Уинкс Клуб

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Уинкс Клуб
Winx Club
Жанр Фентъзи, Вълшебно момиче
Създател(и) Иджинго Страфи
Сценарий Иджинго Страфи
Режисура Иджинго Страфи
Страна Италия
Език Италиански
Сезони 7
Епизоди 182 (списък с епизоди)
Продукция
Продуцент(и) Rainbow S.r.l.
Времетраене 23 минути
Разпространение
ТВ Канал Rai 2
Rai Gulp
Формат на картината 480i: SDTV (сезони 1–4)
1080i: HDTV (сезони 5–)
576i: SDTV (понякога се използва от сезон 4)
Формат на звука Stereo (сезони 1-4)
Dolby Surround (сезони 5-)
Излъчване 28 януари 2004 г. – настояще
Външни препратки
Официален уебсайт
Страница в IMDb
Уинкс Клуб в Общомедия

„Уинкс Клуб“ (на английски: Winx Club) e италиански анимационен сериал, който дебютира на 28 януари 2004 г. по Rai 2. Засега са планирани 7 сезона, както и три успешни пълнометражни филма на 3D „Тайната на изгубеното кралство“ (2007), „Вълшебно приключение“ (2010) и „Мистерия на дълбините“ (2014), както и 4 специални епизоди – нови версии на някой от сериите от 1 и 2 сезон по американския канал Nickelodeon.

Герои[редактиране | редактиране на кода]

Главни герои[редактиране | редактиране на кода]

 • Блум – фея на драконовия пламък. Първоначално е от планетата Земя от едно градче Гардения с Майк и Ванеса, които я отглеждат от малка. Те я отглеждат като собствено дете, но скоро разбира, че това не са биологичните и родители. Впоследствие научава, че тя е последната принцеса на царство Домино. Има по-голяма сестра на име Дафни, която и помага по пътя и едно зайче на име Кико, което тя много обича. Блум също е тази която, основава Уинкс Клуб. Неин приятел е Скай. Като фея на драконовият пламък е най-силната фея в цялото магическо измерение.
 • Стела – фея на слънцето и луната. Тя е настоящата принцеса на царство Солария, както и най-добрата приятелка на Блум. Нейни родители са крал Радиус и кралица Луна - кралят и кралицата на Солария. Когато пораства те се развеждат, поради своите разногласия. От това тя много страда и затова полага усилия да ги накара поне да се изслушват взаимно. Неин приятел е Брендън. Освен фея на слънцето и луната, тя е и така да се каже фея на модата. Стела не я следва, тя я диктува (което си и личи от облеклото). Тя се грижи и нейните приятелки да изглеждат добре. Заради нейния талант, Блум я подканва да стане моден дизайнер, което впоследствие става нейната голяма мечта.
 • Флора – фея на природата. Тя идва от царство Линфея. Неин приятел е Хелия. Обича много природата и всичко свързано с нея. Тя знае всички растения, какви действия имат и за какво са полезни. Заради това тя може да създава от тях отвари с който да помага на своите приятели при нужда. Много рядко се случва да не знае наименованието на някое растение. Като фея на природата има особена връзка с нея - тя може да общува с нея и винаги усеща когато нещо не е наред с нея.
 • Муза – фея на музиката. Тя идва от царство Мелъди. Тя губи своята майка когато е дете и остава на грижите на своят баща, но това не я спира да следва своите мечти. Муза е много талантлива. Тя знае да свири на много музикални инструменти (нейният любим музикален инструмент е флейтата) и има прекрасен глас. Също тя може да композира музика и да пише песни. Знае много за музиката и за нейната история (нищо чудно за феята на музиката). Неин приятел е Ривън!
 • Техна – фея на технологиите. Тя идва от царство Зенит. Нейни родители са Електрониум и Магнития, които събират всякакви технологии и ги поправят. Неин приятел е Тими. Техна разбира много от технологии. Може без проблем да работи с всякакви устройства, като сред любимите и технологии са компютърът и телефонът.
 • Лейла/Аиша – фея на вълните. Тя е настоящата принцеса на царство Андрос. Нейни родители са крал Терадор и кралица Ниобе - кралят и кралицата на Андрос. Нейни чичо и леля са крал Нептун и кралица Лигея - кралят и кралицата на подводното царство на Андрос, а нейни братовчеди са Треса, Нереос и Тританус. И тя като останалите момичета от клуба също си има свои талант - тя може да танцува много добре и във всякакъв стил. Освен това тя е и много добра спортистка и то във всички спортове. Обича много състезанията и почти винаги ги печели. Неин приятел е Набу, който се появява в трети сезон и умира в четвърти сезон, за да я спаси.

