Уинкс Клуб

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Уинкс Клуб
Winx Club
Жанр Фентъзи, Вълшебно момиче
Създател(и) Иджинго Страфи
Сценарий Иджинго Страфи
Режисура Иджинго Страфи
Начална мелодия "Under the Sign of Winx" (сезони 1 – 3)
„Winx Are Back“ (сезон 4)
„We're the Winx“ (сезон 5)
„Winx Rising Up Together“ (сезон 6)
„We're Magic All the Way“ (сезон 7)
Крайна мелодия "The Girls of the Winx Club" (сезони 1 – 2)
„If You're a Winx“ (сезон 3)
„Superheroes“ (сезон 4)
„Underwater Mission“ (сезон 5)
„Living the Magic“ (сезон 6)
„The Magic World of Winx“ (сезон 7)
Страна  Италия
 САЩ
Език италиански, Английски
Сезони 8
Епизоди 208 (списък с епизоди)
Продукция
Изпълнителен продуцент Rainbow S.r.l. (Viacom), Nickelodeon[1]
Времетраене 23 минути
Разпространение
ТВ Канал Rai 2, Rai Gulp
Картина SD 4:3 (сезони 1 – 4)
HD 16:9 (сезони 5 – 8)
576i: SDTV (понякога се използва в сезон 4)
Звук Стерео (сезони 1 – 4)
Dolby Surround (сезони 5 – 8)
Излъчване 28 януари 2004 г. – 17 септември 2019 г.
Външни препратки
Официален уебсайт
Страница в IMDb
Уинкс Клуб в Общомедия

„Уинкс Клуб“ (на английски: Winx Club) e италиано-американски анимационен сериал, който дебютира на 28 януари 2004 г. по Rai 2. Сериалът има 8 сезона, 3 пълноментажни филма на 3D: „Тайната на изгубеното кралство“ (2007), „Вълшебно приключение“ (2010) и „Мистерия от дълбините“ (2014); както и 4 специални епизода – нови версии на някои от сериите от 1 и 2 сезон по американския канал Nickelodeon.

Герои[редактиране | редактиране на кода]

Главни герои[редактиране | редактиране на кода]

 • Блум – фея на драконовия пламък. Името и идва от източника на силите ѝ – пламъкът на Великия дракон, божество, създало магическото измерение. Първоначално е от планетата Земя от едно градче Гардения с Майк и Ванеса, които я отглеждат от малка. Те я отглеждат като собствено дете, но скоро разбира, че това не са биологичните ѝ родители. Впоследствие научава, че тя е последната принцеса на царство Домино. Нейни родители са крал Орител и кралица Марион – кралят и кралицата на Домино. Има по-голяма сестра на име Дафни, която ѝ помага по пътя и синьо зайче на име Кико, което тя много обича. Блум също е тази, която основава клуба Уинкс. Неиният приятел е Скай. Като фея на драконовия пламък, тя е най-силната фея в цялото магическо измерение.
 • Стела – фея на яркото слънце. Тя е настоящата принцеса на царство Солария, както и най-добрата приятелка на Блум. Нейни родители са крал Радиус и кралица Луна – кралят и кралицата на Солария. Когато пораства, те се развеждат, поради своите разногласия. От това тя много страда и затова полага усилия да ги накара поне да се изслушват взаимно. Неин приятел е Брендън. Освен фея на слънцето, луната и звездите, тя е и така да се каже фея на модата. Стела не я следва, тя я диктува (което си и личи от облеклото). Тя се грижи и нейните приятелки да изглеждат добре. Заради нейния талант, Блум я подканва да стане моден дизайнер, което впоследствие става нейната голяма мечта.
 • Флора – фея на природата. Тя идва от царство Линфея. Неин приятел е Хелия. Обича много природата и всичко свързано с нея. Тя знае всички растения, какви действия имат и за какво са полезни. Заради това тя може да създава от тях отвари, с които да помага на своите приятели при нужда. Много рядко се случва да не знае наименованието на някое растение. Като фея на природата, има особена връзка с нея – тя може да общува с нея и винаги усеща когато нещо не е наред с нея. Нейни родители са Ролос и Алиса, а нейната сестра е Миеле.
 • Муза – фея на музиката. Тя идва от царство Мелъди. Губи своята майка, когато е дете и остава на грижите на своят баща, но това не я спира да следва своите мечти. Муза е много талантлива. Тя знае да свири на много музикални инструменти (нейният любим музикален инструмент е флейтата) може да композира музика, да пише песни и има прекрасен глас. Знае много за музиката и за нейната история (нищо чудно за феята на музиката). Неин приятел е Ривън. Баща ѝ е Хо-Бое, а майка ѝ Ва-Нин почива, когато Муза е малка.
 • Техна – фея на технологиите. Тя идва от царство Зенит. Нейни родители са Електронио и Магнития, които събират всякакви технологии и ги поправят. Неин приятел е Тими. Техна разбира много от технологии. Може без проблем да работи с всякакви устройства, като сред тях, са и любими компютърът и телефонът.
 • Лейла/Аиша – фея на вълните. Присъединява се към клуба в сезон 2, след като приятелите ѝ я спасяват от лорда на тъмнината. Тя е настоящата принцеса на царство Андрос, царството на океаните. Нейни родители са крал Тередор и кралица Ниобе – кралят и кралицата на Андрос. Нейни чичо и леля са крал Нептун и кралица Лигея – кралят и кралицата на подводното царство на Андрос, а нейни братовчеди са Треса, Нереос и Тританус. И тя като останалите момичета от клуба, също си има свой талант – може да танцува много добре и я бива в повечето спортове. Обича много състезанията и почти винаги ги печели. Неин приятел е Набу, който се появява в трети сезон и умира в четвърти сезон, правейки саможертва за спасяването на земните феи от повторния опит на магьосниците на черния кръг да ги затворят. В 5-и сезон среща Рой, а в шести сезон Некс се бори за нейното внимание.

