Нова земя

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Нова земя (острови))
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за архипелага. За романа на Иван Вазов вижте Нова земя (роман).

Нова земя

Нова земя (на руски: Но́вая земля) е група от острови (включително 2 по-големи острова – Северен и Южен) в Северния ледовит океан. Разделя Баренцово море и Карско море.

Общата площ на архипелага е около 90 650 km² (55 200 km² земя и 36 000 km² вода) а населението му е около 2 700 души. Най-големият град е град Белушя Губа, с население от 2 622 души (96% от цялото население на острова).

Нова земя се състои се от 2 големи острова – Северен и Южен, разделени от тесния (2 – 3 км) пролив Маточкин Шар, и много малки острови. От геологическа гледна точка островите се явяват продължение на Уралските планини. Северно-източният край на Северния остров – нос Флиссингский (на руски: мыс Флиссингский) е най-източната точка на Европа.

Климатът на острова е арктически и суров. Зимата е продължителна и студена, със силни ветрове (скорост 40 – 50 м/сек.) и виелици. Температурата достига до −40 °C през зимата. Средната температура на най-топлия месец – август, е от 2,5 °C на север до 6,5 °C на юг. На самия архипелаг има множество малки езера и под слънчевите лъчи температурата на водата може да достигне 18 °C в южните райони на острова.

Руските военновъздушни сили разполагат с база Рогачево, намираща се в южната част на Нова земя. Тя е била използвана главно за изтребители, но също и за насочване на ядрените изпитания в този район. Това е мястото, на което е изпитана и най-мощната водородна бомба – „Цар Бомба“.