Камен Миркович

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Камен Георгиев Миркович
български икономист
Роден

Образование Университет за национално и световно стопанство
Научна дейност
Област Икономика
Образование ВИИ „Карл Маркс“
Учил при Жак Айроло
Работил в УНСС
Известен с 16-и ректор на УНСС

Камен Георгиев Миркович е български учен, икономист, 16-и ректор (1993 – 2003) на Университета за национално и световно стопанство[1]. Бил е съветник в апарата на Министерския съвет по проблемите на икономическата кибернетика, държавния бюджет, паричното обращение и статистиката.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Камен Миркович е роден е през 1939 г., потомък е на Георги Миркович. Завършва с отличие Икономическия техникум в Сливен през 1957 г. (промишлено счетоводство и счетоводство на капиталното строителство) и висше образование по „Политическа икономия“ през 1964 г. във ВИИ „Карл Маркс“ (днес УНСС).

От 1968 г. е доктор, от 1984 г. ­ доктор на икономическите науки. През 1968 ­ 1969 г. е научен сътрудник, а през 1974 -1976 г. – старши научен сътрудник в Научноизследователския институт по финанси и кредит при Министерството на финансите и БНБ. От 1969 до 1976 г. работи като съветник в апарата на Министерския съвет по проблемите на икономическата кибернетика, държавния бюджет, паричното обръщение и статистиката. От 1977 до 1986 г. работи като доцент в катедра “Икономикс" при Университет за национално и световно стопанство, а от 1987 г. ­ като професор в същата катедра. Преподава дисциплините Моделиране на икономическите процеси, Кибернетика и икономика, Моделиране на инансите, Микроикономика и Макроикономика. Научните му интереси са в областта на математическата икономика и теорията на икономическото равновесие. Член-кореспондент е на Кралската академия на докторите на науките в Барселона.

Има издадени над 300 научни публикации, в т.ч. над 20 учебника. През 2000 – 2003 г. публикува три крупни монографии по микроикономика, макроикономика и международна икономика в общ обем от около 8000 стандартни машинописни страници. Дълги години е бил член и председател на Специализирания научен съвет по икономическа теория и макроикономика на Висшата атестационна комисия. Член е на Научната комисия по икономически науки на ВАК. От 1979 до 1987 г. е заместник-декан на Общоикономическия факултет на ВИИ „Карл Маркс“, през 1987 ­декан на този факултет, от 1987 до 1989 г. ­ заместник-ректор по учебната работа и първи заместник-ректор на ВИИ „Карл Маркс“, от 1991 до 2000 г. е ръководител на катедра „Икономикс“ при УНСС и от 1993 до 2003 г. ­ректор на УНСС. Участва в множество специализации, научни конгреси и срещи, посветени на проблемите на висшите училища (в София, Москва, Варшава, Прага, Будапеща, Братислава, Лондон, Тюсон ­ Аризона, Берлин, Сао Пауло, Париж, Барселона, Сантяго де Компостела, Толедо, Реус, Леида, Кайро, Пекин, Буенос Айрес, Мадрид, Сидни, Рио де Жанейро, Женева, Атина, Сеул, Хонгконг, Каракас, Мерида, Мексико-сити, Токио, Бепу, Киото, Осло, Стокхолм, Ню Йорк, Вашингтон и др.).

Признания и отличия[редактиране | редактиране на кода]

От 1987 г. Камен Миркович е носител на ордена „Кирил и Методий – ІІ степен“, а от 2004 г.[2] – на почетния знак на Университета за национално и световно стопанство. Носител е и на други ордени и отличия[3]. През 2009 г. му е присъден учредения „Златен жезъл – статуетка“ на Професионалната гимназия „Професор доктор Димитър Табаков“ (бившия икономически техникум) в Сливен.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]