волов и Стоян Ангелов се отправя към Румъния. След предателство е ранен в Бяла и при бягството се удавя в придошлата река Янтра на 26 май 1876 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Димитър Страшимиров, История на Априлското вэстание, том I, стр. 195
  2. Организиране на революционни комитети - Васил Левски 1837-1873 (weebly.com)