Уинкс Клуб

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
„Уинкс Клуб“
Winx Club
Жанр анимация
Начална мелодия „Under the Sign of Winx“ (сезони 1-3), „Winx Are Back“ (сезон 4), „We're The Winx“ (сезон 5), „Winx Rising Up Together“ (сезон 6)
Крайна мелодия „The Girls of the Winx Club“ (сезони 1-2), „If You're a Winx“ (сезон 3), "Superheroes (сезони 4), „Underwater Mission“ (сезон 5), „Living the Magic“ (сезон 6)
Страна Италия
Език италиански
Сезони 7
Епизоди 182 (списък с епизоди)
Продукция
Времетраене 19-23 минути
Разпространение
ТВ Канал Rai Due (2004–настояще)
4kids (2004–2008)
Nickelodeon (2011–настояще)
Формат на картината Сезони 1-4: Stereo
Сезон 5: Dolby Surround
Формат на звука 56
Излъчване 28 януари 2004 г. – настояще
Външни препратки
[www.winxclub.com Официален уебсайт]
IMDb
„Уинкс Клуб“ в Общомедия

„Уинкс Клуб“ (на английски: Winx Club) e италиански анимационен сериал, който дебютира на 28 януари 2004 г. по Rai Due. Засега са планирани 7 сезона, както и два успешни пълнометражни филма на 3D „Тайната на изгубеното кралство“ – 2007 г. и „Уинкс вълшебно 3D приключение“ – 2010 г., като третият е планиран с премиера на 4 септември 2014 г., както и 4 специални епизоди – нови версии на някой от сериите от 1 и 2 сезон по американския канал Nickelodeon.

Герои[редактиране | редактиране на кода]

  • Блум – фея на драконовия пламък. Първоначално е от планетата Земя от едно градче Гардения с Майк и Ванеса, които я отглеждат от малка. Те я отглеждат като собствено дете, но скоро Блум разбира , че това не се биологичните и родители. Впоследствие научава , че тя е последната принцеса на царство Домино. Блум има и по-голяма сестра на име Дафни ,която и помага по пътя и едно зайче на име Кико , което тя много обича . Блум също е тази която, основава клуб Уинкс. Неин приятел е Скай.
  • Стела – фея на слънцето и луната. Тя е настоящата принцеса на царство Солария , както и най-добрата приятелка на Блум .Нейни родители са крал Радиус и кралица Луна -кралят и кралицата на Солария .Когато Стела пораства те се развеждат, поради своите разногласия.От това тя много страда и затова полага усилия да ги накара поне да се изслушват взаимно . Неин приятел е Брендън (Брандън). Освен фея на слънцето и луната , тя е и така да се каже фея на модата. Стела не я следва ,тя я диктува (което си и личи от облеклото). Тя се грижи и нейните приятелки да изглеждат добре . Заради нейния талант , Блум я подканва да стане моден дизайнер , което впоследствие става нейната голяма мечта.
  • Флора – фея на природата. Тя идва от царство Линфея . Неин приятел е Хелия. Флора обича много природата и всичко свързано с нея. Тя знае всички растения, какви действия имат и за какво са полезни. Заради това тя може да създава от тях отвари с който да помага на своите приятели при нужда. Много рядко се случва да не знае наименованието на някое растение . Флора като фея на природата има особена връзка с нея- тя може да общува с нея и винаги усеща когато нещо не е наред с нея.
  • Муза – фея на музиката. Тя идва от царство Мелъди (Мелодия).Тя губи своята майка когато е дете и остава на грижите на соят баща,но това не я спира да следва своите мечти. Муза е много талантлива. Тя знае да свири на много музикални инструменти (нейният любим музикален инструмент е флейтата) и има прекрасен глас. Също тя може да композира музика и да пише песни. Муза знае много за музиката и за нейната история ( нищо чудно за феята на музиката ).Неин приятел е Риван.
  • Техна – фея на технологиите. Тя идва от царство Зенит. Неин приятел е Тими. Техна разбира много от технологии . Може без проблем да работи с всякакви устройства ,като сред любимите и технологии са компютърът и телефонът . Нейни родители са Електрониум и Магнития , които събират всякакви технологии и ги поправят.
  • Лейла/Аиша – фея на вълните. Тя е настоящата принцеса на царство Андрос. И тя като останалите момичета от клуба също си има свои талант- тя може да танцува много добре и във всякакъв стил . Освен това тя е и много добра спортистка и то във всички спортове . Лейла обича много състезанията и почти винаги ги печели. Неин приятел е Набу , който се появява вече в трети сезон и умира в четвърти сезон , за да я спаси.

„Уинкс Клуб“ в България[редактиране | редактиране на кода]

В България сериалът започва да се излъчва през есента на 2005 г. по Нова ТВ всяка събота и неделя от 9:30 часа. В началото на 2006 г. се излъчва сезон 2 в събота от 9:30 часа. През 2007 г. започват повторения на двата сезона по същата телевизия. Ролите се озвучават от Силвия Лулчева, Елена Русалиева, Венета Зюмбюлева, Йорданка Илова, Васил Бинев, Борис Чернев и Николай Николов.

През есента на 2008 г. започва да се излъчва отново този път по ТВ 7 отново в събота и неделя като дублажът е сменен и се излъчват по два епизода. На следващата година се излъчва 3 сезон, като след това преминава излъчването му по Super 7. Ролите се озвучават от Ася Братанова, Даниела Горанова, Мина Костова, Анатолий Божинов, Георги Стоянов, като в следващите сезони е сменен с Живко Джуранов.

През 2013 г. започва да се излъчва по Nickelodeon. Дублажът е синхронен и е на Александра Аудио. Ролите озвучават артистите Надежда Панайотова, Светлана Смолева, Вилма Карталска, Златина Тасева, Даринка Митова, Анастасия Събева, Светломир Радев, Живко Джуранов, Момчил Степанов, Иван Велчев и други.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]