Разлика между версии на „Васил Драгомиров“

Направо към навигацията Направо към търсенето
В 1906 година става учител в [[Горна Джумая]], където прекарва три учебни години и участва в работата на местния революционен комитет. В 1909 година е назначен за учител в Струмица със съдействието на училищния инспектор [[Христо Тенчев]]. След три години става учител в [[Радовиш]], където го заварва [[Балканска война|Балканската война]]. След войната работи като бирник и учител в Струмица.
 
В годините 1915 -1918 участва в [[България в Първата световна война|Първата световна война]] с 3 бригада на [[Единадесета пехотна македонска дивизия|11 дивизия]]. Участва заедно с Христо Чернопеев в [[Криволашко сражение (1915)|Криволашкото сражение]]. СледВ края на война 1918 година, след приключване на войната е избран за кмет на [[Струмица]]. След като града е предаден на Сърбия по [[Ньойски договор|Ньойския договор]], ставасе учителустановява със семейството си в Горна Джумая, икъдето става начален учител. От 1925 година е директор на прогимназиятаместната прогимназия до пенсионирането си в 1936 година. По-късно се преселва със семейството си в [[София]].
 
Умира през 1969 година. Автор е на спомени, които са писани на преклонна възраст и за жалост са незавършени.<ref>„Борбите в Македония - Спомени на отец Герасим, Георги Райков, Дельо Марковски, Илия Докторов, Васил Драгомиров“, Борис Йорданов Николов, ИК „Звезди“, 2005 г., стр. 145 - 213, ISBN 9549514560</ref>

Навигация