Второстепенни герои[редактиране | редактиране на кода]

 • Рокси – последната фея, родена на Земята и обожава домашните животни. Присъединява се към клуба в сезон 4.[2][3][4] За да заживеят на Земята по време на мисията си, Уинкс откриват магазин за домашни любимци „Любов и любимци“. Скоро след това намират в лицето на Рокси – момиче, което работи в бара „Фрути Мюзик“. Благодарение на вярата в себе си и в клуба, Рокси разкрива огромната си сила и се превръща в истински приказен герой да помогне на Уинкс за шофирането на магьосници и феи. Баща ѝ е Клаус, а майка ѝ е кралица Моргана, кралицата на земните феи. Кучето на Рокси е Артур.
 • Скай – приятелят на Блум и лидерът на специалистите. Той е престолонаследник и бъдещ крал на Ераклион. Скай е син на крал Ерендор и кралица Самара, които първоначално са планирали бъдещето му с Диаспро, но благодарение на любовта си към Блум, той къса с нея. Най-добрият му приятел е бодигардът му Брандън. Скай е най-добрият специалист в училището „Червеният фонтан“.
 • Брандън – приятелят на Стела. Освен това той е най-добрият приятел и бодигард на Скай с когото са израснали заедно на Ераклион.
 • Хелия – приятелят на Флора и племенник на директора на „Червеният фонтан“ – Саладин. Той умее да рисува и да пише поеми.
 • Ривън – приятелят на Муза. Майка му го е изоставила при раждането му, заради това през повечето време е скептичен към момичетата. По средата на сезон 1 става зъл, тъй като е под влиянието на Дарси. След като разбира за плана на Триксите да завладеят Магика, той се връща отново при своите приятели.
 • Тими – приятелят на Техна. Подобно на своята половинка, Тими също умее да разбира технологиите.
 • Набу/Офир – приятелят на Лейла в сезони 3 и 4. Той е най-силният от всички. Роден е на планетата Андрос и е магьосник на благородието. Той избира името Офир, за да разбере каква всъщност е Лейла, с която му е отредено да се омъжи. В края на сезон 4 се жертва, за да спаси всички феи.
 • Рой – влюбен в Лейла. Той е специалист от планетата Андрос и работи за бащата на Лейла.
 • Некс – харесва си Лейла и ревнува от Рой.
 • Дафни – по-голямата сестра на Блум. И тя като Блум е принцеса на кралство Домино. Освен принцеса на Домино е и негова нимфа. В епизодите отначало тя се появява като дух без тяло заради проклятие, направено от трите древни вещици, които освен нея проклинат и силата Сиреникс (за която става дума в 5 сезон), но то по-късно се разваля (в края на 5 сезон). Тя знае всичко за историята на магията, затова тя през 6 сезон постъпва като учителка по история на магията в Алфея.

