Уинкс Клуб

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Уинкс Клуб
Winx Club
Winx Club Nickelodeon Logo.svg
ЖанрФентъзи, Вълшебно момиче
Създател(и)Иджинго Страфи
СценарийИджинго Страфи
РежисураИджинго Страфи
Начална мелодия"Under the Sign of Winx" (сезони 1 – 3)
„Winx Are Back“ (сезон 4)
„We're the Winx“ (сезон 5)
„Winx Rising Up Together“ (сезон 6)
„We're Magic All the Way“ (сезон 7)
Крайна мелодия"The Girls of the Winx Club" (сезони 1 – 2)
„If You're a Winx“ (сезон 3)
„Superheroes“ (сезон 4)
„Underwater Mission“ (сезон 5)
„Living the Magic“ (сезон 6)
„The Magic World of Winx“ (сезон 7)
СтранаFlag of Italy.svg Италия
Flag of the United States.svg САЩ
Езикиталиански, Английски
Сезони8
Епизоди208
Продукция
Изпълнителен продуцентRainbow S.r.l. (Viacom), Nickelodeon[1]
Времетраене23 минути
Разпространение
ТВ КаналRai 2, Rai Gulp
КартинаSD 4:3 (сезони 1 – 4)
HD 16:9 (сезони 5 – 8)
576i: SDTV (понякога се използва в сезон 4)
ЗвукСтерео (сезони 1 – 4)
Dolby Surround (сезони 5 – 8)
Излъчване28 януари 2004 г. – 17 септември 2019 г.
Външни препратки
Официален уебсайт
Страница в IMDb
Уинкс Клуб в Общомедия

„Уинкс Клуб“ (на английски: Winx Club) e италиано-американски анимационен сериал, който дебютира на 28 януари 2004 г. по Rai 2. Сериалът има 8 сезона, 3 пълноментажни филма на 3D: „Тайната на изгубеното кралство“ (2007), „Вълшебно приключение“ (2010) и „Мистерия от дълбините“ (2014); както и 4 специални епизода – нови версии на някои от сериите от 1 и 2 сезон по американския канал Nickelodeon.

Герои[редактиране | редактиране на кода]

Главни герои[редактиране | редактиране на кода]

