Лабиринт (митология)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Лабиринт.

Статии в Древногръцка митология
Богове:
Герои:
Митични създания:

В древногръцката митология Лабиринтът (на гр. λαβύρινθος, лавиринтос) е сложна постройка, направена за критския цар Минос по проект на легендарния майстор Дедал, за да държи Минотавъра – същество, представляващо получовек и полубик, убит от атинския герой Тезей. Дедал изработил Лабиринта толкова изкусно, че той самият трудно би могъл да излезе от него.[1] Ариадна помогнала на Тезей с кълбо от прежда, което да го води обратно към изхода на Лабиринта, посредством нейната нишка.

Съвременните учени различават обходния пъзел с много разклонения, с много възможности за избор на посоки, от класическия лабиринт с единичен Ойлеров път към центъра и обратно, който не е труден за преминаване.

Еднопосочният дизайн е широко разпространен в художественото изобразяване на Лабиринта, въпреки че логическото и литературно описание ясно казват, че Минотавърът е бил държан в многопосочен лабиринт.[2]

Лабиринтът може да бъде представян едновременно символично и физически. Символично е представян в изкуството, в керамиката, в дизайна, гравиран по стени на пещери, при бодиарт. Физически лабиринтът се представя основно като наземна структура, през която може да се ходи от входа към центъра и обратно. В миналото лабиринтите са били използвани за групови ритуали и за медитация.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Пенелопи Рийд Дуб, Представата за Лабиринта: от Античността през Средните векове, стр. 36, ISBN 0-8014-8000-0
  2. Пенелопи Рийд Дуб, Представата за Лабиринта: от Античността през Средните векове, стр. 40 – 41, ISBN 0-8014-8000-0

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]