Уинкс Клуб

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
„Уинкс Клуб“
Winx Club
Жанр анимация
Начална мелодия „Under the Sign of Winx“ (сезони 1-3), „Winx Are Back“ (сезон 4), „We're The Winx“ (сезон 5), „Winx Rising Up Together“ (сезон 6)
Крайна мелодия „The Girls of the Winx Club“ (сезони 1-2), „If You're a Winx“ (сезон 3), "Superheroes (сезони 4), „Underwater Mission“ (сезон 5), „Living the Magic“ (сезон 6)
Страна Италия
Език италянски
Сезони 7
Епизоди 182 (списък с епизоди)
Продукция
Времетраене 19-23 минути
Разпространение
ТВ Канал Rai Due (2004–настояще)
4kids (2004–2008)
Nickelodeon (2011–настояще)
Формат на картината Сезони 1-4: Stereo
Сезон 5: Dolby Surround
Формат на звука 56
Излъчване 28 януари 2004 г. – настояще
Външни препратки
[www.winxclub.com Официален уебсайт]
IMDb
„Уинкс Клуб“ в Общомедия

„Уинкс Клуб“ (на английски: Winx Club) e италиански анимационен сериал, който дебютира на 28 януари 2004 г. по Rai Due. Засега са планирани 7 сезона, както и два успешни пълнометражни филма на 3D „Тайната на изгубеното кралство“ – 2007 г. и „Уинкс вълшебно 3D приключение“ – 2010 г., като третият е планиран с премиера на 4 септември 2014 г., както и 4 специални епизоди – нови версии на някой от сериите от 1 и 2 сезон по американския канал Nickelodeon.

Герои[редактиране | редактиране на кода]

  • Блум – фея на драконовия пламък. Първоначално е от планетата Земя от едно градче Гардения, но скоро разбира че тя е последната принцеса на царство Домино.
  • Стела – фея на слънцето и луната. Тя е настоящата принцеса на царство Солария.
  • Флора – фея на природата. Тя идва от царство Линфея.
  • Муза – фея на музиката. Тя идва от царство Мелъди.
  • Техна – фея на технологиите. Тя идва от царство Зенит.
  • Лейла/Аиша – фея на вълните. Тя е настоящата принцеса на царство Андрос.

„Уинкс Клуб“ в България[редактиране | редактиране на кода]

В България сериалът започва да се излъчва през есента на 2005 г. по Нова ТВ всяка събота и неделя от 9:30 часа. В началото на 2006 г. се излъчва сезон 2 в събота от 9:30 часа. През 2007 г. започват повторения на двата сезона по същата телевизия. Ролите се озвучават от Силвия Лулчева, Елена Русалиева, Венета Зюмбюлева, Йорданка Илова, Васил Бинев, Борис Чернев и Николай Николов.

През есента на 2008 г. започва да се излъчва отново този път по ТВ 7 отново в събота и неделя като дублажът е сменен и се излъчват по два епизода. През 2009 г. се излъчва 3 сезон, като след това преминава излъчването му по Super 7. Ролите се озвучават от Ася Братанова, Даниела Горанова, Мина Костова, Анатолий Божинов, Георги Стоянов, като в следващите сезони е сменен с Живко Джуранов. През 2013 започва да се излъчва по Nickelodeon като озвучаващото студио и актьорите са сменени.