Петък 13-и

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Петък 13-ти.

Денят Петък 13-ти от незапомнени времена досега продължава да предизвиква у много хора неясното усещане на първобитен страх. На тази дата мнозина са така парализирани от страх, че дори не стават от леглото. Други отказват да летят със самолет, да пътуват въобще, трети отлагат покупката на жилище. Ресторанти и увеселителни заведения остават полупразни. Изчислено е, че на този ден само в САЩ бизнесът губи между 800 и 900 милиона долара, тъй като много хора просто не отиват на работа. Доналд Доси, основател на Центъра за управление на стреса и Института по фобиите в Ашвил, Северна Каролина, казва, че страхът от петък 13-ти измъчва между 17 и 21 милиона американци. Симптомите варират от умерена тревога до тотална паника. Психолози установяват, че хората, които се считат за нещастни, е по-вероятно да вярват в суеверия, свързани с лошия късмет. Една четвърт от анкетирани свързват числото 13 с лошия късмет. Именно тази група хора е най-вероятно да бъдат разтревожени в дни като петък 13-ти.

Страхът от петък 13-ти е наречен paraskevi dekatria phobia (съчетание от думите петък 13 и страх на гръцки). Въпреки всичко много от хората по цялото земно кълбо продължават да вярват в този ден. Мит, реалност или просто втълпения от разни хора, този ден съществува и се вярва в него.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Изследователи все още търсят корените на суеверията за „черния петък“. Съществуват няколко хипотези: богът на злото и огъня Локи нахълтал неканен на празненството като 13-ти гост и коварно убил със стрела от имел бога на радостта Балдер. Земята потънала в мрак и траур.

Интересни факти[редактиране | редактиране на кода]

Страхът от числото 13 е силен и днес. Повече от 80% от небостъргачите нямат 13-и етаж. Много летища пропускат 13-ата писта. Немалко хотели са без 13-ти етаж или 13-а стая. Във Формула 1 няма болид с номер 13. Улиците във Флоренция нямат номер 13. 12 и половина или 12А звучи доста по-нестресиращо.

На 13 април 1970 г. експлозия на кислороден резервоар обърква плановете на совалката Аполо 13 за кацане на Луната. Совалката е изстреляна от ракетна площадка номер 39 (13 х 3). Екипажът, оцелял по чудо, се завръща на Земята. Любителите на нумерологията ясно съзират ,,черна прокоба" – сумата от цифрите в датата на излитане на ракетата, изписана по начина възприет в САЩ (4-11-70), е 13. Часът на изстрелване на Аполо 13 е 13:13 американско време.

Имената на някои от най-известните серийни убийци съдържат по 13 букви: Джак Изкормвача (Jack the Ripper), Джон Уейн Гейси (John Wayne Gacy), Чарлс Менсън (Charles Manson), Джефри Дамер (Jeffrey Dahmer), Теодор (Тед) Бънди (Theodore (Ted) Bundy) и Хенри Лий Лукас (Henry Lee Lucas).

Най-голяма вероятност от всички дни в седмицата да се падне 13-ти е в петък. И обратното най-вероятната дата за петък е 13-ти (и 6-ти, 20-ти и 25-ти).

Вторник 13-ти[редактиране | редактиране на кода]

В испаноговорящите страни, вместо петък, вторник 13-ти е считан за ден с лош късмет. Гърците, също са считали вторник (и особено 13-ти) за некъсметлийски ден. Вторник е считан за ден контролиран от Арес (Марс), богът на войната. Връзката може да бъде видяна в етимологията на някой от европейските езици Марди (Mardi) на френски, Мартес (Martes) на испански. Падането на Константинопол под османско робство се случва на вторник, 29-ти май, факт който се случва на вторник. Също така, на гръцки името на деня е Трити (Τρίτη), буквално преведено трети (денят от седмицата). Считано е, че лошия късмет идва на три. Всеки месец започващ с четвъртък, ще има вторник 13-ти. Ако в 31 дневен месец има вторник 13-ти, това означава, че ще има на следващия петък 13-и.

Колко често и кога?[редактиране | редактиране на кода]

Следните месеци имат петък 13-ти:

  • 2000 – октомври;
  • 2002, 2013, 2019, 2024 – септември, декември;
  • 2004 – февруари, август;
  • 2009, 2015, 2026 – февруари, март, ноември;
  • 2012 – януари, април, юли;
  • 2013 – септември, декември;
  • 2020 – март, ноември.

Тази последователност, дадена за периода 2000 – 2027, се повтаря на всеки 28 години от 1901 до 2099. Всички месеци, чийто първи ден се пада в неделя, имат петък 13-ти. Вижда се, че петък 13-ти се среща най-малко веднъж годишно и най-много – три пъти. Забелязва се точно на 2012-та г. (считана за края на света), да има максималният брой петъци с 13-та дата (3).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Портал В Портал Психология можете да намерите още много страници, свързани с темата психология.