Да, България!

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Движение „Да, България!“)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Да, България!
DB logo.png
Ръководител Христо Иванов
Основана 7 януари 2017 г.
Щаб гр. София; 1164; бул. „Драган Цанков“ 12 – 16; ет. 2; ап. 7
Цветове   Зелен   Лилав
Сайт https://dabulgaria.bg/

Движение „Да, България!“ е политическа партия, учредена на 7 януари 2017 г. Главните цели на партията са съдебна реформа и демонтиране на корупционния модел.

История[редактиране | редактиране на кода]

Христо Иванов, бивш министър на правосъдието в служебното правителство на Георги Близнашки, наследен във второто правителство на Бойко Борисов, обявява на 9 декември 2016 своя политически проект, който впоследствие прераства в политическа партия Движение Да, България! Учредители са 77 души, начело с Христо Иванов, Кристиан Таков, Мануела Малеева и популярни имена от различни сфери на обществения живот. [1]

Партията е учредена формално на 7 януари 2017 година[2]. Учредители на партията са 1235 души при очаквани 800 и необходими 500.

Организация[редактиране | редактиране на кода]

  • Национална конференция – свиква не по-рядко от веднъж на три години.
  • Национален съвет – състои се от Председател на Движението и не по-малко от 50 членове, избрани от Националната конференция.
  • Председател – ръководи осъществяването на текущата политическа дейност и представлява движението в отношенията с други лица.
  • Изпълнителен съвет – оперативен ръководен орган и се състои от Председателя на Движението и не по-малко от 6 членове, избрани от Националния съвет за срок от 3 години.
  • Национална контролна комисия – контролен орган. Състои се от седем редовни и трима резервни членове, избирани от Националната конференция за срок от три години.

Основна цел на Движение Да, България[редактиране | редактиране на кода]

Демонтиране на корупционния модел на управление на страната, реформиране на правоохранителната система и установяване върховенство на закона.

Символи[редактиране | редактиране на кода]

Думата ДА, изписана с главни букви, поставена в кръг, и непосредствено до нея думата България, завършваща с удивителен знак. Над думата България е изписана думата ДВИЖЕНИЕ с главни букви. Цветовото съчетание при изобразяване на символите е светлозелено и лилаво.

Ръководство[редактиране | редактиране на кода]

Христо Иванов – Председател

Изпълнителен съвет[редактиране | редактиране на кода]

13 членове: Александър Дунчев, Александър Кръстев, Антоанета Цонева, Атанас Славов, Вера Асенова, Веселин Калановски, Емил Георгиев, Ивайло Мирчев, Кирил Петков, Любомир Авджийски, Мануела Малеева, Надежда Йорданова, Надежда Цекулова

Участия в избори[редактиране | редактиране на кода]

Парламентарни избори през 2017 г. и Коалиция Движение Да, България[редактиране | редактиране на кода]

След опит партията да бъде спряна от участие в предсрочните парламентарни избори на 26 март 2017 г. чрез жалби, Движение „Да, България!“ решава да се коалира със Зелените и ДЕОС, за да участва в изборите. За целта е необходима изцяло нова подписка с поне 2500 валидни подписа. За един ден партията успява да събере 20 хиляди, така че става възможно регистрирането на Коалиция Движение Да, България, в която влизат Зелените, ДЕОС и кандидати от ПП „Да, България“.[3]

Коалицията получава 101 177 действителни гласа или 2,96% от гласувалите, поради което не влиза в 44 Народно събрание. От тези гласове 46 273 или 45,7% са подадени в София и 11 413 или 11,3% в чужбина, тоест общо 57% от подкрепилите я са в столицата или зад граница. В останалите избирателни райони в България резултатите ѝ варират между 282 гласа или 0,33% в Кърджали, 325 гласа или 0,54% в Търговище, 450 гласа или 0,75% в Разград (три най-ниски процентни резултата) и 2281 гласа или 1,94% в София област, 5596 гласа или 2,66% във Варна, 6714 гласа или 4,26% в Пловдив град (три най-високи процентни резултата).[4]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]