 • Блум – фея на драконовия пламък. Името и идва от източника на силите ѝ – пламъкът на Великия дракон, божество, създало магическото измерение. Първоначално е от планетата Земя от едно градче Гардения с Майк и Ванеса, които я отглеждат от малка. Те я отглеждат като собствено дете, но скоро разбира, че това не са биологичните ѝ родители. Впоследствие научава, че тя е последната принцеса на царство Домино. Нейни родители са крал Орител и кралица Марион – кралят и кралицата на Домино. Има по-голяма сестра на име Дафни, която ѝ помага по пътя и синьо зайче на име Кико, което тя много обича. Блум също е тази, която основава клуба Уинкс. Нейният приятел е Скай. Като фея на драконовия пламък, тя е най-силната фея в цялото магическо измерение. Озвучавана е от Силвия Лулчева (в дублажа на Арс Диджитал Студио), Мина Костова (в дублажа на Андарта Студио), Вилма Карталска (в дублажа на Александра Аудио и във филм 2 и 3) и Елена Грозданова (в дублажа на Про Филмс).
 • Стела – фея на яркото слънце. Тя е настоящата принцеса на царство Солария, както и най-добрата приятелка на Блум. Нейни родители са крал Радиус и кралица Луна – кралят и кралицата на Солария. Когато пораства, те се развеждат, поради своите разногласия. От това тя много страда и затова полага усилия да ги накара поне да се изслушват взаимно. Неин приятел е Брендън. Освен фея на слънцето, луната и звездите, тя е и така да се каже фея на модата. Стела не я следва, тя я диктува (което си и личи от облеклото). Тя се грижи и нейните приятелки да изглеждат добре. Заради нейния талант, Блум я подканва да стане моден дизайнер, което впоследствие става нейната голяма мечта. Озвучавана е от Елена Русалиева (в дублажа на Арс Диджитал Студио), Ася Братанова (в дублажа на Андарта Студио), Златина Тасева (в дублажа на Александра Аудио и филм 3), Мина Костова (във филм 1), Татяна Етимова (във филм 2) и Ралица Стоянова (в дублажа на Про Филмс).
 • Флора – фея на природата. Тя идва от царство Линфея. Неин приятел е Хелия. Обича много природата и всичко свързано с нея. Тя знае всички растения, какви действия имат и за какво са полезни. Заради това тя може да създава от тях отвари, с които да помага на своите приятели при нужда. Много рядко се случва да не знае наименованието на някое растение. Като фея на природата, има особена връзка с нея – тя може да общува с нея и винаги усеща когато нещо не е наред с нея. Нейни родители са Ролос и Алиса, а нейната сестра е Миеле. Озвучавана е от Венета Зюмбюлева (в дублажа на Арс Диджитал Студио), Даниела Горанова (в дублажа на Андарта Студио), Надежда Панайотова (в дублажа на Александра Аудио и филм 3), Адриана Андреева (във филм 1), Мина Костова (във филм 2) и Йорданка Илова (в дублажа на Про Филмс).
 • Муза – фея на музиката. Тя идва от царство Мелъди. Губи своята майка, когато е дете и остава на грижите на своят баща, но това не я спира да следва своите мечти. Муза е много талантлива. Тя знае да свири на много музикални инструменти (нейният любим музикален инструмент е флейтата) може да композира музика, да пише песни и има прекрасен глас. Знае много за музиката и за нейната история (нищо чудно за феята на музиката). Неин приятел е Ривън. Баща ѝ е Хо-Бое, а майка ѝ Ва-Нин почива, когато Муза е малка. Озвучавана е от Силвия Лулчева (в дублажа на Арс Диджитал Студио), Мина Костова (в дублажа на Андарта Студио), Мария Бояджиева (в дублажа на Александра Аудио и филм 3) Адриана Андреева (във филм 1), Цветослава Симеонова (във филм 2) и Лина Шишкова (в дублажа на Про Филмс).
 • Техна – фея на технологиите. Тя идва от царство Зенит. Нейни родители са Електронио и Магнития, които събират всякакви технологии и ги поправят. Неин приятел е Тими. Техна разбира много от технологии. Може без проблем да работи с всякакви устройства, като сред тях, са и любими компютърът и телефонът. Озвучавана е от Елена Русалиева (в дублажа на Арс Диджитал Студио), Даниела Горанова (в дублажа на Андарта Студио), Мила Коларова (в дублажа на Александра Аудио), Адриана Андреева (във филм 1), Цветослава Симеонова (във филм 2), Ана Мария Томова (във филм 3) и Лина Шишкова (в дублажа на Профилмс).
 • Лейла/Айша – фея на вълните. Присъединява се към клуба в сезон 2, след като приятелите ѝ я спасяват от лорда на тъмнината. Тя е настоящата принцеса на царство Андрос, царството на океаните. Нейни родители са крал Тередор и кралица Ниобе – кралят и кралицата на Андрос. Нейните чичо и леля са крал Нептун и кралица Лигея – кралят и кралицата на подводното царство на Андрос, а нейни братовчеди са Треса, Нереос и Тританус. И тя като останалите момичета от клуба, също си има свой талант – може да танцува много добре и я бива в повечето спортове. Обича много състезанията и почти винаги ги печели. Неин приятел е Набу, който се появява в трети сезон и умира в четвърти сезон, правейки саможертва за спасяването на земните феи от повторния опит на магьосниците на черния кръг да ги затворят. В 5-и сезон среща Рой, а в шести сезон Некс се бори за нейното внимание. Озвучавана е от Йорданка Илова (в дублажа на Арс Диджитал Студио и Профилмс), Ася Братанова (в дублажа на Андарта Студио), Светлана Смолева (в дублажа на Александра Аудио), Мина Костова (във филм 1), Поликсена Костова (във филм 2) и Ася Рачева (във филм 3).

