Пасифея

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Пасифая (митология))
Направо към навигацията Направо към търсенето
Пасифея
Pasiphae Minotauros Cdm Paris DeRidder1066 detail.jpg
Характеристики
Родители Хелиос
Персеида
Деца Катрей
Ариадна
Федра
Андрогей
Минотавър
Пасифея в Общомедия

Пасифея или още Пасифая, Пазифая (на старогръцки: Πασιφάη) в древногръцката митология е дъщеря на Хелиос и нимфата Персеида.[1][2] Съпруга е на критския цар Минос и сестра на вълшебницата Кирка.

След като Минос, въпреки обещанието си, не принесъл в жертва на Посейдон, изпратения от него бик, богът внушил на Пасифея противоестествено влечение към бика[3]. Според друга версия, любовта ѝ към бика възникнала у нея под влияние на Афродита, която по този начин си отмъстила на баща ѝ Хелиос, който я издал на Хефест, че му изневерява с Арес. В резултат от тази връзка на Пасифея, се родил Минотавъра, който бил заключен от Минос в лабиринт. От Минос тя е майка на Ариадна, Главк, Девкалион, Федра и Андрогей.

В мита за връзката на Пасифея с бика намират отражение древни тотемни вярвания, където се отдава почит на животните, родоначалници на племето. В Близкия изток и в Южното Средиземноморие в ролята на тотем-покровител често се намира бик („небесния бик“ в шумерската митология или гръцкия мит за превръщането на Зевс в бик при отвличането на Европа).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Хезиод, Теогония 346.
  2. Аполодор, Митологическа библиотека, I, 9, 1
  3. Аполодор, Митологическа библиотека, III, 1, 4