Уинкс Клуб

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
„Уинкс Клуб“
Winx Club
Жанр анимация
Създател(и) Иджинго Страфи
Начална мелодия "Under the Sign of Winx" (сезони 1-3), "Winx Are Back" (сезон 4), "We're The Winx" (сезон 5), "Winx Rising Up Together" (сезон 6)
Крайна мелодия "The Girls of the Winx Club" (сезони 1-2), "If You're a Winx" (сезон 3), "Superheroes (сезони 4), "Underwater Mission" (сезон 5), "Living the Magic" (сезон 6)
Страна Италия
Език италянски
Сезони 7
Епизоди 182 (списък с епизоди)
Продукция
Времетраене 19-23 минути
Разпространение
ТВ Канал Rai Due (2004–настояще)
4kids (2004–2008)
Nickelodeon (2011–настояще)
Формат на картината Сезони 1-4: Stereo
Сезон 5: Dolby Surround
Формат на звука 56
Излъчване 28 януари 2004 г. - настояще
Външни препратки
[www.winxclub.com Официален уебсайт]
IMDb

„Уинкс Клуб“ (на английски: Winx Club) e италиански анимационен сериал, който дебютира на 28 януари 2004 г. по Rai Due. Засега са планирани 7 сезона, както и два успешни пълнометражни филма на 3D "Тайната на изгубеното кралство" - 2007 г. и "Уинкс вълшебно 3D приключение" - 2010 г., като третият е планиран с премиера на 4 септември 2014 г., както и 4 специални епизоди - нови версии на някой от сериите от 1 и 2 сезон по американския канал Nickelodeon.

Герои[редактиране | редактиране на кода]

  • Блум - фея на драконовия пламък. Първоначално е от планетата Земя от едно градче Гардения, но скоро разбира че тя е последната принцеса на царство Домино.
  • Стела - фея на слънцето и луната. Тя е настоящата принцеса на царство Солария.
  • Флора - фея на природата. Тя идва от царство Линфея.
  • Муза - фея на музиката. Тя идва от царство Мелъди.
  • Техна - фея на технологиите. Тя идва от царство Зенит.
  • Лейла - фея на вълните. Тя е настоящата принцеса на царство Андрос.

„Уинкс Клуб“ в България[редактиране | редактиране на кода]

В България сериалът започва да се излъчва през есента на 2005 г. по Нова ТВ всяка събота и неделя от 9:30 часа. В началото на 2006 г. се излъчва сезон 2 в събота от 9:30 часа. През 2007 г. започват повторения на двата сезона по същата телевизия. Ролите се озвучават от Силвия Лулчева, Елена Русалиева, Венета Зюмбюлева, Йорданка Илова, Васил Бинев, Борис Чернев и Николай Николов.

През есента на 2008 г. започва да се излъва отново този път по ТВ 7 отново в събота и неделя като дублажът е сменен и се излъчват по два епизода. През 2009 г. се излъчва 3 сезон, като след това преминава излъчването му по Super 7. Ролите се озвучават от Ася Братанова, Даниела Горанова, Мина Костова, Анатолий Божинов, Георги Стоянов, като в следващите сезони е сменен с Живко Джуранов.