Второстепенни герои[редактиране | редактиране на кода]

 • Скай - приятелят на Блум. Освен нейн приятел той е също е престолонаследник и бъдещ крал на Ераклион. Скай също е и най-добрият специалист в училището "Червения фонтан".
 • Брендън - приятелят на Стела. Освен това той е най-добрият приятел на Скай с когото са израснали заедно на Ераклион.
 • Хелия - приятелят на Флора и внук на дриектора на "Червения фонтан" Саладин. Неговият талант е да умее да рисува.
 • Ривън - приятелят на Муза. По средата на сезон 1 става зъл, тъй като е под влиянието на Дарси. След като разбира за плана на Триксите да завладеят Магика, той се връща отново при своите приятели. През сезон 6 двамата с Муза се разделят.
 • Тими - приятелят на Техна. Подобно на своята половинка Тими също умее да разбира технологиите.
 • Набу/Офир - приятелят на Лейла в сезони 3 и 4. Той е най-силният от всички.Има магически способности и е много смел, но се жертва за да спаси всички феи.
 • Рой - приятелят на Лейла. Той работи за баща и.
 • Некс - харесва си Лейла и ревнува от Рой.
 • Дафни - по-голямата сестра на Блум. И тя като Блум е принцеса на кралство Домино. Освен принцеса на Домино е и негова нимфа. В епизодите отначало тя се появява като дух без тяло заради проклятие, което ѝ е направено от трите древни вещици, който освен нея проклинат и силата сиреникс (за която става дума в 5 сезон), но то по-късно се разваля (в края на 5 сезон). Тя знае всичко за историята на магията, затова тя през 6 сезон постъпва като учителка по история на магията в Алфея.

„Уинкс Клуб“ в България[редактиране | редактиране на кода]

В България сериалът започва да се излъчва през есента на 2005 г. по Нова ТВ всяка събота и неделя от 9:30 часа. В началото на 2006 г. се излъчва сезон 2 в събота от 9:30 часа. През 2007 г. започват повторения на двата сезона по същата телевизия. Ролите се озвучават от Силвия Лулчева, Елена Русалиева, Венета Зюмбюлева, Йорданка Илова, Васил Бинев, Борис Чернев и Николай Николов.

През есента на 2008 г. започва да се излъчва отново този път по ТВ 7 отново в събота и неделя като дублажът е сменен и се излъчват по два епизода. На следващата година се излъчва 3 сезон, като след това преминава излъчването му по Super 7. Ролите се озвучават от Ася Братанова, Даниела Горанова, Мина Костова, Анатолий Божинов, Георги Стоянов, като в следващите сезони е сменен с Живко Джуранов.

През 2013 г. започва да се излъчва по Nickelodeon. Дублажът е синхронен и е на Александра Аудио. Ролите се озвучават от Надежда Панайотова, Светлана Смолева, Вилма Карталска, Златина Тасева, Даринка Митова, Анастасия Събева, Светломир Радев, Живко Джуранов, Момчил Степанов, Иван Велчев и други.

От 2016 г. започва излъчване по EKids всеки делник от 7:00, 9:15, 16:30 и 20:00 часа и събота и неделя от 8:00 и 17:00 часа, като дублиращите актьори са от ТВ 7 и Super 7.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]