Новоросийск: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
к.
Ред 72: Ред 72:
|add3 =
|add3 =
}}
}}
'''Новоросийск''' (на [[руски език|руски]] - ''Новоросси́йск'') е [[град]] в Русия, [[Краснодарски край|Краснодарския край]]. Населението му наброява 231 100 жители (2005).
'''Новоросийск''' (на [[руски език|руски]] - ''Новоросси́йск'') е град в Русия, [[Краснодарски край]]. Населението му наброява 231 100 жители (2005).


На [[14 септември]] [[1973]] година е обявен за [[град-герой]] за героизма по врема на [[Втората световна война]].
На [[14 септември]] [[1973]] г. е обявен за [[град-герой]] за героизма, проявен по време на [[Втората световна война]].


Новоросийск е най-голямото руско пристанище на [[Черно море]]. Може да приема танкери за [[нефт]] с тонаж 100 000 тона.
Новоросийск е най-голямото руско пристанище на [[Черно море]]. Може да приема танкери за [[нефт]] с тонаж 100 000 тона.
Ред 80: Ред 80:
==Географски особености ==
==Географски особености ==
{{раздел-мъниче}}
{{раздел-мъниче}}
Градът е амфитеатрално разположен покрай бреговете на [[Цемеската бухта]] и е обграден от планините на [[Северен Кавказ]]. Те защитават Новоросийск от студените въздушни маси идващи от континента. През центъра на града тече река [[Цемес]], която е тясна и плитка. В югоизточната част на града се намира езерото [[Соленое]], което представлява лиман, отделен от морето със Суджукската коса. На 14 км от града се намира най-голямото езеро в [[Краснодарски край]] - [[Абрау]].
Градът е амфитеатрално разположен покрай бреговете на [[Цемеската бухта]] и е обграден от планините на [[Северен Кавказ]]. Те защитават Новоросийск от студените въздушни маси идващи от континента. През центъра на града тече река [[Цемес]], която е тясна и плитка. В югоизточната част на града се намира езерото [[Соленое]], което представлява [[лиман]], отделен от морето със Суджукската коса. На 14 км от града се намира най-голямото езеро в [[Краснодарски край]] - [[Абрау]].

Новоросийск се намира в сеизмично активен район. Последното голямо земетресение става в края на [[2002]] година. Силата на труса е с магнитуд 5.5 по [[скалата на Рихтер]] и кара много жители на града да прекарат цялата нощ извън своите домове.
Новоросийск се намира в сеизмично активен район. Последното голямо земетресение е в края на [[2002]] г. Силата на труса е с магнитуд 5,5 по [[скалата на Рихтер]] и кара много жители на града да прекарат цялата нощ извън своите домове.


== История ==
== История ==
Ред 88: Ред 89:
== Икономика ==
== Икономика ==
{{раздел-мъниче}}
{{раздел-мъниче}}
Основните отрасли на икономиката са транспорта, машиностроенето, циментовата и винената индустрии.
Основните отрасли на икономиката са транспортът, машиностроенето, циментовата и винената индустрии.

Благодарение на своето разположение в незамръзващата и дълбока [[Цемеска бухта]], Новоросийск може да приема големи кораби целогодишно. Пристанището му е най-голямото руско на [[Черно море]].
Благодарение на своето разположение в незамръзващата и дълбока [[Цемеска бухта]] пристанището на Новоросийск може да приема големи кораби целогодишно. Това е най-голямото руско пристанище на [[Черно море]].


Градът е най-големия циментов център в [[Южна Русия]]. Умереният и топъл климат пък благоприятстват развитието на лозарството. Тук се произвежда и едно от най-известните пенливи вина в Русия „Абрау-Дюрсо”.
Градът е най-големият циментов център в [[Южна Русия]]. Умереният и топъл климат пък благоприятстват развитието на лозарството. Тук се произвежда и едно от най-известните пенливи вина в Русия „Абрау-Дюрсо”.


== Транспорт ==
== Транспорт ==
Ред 135: Ред 137:
{{Градове герои}}
{{Градове герои}}


[[Категория:Градове в Краснодарски край]]
[[Категория:Новоросийск| ]]
[[Категория:Град герой]]
[[Категория:Пристанища на Черно море]]


{{Мъниче селища в Русия}}
{{Мъниче селища в Русия}}

Версия от 14:54, 30 септември 2011

Шаблон:НМ Новоросийск (на руски - Новоросси́йск) е град в Русия, Краснодарски край. Населението му наброява 231 100 жители (2005).

На 14 септември 1973 г. е обявен за град-герой за героизма, проявен по време на Втората световна война.

Новоросийск е най-голямото руско пристанище на Черно море. Може да приема танкери за нефт с тонаж 100 000 тона.

Географски особености

Градът е амфитеатрално разположен покрай бреговете на Цемеската бухта и е обграден от планините на Северен Кавказ. Те защитават Новоросийск от студените въздушни маси идващи от континента. През центъра на града тече река Цемес, която е тясна и плитка. В югоизточната част на града се намира езерото Соленое, което представлява лиман, отделен от морето със Суджукската коса. На 14 км от града се намира най-голямото езеро в Краснодарски край - Абрау.

Новоросийск се намира в сеизмично активен район. Последното голямо земетресение е в края на 2002 г. Силата на труса е с магнитуд 5,5 по скалата на Рихтер и кара много жители на града да прекарат цялата нощ извън своите домове.

История

Икономика

Основните отрасли на икономиката са транспортът, машиностроенето, циментовата и винената индустрии.

Благодарение на своето разположение в незамръзващата и дълбока Цемеска бухта пристанището на Новоросийск може да приема големи кораби целогодишно. Това е най-голямото руско пристанище на Черно море.

Градът е най-големият циментов център в Южна Русия. Умереният и топъл климат пък благоприятстват развитието на лозарството. Тук се произвежда и едно от най-известните пенливи вина в Русия „Абрау-Дюрсо”.

Транспорт

Побратимени градове

Файл:Novoross-title.PNG
Новороссийск

Консулства

Външни препратки

Шаблон:Мъниче селища в Русия