Второстепенни герои[редактиране | редактиране на кода]

 • Скай – приятелят на Блум и лидерът на специалистите. Той е престолонаследник и бъдещ крал на Ераклион. Скай е син на крал Ерендор и кралица Самара, които първоначално са планирали бъдещето му с Диаспро, но заради любовта си към Блум, той къса с нея. Най-добрият му приятел е щитоносецът му Брандън. Скай е най-добрият специалист в училището „Червеният фонтан“. Озвучен от Анатолий Божинов сезон 1-3 и от Живко Джуранов сезон 4 и 5 (в дублажа на Андарта Студио) и във филм 1 и Мартин Герасков (във филм 2).
 • Брандън – приятелят на Стела. Освен това той е щитоносец на Скай и негов най-добър приятел, с когото са израснали заедно на Ераклион. Озвучен от Анатолий Божинов (в дублажа на Андарта Студио) и Живко Джуранов (във филм 1).
 • Ривън – приятелят на Муза. Майка му го е изоставила при раждането му, заради това през повечето време е скептичен към момичетата. По средата на сезон 1 става зъл, тъй като е под влиянието на Дарси. След като разбира за плана на Триксите да завладеят Магика, той се връща отново при своите приятели. Озвучен от Живко Джуранов (в дублажа на Андарта Студио), Светломир Радев (в дублажа на Александра Аудио) и Лъчезар Стефанов (във филм 1).
 • Тими – приятелят на Техна. Подобно на своята половинка, Тими също умее да разбира технологиите. Озвучен от Живко Джуранов (в дублажа на Андарта Студио, Александра Аудио и филм
 • Хелия – приятелят на Флора и племенник на директора на Червения фонтан – Саладин. Той умее да рисува и да пише поеми. Озвучен от Живко Джуранов (в дублажа на Андарта Студио) и Лъчезар Стефанов (във филм 1).
 • Набу – приятелят на Лейла в сезони 3 и 4. Той е най-силният от всички. Роден е на планетата Андрос и е магьосник на благородието. Той избира името Офир, за да разбере каква всъщност е Лейла, за която му е отредено да се ожени. В края на сезон 4 се жертва, за да спаси всички земни феи. Озвучен от Живко Джуранов (в дублажа на Андарта Студио).
 • Госпожа Фарагонда – директорка на Алфея.Участник е в Обществото на Светлината, заедно с Грифин, Саладин, родителите на Блум, Орител и Марион, и малка група магьоьници. Озвучена от Силвия Лулчева (в дублажа на Арс Диджитал Студио), Мина Костова (в дублажа на Андарта Студио), Даринка Митова (в дублажа на Александра Аудио и филм 2 и 3), Адриана Андреева (във филм 1) и Лина Шишкова (в дублажа на Профилмс).
 • Госпожица Гризелда – помощница на Фарагонда, която държи много на дисциплината в Алфея. Озвучена от Венета Зюмбюлева (в дублажа на Арс Диджитал Студио), Даниела Горанова (в дублажа на Андарта Студио), Даринка Митова (в дублажа на Александра Аудио и филм 2 и 3), Мина Костова (във филм 1) и Лина Шишкова (в дублажа на Профилмс).
 • Госпожа Грифин – директор на Облачната кула. Участник е в Обществото на Светлината, заедно с Саладин, Фарагонда, родителите на Блум, Орител и Марион, и малка група магьоьници. Озвучена от Елена Русалиева и Силвия Лулчева (в дублажа на Арс Диджитал Студио), Даниела Горанова (в дублажа на Андарта Студио) и Даринка Митова (в дублажа на Александра Аудио).
 • Директор Саладин - единственият член на Червения фонтан, който изглежда и използва своите магически умения, а не физическите си способности. Участник е в Обществото на Светлината, заедно с Грифин, Фарагонда, родителите на Блум, Орител и Марион, и малка група магьоьници.
 • Кодаторта – учител по спорт, е обучен треньор и ловец на дракони. Той е много строг със своите ученици, учи как да използва оръжията, корабите и превозните средства. Озвучен е от Живко Джуранов (в дублажа на Андарта Студио).
 • Майк и Ванеса - осиновителите на Блум, които са я отгледали като собествено дете на Земята, са много любящи и подкрепят винаги Блум в нейните начинания. Майк е озвучен от Анатлоий Божинов (в дублажа на Андарта Студио), а Ванеса е озвучена от Даниела Горанова (в дублажа на Андарта Студио).
 • Дафни – по-голямата сестра на Блум. И тя, като Блум, е принцеса на кралство Домино. Освен принцеса на Домино е и негова нимфа. В епизодите отначало тя се появява като дух без тяло заради проклятие, направено от трите древни вещици, които освен нея проклинат и силата Сиреникс (за която става дума в 5 сезон), но то по-късно се разваля (в края на 5 сезон). Тя знае всичко за историята на магията, затова през 6 сезон постъпва като учителка по история на магията в Алфея. Озвучена е от Елена Русалиева (в дублажа на Арс Диджитал Студио), Даниела Горанова (в дублажа на Андарта Студио), Августина-Калина Петкова (в дублажа на Александра Аудио) и Адриана Андреева (във филм 1).
