Основно ястие

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Основно ястие
Пилешка яхния – пример за основно ястие
Пилешка яхния – пример за основно ястие
Видястие
Основно ястие в Общомедия
Печено говеждо

Основно ястие, още основно блюдо, при хранене, състоящо се от няколко блюда (каквито са обяда и вечерята), е главното ястие. Счита се за най-силното ястие, заради което се нарича „основно“, и е най-трудоемко за приготвяне. Обикновено се предхожда от предястие и следва десерта[1]. Предходните на основното ястия обикновено са с по-малък размер и значение, като общо правило те се състоят от супи, салати и / или различни предястия.

От физиологична гледна точка предходните ястия обикновено имат мисията да утолят апетита и да отпуснат атмосферата, за да покажат основното ястие. При двустепенно проектиране на менюто като общо правило основното ястие е второто, поради което често се нарича „второ“. В различни култури или контексти това е различно. Възможно е да има много ястия, които се сервират едновременно или в не определен ред (като меню за дегустация, някои испански тапас и мезета в арабската и турската хухня).

В основното ястие основните съставки са месо или риба. Обикновено се консумира с хляб. Поради тези причини основното ястие понякога се нарича „месно ястие“. Във вегетарианската кухня основната роля обикновено се играе от бобовите растения.

На официални вечери добре планираното основно ястие може да представлява гастрономически връх или кулминация. В такъв случай предходните ястия се приготвят и се насочват към основното ястие по такъв начин, че основното ястие да се очаква и с успешен план за хранене увеличава удоволствието от ястието. Ястията след основното ястие успокояват небцето и стомаха.[2]

Понятието в различни култури[редактиране | редактиране на кода]

В САЩ и Канада (с изключение на Квебек) основното ястие традиционно се нарича entrée („предястие“).[3][4][5] Според лингвиста Дан Юрафски, употребата на „entrée“ в Северна Америка е запазило оригиналното френско значение на съществено блюдо при хранене.

В България[редактиране | редактиране на кода]

В традиционните български разбирания, под ястие се разбира „обедно ястие“ от две основни блюда – първото е някаква течна храна „супа“, „чорба“ или „бульон“, които се сервират преди второто, което се приема за „основно блюдо“ или „основно ястие“.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Julia Child, Louisette Bertholle, Simon Beck, (Julia Child, Louisette Bertholle, Simon Beck, Mastering the Art of French Cooking, 1967), „Mastering the Art of French Cooking“
  2. Vergé, Roger. The Main Course (неопр.). – Weidenfeld & Nicolson, 1996. – ISBN 0-297-83638-2.
  3. "entrée" in Cambridge Dictionary
  4. Stewart, Marjabelle Young and Elizabeth Lawrence. Commonsense Etiquette: A Guide to Gracious, Simple Manners for the Twenty-First Century. St. Martin's Press, 1999. ISBN 9780312242947. с. 99.
  5. You are what you eat – and how you translate the menu // Посетен на 12 September 2017.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Main course“ и страницата „Plato principal“ в Уикипедия на английски и испански език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.