Уинкс Клуб

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Уинкс Клуб
Winx Club
Жанр Фентъзи, Вълшебно момиче
Създател(и) Иджинго Страфи
Сценарий Иджинго Страфи
Режисура Иджинго Страфи
Начална мелодия "Under the Sign of Winx" (сезони 1 – 3)
„Winx Are Back“ (сезон 4)
„We're the Winx“ (сезон 5)
„Winx Rising Up Together“ (сезон 6)
„We're Magic All the Way“ (сезон 7)
Крайна мелодия "The Girls of the Winx Club" (сезони 1 – 2)
„If You're a Winx“ (сезон 3)
„Superheroes“ (сезон 4)
„Underwater Mission“ (сезон 5)
„Living the Magic“ (сезон 6)
„The Magic World of Winx“ (сезон 7)
Страна Флаг на Италия Италия
Език италиански
Сезони 8
Епизоди 208 (списък с епизоди)
Продукция
Изпълнителен продуцент Rainbow S.r.l.
Времетраене 23 минути
Разпространение
ТВ Канал Rai 2, Rai Gulp
Формат на картината SD 4:3 (сезони 1 – 4)
HD 16:9 (сезони 5 – 8)
576i: SDTV (понякога се използва в сезон 4)
Формат на звука Стерео (сезони 1 – 4)
Dolby Surround (сезони 5 – 8)
Излъчване 28 януари 2004 г. – настояще
Външни препратки
Официален уебсайт
Страница в IMDb
Уинкс Клуб в Общомедия

„Уинкс Клуб“ (на английски: Winx Club) e италиански анимационен сериал, който дебютира на 28 януари 2004 г. по Rai 2. Сериалът има 7 сезона, 3 пълноментажни филма на 3D: „Тайната на изгубеното кралство“ (2007), „Вълшебно приключение“ (2010) и „Мистерия от дълбините“ (2014); както и 4 специални епизода – нови версии на някои от сериите от 1 и 2 сезон по американския канал Nickelodeon.

Герои[редактиране | редактиране на кода]

Главни герои[редактиране | редактиране на кода]

 • Блум – фея на драконовия пламък. Първоначално е от планетата Земя от едно градче Гардения с Майк и Ванеса, които я отглеждат от малка. Те я отглеждат като собствено дете, но скоро разбира, че това не са биологичните ѝ родители. Впоследствие научава, че тя е последната принцеса на царство Домино. Има по-голяма сестра на име Дафни, която ѝ помага по пътя и едно зайче на име Кико, което тя много обича. Блум също е тази която, основава клуба Уинкс. Неин приятел е Скай. Като фея на драконовият пламък е най-силната фея в цялото магическо измерение.
 • Стела – фея на яркото слънце. Тя е настоящата принцеса на царство Солария, както и най-добрата приятелка на Блум. Нейни родители са крал Радиус и кралица Луна – кралят и кралицата на Солария. Когато пораства те се развеждат, поради своите разногласия. От това тя много страда и затова полага усилия да ги накара поне да се изслушват взаимно. Неин приятел е Брендън. Освен фея на слънцето, луната и звездите, тя е и така да се каже фея на модата. Стела не я следва, тя я диктува (което си и личи от облеклото). Тя се грижи и нейните приятелки да изглеждат добре. Заради нейния талант, Блум я подканва да стане моден дизайнер, което впоследствие става нейната голяма мечта.
 • Флора – фея на природата. Тя идва от царство Линфея. Неин приятел е Хелия. Обича много природата и всичко свързано с нея. Тя знае всички растения, какви действия имат и за какво са полезни. Заради това тя може да създава от тях отвари с който да помага на своите приятели при нужда. Много рядко се случва да не знае наименованието на някое растение. Като фея на природата има особена връзка с нея – тя може да общува с нея и винаги усеща когато нещо не е наред с нея.
 • Муза – фея на музиката. Тя идва от царство Мелъди. Тя губи своята майка когато е дете и остава на грижите на своят баща, но това не я спира да следва своите мечти. Муза е много талантлива. Тя знае да свири на много музикални инструменти (нейният любим музикален инструмент е флейтата) и има прекрасен глас. Също тя може да композира музика и да пише песни. Знае много за музиката и за нейната история (нищо чудно за феята на музиката). Неин приятел е Ривън.
 • Техна – фея на технологиите. Тя идва от царство Зенит. Нейни родители са Електронио и Магнития, които събират всякакви технологии и ги поправят. Неин приятел е Тими. Техна разбира много от технологии. Може без проблем да работи с всякакви устройства, като сред любимите ѝ технологии са компютърът и телефонът.
 • Лейла/Аиша – фея на вълните. Тя е настоящата принцеса на царство Андрос. Нейни родители са крал Терадор и кралица Ниобе – кралят и кралицата на Андрос. Нейни чичо и леля са крал Нептун и кралица Лигея – кралят и кралицата на подводното царство на Андрос, а нейни братовчеди са Треса, Нерей и Тританус. И тя като останалите момичета от клуба също си има свой талант – тя може да танцува много добре и във всякакъв стил. Освен това тя е и много добра спортистка и то във всички спортове. Обича много състезанията и почти винаги ги печели. Неин приятел е Набу, който се появява в трети сезон и умира в четвърти сезон, за да я спаси.