 • Рокси – последната фея, родена на Земята и обожава домашните животни. Присъединява се към клуба в сезон 4.[2][3][4] За да заживеят на Земята по време на мисията си, Уинкс откриват магазин за домашни любимци „Любов и любимци“. Скоро след това намират в лицето на Рокси – момиче, което работи в бара „Фрути Мюзик“. Благодарение на вярата в себе си и в клуба, Рокси разкрива огромната си сила и се превръща в истински приказен герой. Помага на Уинкс за спасяването на земните феи, както и да убедят земните феи да не отмъщават на хората и магьосниците. Баща ѝ е Клаус, а майка ѝ е кралица Моргана, кралицата на земните феи. Кучето на Рокси е Артур. Озвучена от Даниела Горанова (в дублажа на Андарта Студио), Светлана Смолева (в дублажа на Александра Аудио) и Ралица Стоянова (в дублажа на Профилмс).
 • Рой – влюбен в Лейла. Той е специалист от планетата Андрос и работи за бащата на Лейла.
 • Некс – харесва Лейла и ревнува от Рой. В 6, 7, 8 сезон е приятел на Лейла. Първоначално е Паладин, но в 8 сезон е специалист. Озвучен е от Светломир Радев (в дублажа на Александра Аудио).
 • Торен - братовчед на Скай и съпруг на Дафни. Той е Паладин.
 • Айси – Вещица на ледената магия. Озвучена от Венета Зюмбюлева (в дублажа на Арс Диджитал Студио), Ася Братанова (в дублажа на Андарта Студио), Петя Абаджиева (във втори и трети филм и пети сезон), Надя Полякова (в шести и седми сезон), Мина Костова (във филм 1) и Ралица Стоянова (в дублажа на ПроФилмс).
 • Сторми – Вещица на торнадото и ураганите. Озвучена от Венета Зюмбюлева (в дублажа на Арс Диджитал Студио), Ася Братанова (в дублажа на Андарта Студио), Светлана Смолева (в дублажа на Александра Аудио) и Лина Шишкова (в дублажа на Профилмс).
 • Дарси – Вещица на илюзиите. Озвучена от Елена Русалиева (в дублажа на Арс Диджитал Студио), Даниела Горанова (в дублажа на Андарта Студио), Ива Апостолова (във филм 3 и пети сезон от нахсинхронния дублаж), Елиса Петкова (в шести и седми сезон), Живка Донева (във филм 2) и Елена Грозданова (в дублажа на Профилмс).
 • Лорд Даркар - антагонистът на втория сезон. Той се съюзява с Триксите, на когото дава силата Зломикс. Той иска да завладее магическото измерение, като събере четирите части на кодекса. Озвучен е от Анатолий Божинов (в дублажа на Андарта Студио).
 • Валтор – антагонистът на третия и осмия сезон. В трети сезон бяга от измерение Омега с помощта на Триксите. Той е зъл магьосник, който иска да превземе цялото магическо измерение и да си отмъсти на тези, които са го затворили. Озвучен от Анатолий Божинов (в дублажа на Андарта Студио).
 • Магьосниците от Черния кръг - основните антагонисти от четвъртия сезон. Те са Огрон (Озвучен е от Анатолий Божинов), Гантлос (Озвучен е от Живко Джуранов), Анаган (Озвучен е от Анатолий Божинов) и Дюман (Озвучен е от Живко Джуранов). Първоначално отиват в Алфея и търсят Блум, тъй като си мислят, че тя е последната земна фея, но кръгът я отхвърля. Така Уинкс разбират за своята нова мисия и започват търсенето си на последната земна фея. Когато я намират, магьосниците правят опити да я заловят, но са неуспешни. По-късно Уинкс и Рокси намират Белия кръг, който е ключ към измерението на пленените земни феи. Ловците се опитват да завладеят Белия кръг, но магията Беливкс и вярата на хората във вълшебствата им попречват да изпълнят целта си. Когато Уинкс и Рокси освобождават земните феи, те са жадни за мъст, както към магьосниците, така и към хората. Уинкс с помощта на Рокси, въпреки изпитанията, успяват да убедят Моргана и останалите феи, освен Небула, да се откажат от отмъщение и честно да съдят магьосниците. Огрон и групата му се въползват от това и предават Черния кръг на Блум, която да го даде на Моргана, в знак, че се предават, но когато Моргана си слага пръстена, се отваря портал, който да засмуче феите и те повече да не излязат оттам. Накрая Ловците на феи са затворени в измерение Омега от Уинкс, Рокси и Небула.
 • Тританус е антагонистът на петия сезон. Той е братовчед на Лейла. Той се съюзява с Триксите, защото Айси е влюбена в него. Превръща се в чудовище и печели от силата си благодарение на замърсените океани. Краде силата на селките, пазителки на порталите, за да преминава през всичките портали на царствата в магическото измерение, превръща семейството си в мутанти, както и поданиците на подводното царство на Андрос.Тританус е по-решен от всякога да завладее всички светове в Магическото измерение и да стане император на Безкрайния океан, но за да премине през него, трябва да се сдобие със силата на Сиреникс. Затова заловява с Триксите сестрата на Блум, Дафни, за да му каже за повече за силата. Когато преминава през Безкрайния океан, не може да активира императорския трон и по тази причина събира печатите от трите стълба - стълба на светлината, стълба на равновесието, стълба на контрола, като нарушава хармония в Магическото измерение. Озвучен е от Анатолий Божинов (в дублажа на Андарта Студио).
 • Селина – приятелка на Блум от детството, която помага на триксите в шести сезон. Озвучена от Даниела Горанова (в дублажа на Андарта Студио) и Светлана Смолева (в дублажа на Александра Аудио).

