Оборище (област Пазарджик)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Оборище (Област Пазарджик))
Вижте пояснителната страница за други значения на Оборище.

Оборище
Изглед към селото
Изглед към селото
Общи данни
Население1022 души[1] (15 септември 2022 г.)
14,8 души/km²
Землище69,6 km²
Надм. височина660 m
Пощ. код4522
Тел. код035394
МПС кодРА
ЕКАТТЕ53103
Администрация
ДържаваБългария
ОбластПазарджик
Община
   кмет
Панагюрище
Никола Белишки
(ГЕРБ)
Кметство
   кмет
Оборище
Милко Ангелов
(ГЕРБ)
Оборище в Общомедия

Оборище е село в Южна България в община Панагюрище, област Пазарджик. До 1950 г. селото официално се нарича Мечка.

Кметство Оборище
Читалище Св. св. Кирил и Методий в Оборище

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Оборище се намира в планински район. То лежи в Същинска Средна гора. През него минава шосето между град Панагюрище, през село Вакарел за София. Съседни населени места са град Панагюрище (10 km на изток), село Поибрене (8 km на запад) и село Мухово (17 km на юг). Магистрала Тракия е на 35 km, Пловдив – на 80 km, Пазарджик – на 45 km.

Село Оборище е закътано от всички страни с високи планини и върхове. Панорамната гледка от селото е много красива. С изключителна красота се извисява връх Илинден, където всяка година се чества празника и се прави курбан. На този връх е разположена телевизионната кула. Селото има много добра инфраструктура, чисто, подредено с прекрасни гледки към Витоша, Рила и Родопите. При ясно време се виждат ски пистите на Боровец.

В селото има много изворни чешми: „Сондата“, „Мальовец“, „Бельовец“.

История[редактиране | редактиране на кода]

Старото име на село Оборище е Мечка. Но през средата на миналия век, към 1950 г. то придобива днешното си име – Оборище. Името на селото идва от името на местността Оборище, където е проведено първото народно събрание. Подготовката и мястото на събранието е организирано от жителите на с. Мечка

Местността Оборище е историческа, през април 1876 г. там се провежда Оборищенското събрание, на което се взема решение за избухването на Априлското въстание. Депутат на това събрание от село Мечка е Димитър Павлов Кокльов (Гайдарджията) от четата на Бенковски.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Численост на населението според преброяванията през годините:[2][3]

Година на
преброяване
Численост
19342345
19462503
19562444
19652096
19752191
19852106
19921789
20011529
20111256
20211024

Етнически състав[редактиране | редактиране на кода]

Преброяване на населението през 2011 г.[редактиране | редактиране на кода]

Численост и дял на етническите групи според преброяването на населението през 2011 г.:[4]

Численост Дял (в %)
Общо 1256 100.00
Българи 1213 96.57
Турци
Цигани 5 0.39
Други ? ?
Не се самоопределят ? ?
Не отговорили 36 2.86

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Културна забележителност в с. Оборище е църквата, като през 2004 г. успешно е завършена нейната реставрация. Историята говори, че в нея се е укривал Васил Левски, а през 1876 г. в една зимна вечер Георги Бенковски създава революционен комитет, в който участва и полага клетва цялото пълнолетно мъжко население на с. Мечка (Оборище).

Братска могила на руснаци, загинали при с. Мечка (сега Оборище)

Има два паметника, издигнати от признателното местно население в памет на загиналите руски войници през 1878 г. Всяка година на 13 януари жителите на с. Оборище отдават почит пред тяхната саможертва.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

 • Всяка година в местността Оборище в периода 1 – 2 май се провеждат празниците по честване на годишнина от Априлското въстание в Четвърти революционен окръг.
 • Обичаят „Рогачов ден“ се празнува на Месни Заговезни по християнския календар. На този ден младежите правят „рогач“ (името му идва от елените – рогачи). Огъват се пръти, прави се кочия и се покрива с „козинява черга“, под чергата по прътите се завързват звънци – медени, тучови, клеини. Рогача се носи от 10 – 12 младежи. Около него играят цигани и дервиши – хора (основно мъже), които са облечени в животински кожи и го пазят. Всичко това символизира, че свършват дългите зимни нощи, земята се пробужда за обработване, гонене на злите духове.
 • „Рукла“ – на Сирни Заговезни, в цялото село се палят огньове. Местните хора смятат, че така ще прогонят злите духове. Младите прескачат огъня за здраве и берекет.
 • Лазаровден – обикновено читалищното ръководство на село Оборище, всяка година организира пеене на Лазаровден. На този ден млади момичета се обличат в традиционна българска носия, която е характерна за областта и отиват да пеят. Те ходят от къща на къща и пеят на домакините песни, които са свързани със семейството. Те събират яйца и други дарове, които на края на деня си делят. От старите български поверия се счита, че първото излизане на девойката на пеенето на Лазар, че е готова за женитба. Това съответства с първото коледуване на младите ергени. В днешни дни обаче, съвсем не е така. Млади момичета и момчета извършват тези обичаи, когато не са пълнолетни.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

 • Участниците в подготовката на въстанието от село Мечка/Оборище са:[5]
 • Димитър Павлов Коклев – Кокльо, Гайдарджията, председател на местния революционен комитет в селото, делегат на Оборище-местност, показана от него за тайното събрание на Бенковски, Участник във въстанието, в Хвърковатата чета на Бенковски, арестуван и освободен през есента на 1876 г. /1830 – 1919 г./
 • Кръстьо Николов Муховски – Мечанина;
 • Никола Петков-майстор на ножове и саби от Мечка;
 • Петър Грепчов – участвал в подготовката и въстанието;
 • Стоян Ганчов – участвал в подготовката и въстанието

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. www.grao.bg.
 2. „Справка за населението на село Оборище, община Панагюрище, област Пазарджик, НСИ“. // webcitation.org. Посетен на 23 юни 2017.
 3. „The population of all towns and villages in Pazardžik Province with 50 inhabitants or more according to census results and latest official estimates“. // citypopulation.de. Посетен на 23 юни 2017. (на английски)
 4. „Ethnic composition, all places: 2011 census“. // pop-stat.mashke.org. Посетен на 23 юни 2017. (на английски)
 5. ЗАПИСКИ ПО СРЕДНОГОРСКОТО ВЪСТАНИЕ/университетско издателство/Св. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ”1993 ГОД. От Поп Груйо Тренчев н. извл.от МНН/01.2012 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]