Направо към съдържанието

Хоум Бокс Офис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Ейч Би Оу)
Home Box Office
Лого на Хоум Бокс Офис
Стартиране8 ноември 1972 г.
ПритежателУорнърмедия
Home Box Office Inc.
СлоганThere's More to Discover
Картина480i (SDTV); 1080i (HDTV)
Езиканглийски, испански
СтранаСАЩ
Статутчастен
СедалищеНю Йорк, САЩ
Свързани каналиCinemax, Cinemax 2, HBO 2, HBO 3
Уебсайтhbo.com
Разпространение
АналоговоRed XN
ЦифровоRed XN
СателитGreen tickY
КабелGreen tickY
IPTVGreen tickY
WebRed XN
Хоум Бокс Офис в Общомедия

Хоум Бокс Офис или само Ейч Би Оу[1][2][3] (на английски: HBO, абревиатура от Home Box Office, в превод „Домашен боксофис“, чете се хоум-бокс-офис, прибл. произношение на съкращението: ейч-би-оу) е платена американска кабелна и спътникова телевизионна мрежа, филиал на медийната компания Уорнърмедия.

Ейч Би Оу е подразделение на Уорнърмедия от 1990 г. и осъществява предаванията си по две телевизионни мрежи: Ейч Би Оу и Синемакс. Аудиторията на HBO в САЩ надхвърля 40 млн. абоната. За първи път HBO започва да излъчва на 8 ноември 1972 г. в град Уилкс Баре, щат Пенсилвания, САЩ). В Америка HBO е водеща ТВ мрежа, предлагаща базови и платени развлекателни ТВ канали за кабелни „Direct-to-Home“ и „MMDS“ платформи. Предаванията, произведени от Ейч Би Оу (преди всичко TV сериалите) са закупени от повече от 150 страни[4]. Подразделения на HBO и съвместни предприятия с нейно участие излъчват в над 50 страни по света. HBO, заедно с останалите си канали и услугите си по поръчка, излъчват премиерни филми, оригинални продукции, ексклузивни събития, филми-класики, фестивални заглавия, както и заглавия от международното и европейско кино.

Ейч Би Оу е единият от двата най-големи телевизионни канала в САЩ, организиращи и транслиращи състезания по бокс. Главният конкурент на Ейч Би Оу в САЩ е телевизионният канал Showtime.

Телевизионната продукция на HBO

[редактиране | редактиране на кода]

Сред продукцията на HBO най-известни са TV сериалите. Много от тях са станали лауреати на телевизионни награди и са получили положителни оценки от критиката. Така например, списание „Time“ пише, че „HBO се специализира в умни, рисковани сериали, разглеждащи мрачните страни на американската действителност“.[5]

HBO Europa е подразделението на HBO за Централна и Източна Европа, притежавано от Home Box Office Inc., подразделение на Time Warner. HBO Europa създава базови и платени ТВ канали в 14 държави в региона, включително: Унгария, Чехия, Словакия, Полша, Румъния, България, Молдова, Словения, Хърватия, Сърбия, Косово, Черна Гора, Северна Македония, Босна и Херцеговина. Групата на HBO Europa включва пет филмови канала (HBO, HBO 2, HBO 3, Cinemax и Cinemax 2), както и версии в HD формат на картината към всеки един от каналите. Групата включва и две платформи за „видео по поръчка“ – HBO On Demand (за цифрова телевизия) и HBO GO (интернет платформа). Централата на НBO Europa се намира в Будапеща, Унгария.