В България[редактиране | редактиране на кода]

Излъчване[редактиране | редактиране на кода]

В България сериалът първоначално започва излъчване по Нова телевизия, където са излъчени първите два сезона през 2005 и 2006 г. Дублажът е на Арс Диджитал Студио. През 2007 г. започват повторения на двата сезона по същата телевизия.

През есента на 2008 г. започва повторно излъчване по TV7 като дублажът е презаписан и е на Андарта Студио. На следващата година се излъчва трети сезон, като след това преминава излъчването му по Super 7, където се излъчва до шести сезон.

През 2013 г. започва излъчване по Nickelodeon от пети сезон. Дублажът е нахсинхронен, като първоначално бива даден на Про Филмс (пети сезон) след което бива прехвърлен в Александра Аудио.По Nickelodeon са озвучени пети, шести и седми сезон. Въпреки нахсинхрония дублаж някои епизоди от шести сезон са излъчени първоначално във версия, в която се чува и английска реч „отдолу“, но в последствие са излъчвани без нея.

През 2016 г. започва излъчване по EKids и Евроком, като дублажът е този на Андарта. С този дублаж са излъчени първи, втори, трети и пети сезон. Първите 13 епизода на шести също са излъчени с дублажа на Александра Аудио, но с версията, в която се чува английската реч.

През 2018 г. по БНТ 1 и по БНТ 2 за първи път се излъчват „Вълшебно приключение“ и „Мистерия от дълбините“, като се използват оригиналните дублажи. Следват и повторения, които продължават до 2020 г.

От 2018 г. първи сезон се излъчва по Дартс ТВ с дублажа на Арс Диджитал Студио.

През есента на 2020 г. започва излъчване по ВТК на първи сезон, като дублажът е на Андарта Студио.