Второстепенни герои[редактиране | редактиране на кода]

 • Рокси – последната фея на Земята и обожава домашните животни. В сезон 4, за да заживеят на Земята по време на мисията си, Уинкс откриват магазин за домашни любимци на име „Любов и любимци“. Скоро след това намират в лицето на Рокси – момиче, което работи в бара „Фрути Мюзик“. Благодарение на вярата в себе си и клуба Рокси разкрива огромната си сила и се превръща в истински приказен герой да помогне на Уинкс за шофирането на магьосници и феи.
 • Скай – приятелят на Блум. Освен неин приятел той е също е престолонаследник и бъдещ крал на Ераклион. Скай също е и най-добрият специалист в училището „Червения фонтан“.
 • Брендън – приятелят на Стела. Освен това той е най-добрият приятел на Скай с когото са израснали заедно на Ераклион.
 • Хелия – приятелят на Флора и внук на дриектора на „Червения фонтан“ – Саладин. Неговият талант е да умее да рисува.
 • Ривън – приятелят на Муза. По средата на сезон 1 става зъл, тъй като е под влиянието на Дарси. След като разбира за плана на Триксите да завладеят Магика, той се връща отново при своите приятели. През сезон 6 двамата с Муза се разделят.
 • Тими – приятелят на Техна. Подобно на своята половинка Тими също умее да разбира технологиите.
 • Набу/Офир – приятелят на Лейла в сезони 3 и 4. Той е най-силният от всички. Има магически способности и е много смел, но се жертва за да спаси всички феи.
 • Рой – влюбен в Лейла. Той работи за баща ѝ.
 • Некс – харесва си Лейла и ревнува от Рой.
 • Дафни – по-голямата сестра на Блум. И тя като Блум е принцеса на кралство Домино. Освен принцеса на Домино е и негова нимфа. В епизодите отначало тя се появява като дух без тяло заради проклятие, което ѝ е направено от трите древни вещици, който освен нея проклинат и силата Сиреникс (за която става дума в 5 сезон), но то по-късно се разваля (в края на 5 сезон). Тя знае всичко за историята на магията, затова тя през 6 сезон постъпва като учителка по история на магията в Алфея.

В България[редактиране | редактиране на кода]

В България сериалът първоначално започва излъчване по Нова телевизия, където са показани първите два сезона през 2005 и 2006 г. Излъчва се всеки уикенд. През 2007 г. започват повторения на двата сезона по същата телевизия. Ролите се озвучават от Силвия Лулчева, Елена Русалиева, Венета Зюмбюлева, Йорданка Илова (в сезон 2), Васил Бинев, Борис Чернев и Николай Николов.

През есента на 2008 г. започва повторно излъчване по TV7 като дублажът е сменен. На следващата година се излъчва трети сезон, като след това преминава излъчването му по Super 7, където се излъчва до пети сезон. Ролите се озвучават от Ася Братанова, Мина Костова, Даниела Горанова, Анатолий Божинов и Живко Джуранов.

През 2013 г. започва излъчване по Nickelodeon от пети сезон. Дублажът е синхронен и е на Александра Аудио. Ролите се озвучават от Надежда Панайотова, Светлана Смолева, Вилма Карталска, Златина Тасева, Даринка Митова, Анастасия Събева, Светломир Радев, Живко Джуранов, Момчил Степанов, Николай Петров, Иван Велчев и други.

През 2016 г. започва излъчване по EKids и Евроком, като дублиращите актьори са от TV7 и Super 7.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]