Разлика между версии на „Вършац“

Направо към навигацията Направо към търсенето
Източник
(м.)
(Източник)
В града и околността му има много заселници от други народности още от времето на [[Свещена Римска империя|Свещената Римска империя]], [[Австрийска империя|Австрийската империя]] и [[Австро-Унгария]]. Вършечко е част и т.нар. [[Войводство Сърбия и Тамишки Банат]], като е център на ''Банатския военен край''. Банат е традиционно поселение на много българи от османско време - [[банатски българи]], за книжовния и културен живот на които е въведена и трета книжовна норма в българския език - [[банатска българска книжовна норма]].
 
В района на Вършечко и околността му, както и в отвъддунавско ''Смедеревско'' се говори т.нар. [[Смедеревско-вършецки говор]], който според изследователя на сръбските наречия и говори по времето на [[Научна експедиция в Македония и Поморавието|Научната експедиция в Македония и Поморавието]] [[Беньо Цонев]] - е [[Българска диалектология|български диалект]]. Следва да се отбележи обстоятелството, че Банат не е част от ([[Княжество Сърбия]] и [[Кралство Сърбия]], а до създаването на [[Кралство на сърби, хървати и словенци]] е част от [[Австро-Унгария]]http://ia700303. [[Павле Ивич]] причислява говора на тus.нарarchive.org/20/items/istoriiablgarski01tsonuoft/istoriiablgarski01tsonuoft.pdf [[галиполскистр. сърби]330-360]) към езиковото пространство на вършечкия местен говор.
 
В контекста за характера на местния говор, следва да се отбележи обстоятелството, че Банат не е част от [[Княжество Сърбия]] и [[Кралство Сърбия]], а до създаването на [[Кралство на сърби, хървати и словенци]] е част от [[Австро-Унгария]]. [[Павле Ивич]] причислява говора на т.нар. [[галиполски сърби]] към езиковото пространство на вършечкия местен говор.
 
== Известни личности ==
Анонимен потребител

Навигация