От 2020 г. се излъчва и по SuperToons, стартирайки със седми сезон. Дублажът е записан в студио Про Филмс. На 22 март 2021 г. стартира осми сезон.

През 2022 г. седми и осми сезон са качени във онлайн платформата Voyo. Използван е дублажът на Про Филмс, също така по EKids започват да се излъчват само пети и шести сезон.

Войс оувър дублажи[редактиране | редактиране на кода]

В дублажа на Арс Диджитал Студио ролите се озвучават от Силвия Лулчева, Елена Русалиева, Венета Зюмбюлева, Йорданка Илова (във втори сезон), Васил Бинев, Борис Чернев и Николай Николов. В дублажа на Андарта Студио ролите се озвучават от Ася Братанова, Мина Костова, Даниела Горанова, Анатолий Божинов и Живко Джуранов. В дублажа на Про Филмс ролите се озвучават от Йорданка Илова, Лина Шишкова, Ралица Стоянова, Елена Грозданова, Петър Бонев, Симеон Дамянов и Борис Кашев. Дублажа на филма Тайната на изгубеното кралство е на Андарта Студио, а ролите се озвучават от Адриана Андреева, Мина Костова, Живко Джуранов и Лъчезар Стефанов.

В дванадесети епизод от първи сезон в дублажа на Андарта Даниела Горанова озвучава само Дарси, като другите ѝ роли са поети от Ася Братанова. В края на втори сезон Джуранов е заменен за кратко от Георги Стоянов. В последните три епизода от пети сезон ролите на Мина Костова са поети от Златина Тасева.

Нахсинхронни дублажи[редактиране | редактиране на кода]

Дублажите на филмите Вълшебно приключение и Мистерия на дълбините са на Про Филмс.

Ролите във Вълшебно приключение се озвучават от Вилма Карталска, Мина Костова, Живка Донева, Даринка Митова, Поликсена Костова, Адриана Андреева, Татяна Етимова, Ася Братанова, Надя Полякова, Надежда Панайотова, Цветослава Симеонова, Светлана Смолева, Августина-Калина Петкова, Стефан Сърчаджиев – Съра, Живко Джуранов, Мартин Герасков и Ненчо Балабанов.

Ролите във Мистерия на дълбините се озвучават от Вилма Карталска, Надежда Панайотова, Светлана Смолева, Ана-Мария Томова, Златина Тасева, Ася Рачева, Мария Бояджиева, Петя Абаджиева, Ива Апостолова, Надя Полякова, Василка Сугарева, Даринка Митова, Елена Пеева, Татяна Етимова, Кирил Бояджиев, Александър Митрев, Ненчо Балабанов, Мартин Герасков и Живко Джуранов. Песните се изпълняват от Ненчо Балабанов и Антоанета Георгиева.

В нахсинхронния дублаж на Александра Аудио ролите се озвучават от Вилма Карталска, Златина Тасева, Надежда Панайотова, Елиса Петкова, Мила Коларова, Мария Бояджиева, Августина-Калина Петкова, Анастасия Събева, Светлана Смолева, Даринка Митова, Стефания Кочева, Иван Велчев, Живко Джуранов, Анатоли Божинов, Момчил Степанов, Светломир Радев и Надя Полякова.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. www.prnewswire.com
 2. Rainbow S.r.l.. WinxClub.com: Roxy. // Посетен на 30 април 2009. avrete notato che c'è una new entry nel nostro Club… Roxy [Може би сте забелязали, че има ново влизане в нашия Клуб… Рокси] (на италиански)
 3. Rai. Le Winx tornano su Rai Due. // Посетен на 30 август 2010. Una settima fata, Roxy… Il nuovo personaggio, Roxy, si unirà al gruppo delle Winx. [Седма фея, Рокси… Новият герой, Рокси, ще се присъедини към групата на Уинкс]. (на италиански) Архив на оригинала от 2010-08-04 в Wayback Machine.
 4. Santini, Gabriella. Scopri i cuccioli con Roxy – Winx Club. 2009. Roxy, che è la settima Winx e anche la fata degli animali. [Рокси, която е седмата Уинкс, а също и феята на животните]. (на италиански)

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]