Триксите Айси - Вещица притежаваща леденена магия Сторни - вещица на хипнозата Дарси - Вещица на природните стихий

В България[редактиране | редактиране на кода]

В България сериалът първоначално започва излъчване по Нова телевизия, където са показани първите два сезона през 2005 и 2006 г. Дублажът е на Арс Диджитал Студио. През 2007 г. започват повторения на двата сезона по същата телевизия. Ролите се озвучават от Силвия Лулчева, Елена Русалиева, Венета Зюмбюлева, Йорданка Илова (в сезон 2), Васил Бинев, Борис Чернев и Николай Николов.

През есента на 2008 г. започва повторно излъчване по TV7 като дублажът е сменен и е на Андарта Студио. На следващата година се излъчва трети сезон, като след това преминава излъчването му по Super 7, където се излъчва до шести сезон. Ролите се озвучават от Ася Братанова, Мина Костова, Даниела Горанова, Анатолий Божинов и Живко Джуранов. В края на 2 сезон Джуранов е заменен за кратко от Георги Стоянов. В последните 3 епизода на 6 сезон Костова е заменена от Златина Тасева.

През 2013 г. започва излъчване по Nickelodeon от пети сезон. Дублажът е нахсинхронен, като първоначално бива даден на Про Филмс (сезон 5) след което бива прехвърлен в Александра Аудио. Ролите се озвучават от Мина Костова (в пети сезон), Надежда Панайотова, Светлана Смолева, Вилма Карталска, Златина Тасева, Даринка Митова, Анастасия Събева, Мария Бояджиева, Десислава Знаменова, Василка Сугарева, Светломир Радев, Живко Джуранов, Момчил Степанов, Николай Петров, Калин Арсов, Иван Велчев и други. По Nickelodeon са озвучени сезон 5, 6 и 7. Въпреки нахсинхрония дублаж някои епизоди от 6 сезон са излъчени първоначално във версия, в която се чува и английска реч "отдолу", но в последствие са излъчвани без нея.

През 2016 г. започва излъчване по EKids и Евроком, като дублажът е от TV7 и Super 7. С този дублаж са излъчени от 1 до 3 и 5 сезон. Друг излъчен сезон е 6. Излъчва се само първата половина с дублажа от Nickelodeon. Използвана е версията, в която се чува английската реч.

През 2018 г. по БНТ 1 и по БНТ 2 за първи път се излъчват „Вълшебно приключение“ и „Мистерия от дълбините“, като се използват оригиналните дублажи. Следват и продължения, които продължават до 2020 г.

През есента на 2020 г. започва излъчване по ВТК на първи сезон като дублажът е на Super7 и TV7.

От 2020 г. се излъчва и по SuperToons, стартирайки със сезон 7. Дублажът е записан в студио Про Филмс. Ролите са озвучават от Йорданка Илова, Лина Шишкова, Ралица Стоянова, Елена Грозданова, Петър Бонев и Борис Кашев.[5] На 22 март 2021 г. стартира осми сезон.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. www.prnewswire.com
 2. Rainbow S.r.l.. WinxClub.com: Roxy. // Посетен на 30 април 2009. avrete notato che c'è una new entry nel nostro Club… Roxy [Може би сте забелязали, че има ново влизане в нашия Клуб… Рокси] (на италиански)
 3. Rai. Le Winx tornano su Rai Due. // Посетен на 30 август 2010. Una settima fata, Roxy… Il nuovo personaggio, Roxy, si unirà al gruppo delle Winx. [Седма фея, Рокси… Новият герой, Рокси, ще се присъедини към групата на Уинкс]. (на италиански) Архив на оригинала от 2010-08-04 в Wayback Machine.
 4. Santini, Gabriella. Scopri i cuccioli con Roxy – Winx Club. 2009. Roxy, che è la settima Winx e anche la fata degli animali. [Рокси, която е седмата Уинкс, а също и феята на животните]. (на италиански)
 5. supertoons.bg

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]