Хан Крум (село)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Хан Крум
Khan Krum Church 1.jpg
Църквата в Хан Крум
Общи данни
Население 346 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 5,763 km²
Надм. височина 98 m. m
Пощ. код 9863
Тел. код 05333
МПС код Н
ЕКАТТЕ 78210
Администрация
Държава България
Област Шумен
Община
   - кмет
Велики Преслав
Александър Александров
(БСП)
Хан Крум в Общомедия

Хан Крум (до 1899 г. - Чаталар, Чатали) е село в Североизточна България. То се намира в община Велики Преслав, област Шумен.

История[редактиране | редактиране на кода]

До 1899 г. селото носи името Чаталар, след което е преименувано на Цар Крум. От 1977 г. то носи името Хан Крум.

Според някои археолози на мястото на селото през IV в. се намирала столицата на остготите начело с Улфила или най-малко крупен техен център, за което говорят откритите тук богати готски накити и други археологически находки. Разкопани са църкви от IV-V в.

Край селото е открит прабългарски дворец (Аул на кан Омуртаг), чието построяване се отнася към строителната дейност на кан Омуртаг, въз основа на Чаталарския надпис. Аулът е архитектурно произведение на Плисковско-Преславската култура.

Ханкрумски скален манастир[редактиране | редактиране на кода]

Разположен е в близост до селото, в западния склон на Калугеровия боаз. За неговото изграждане е използвана естествена пещера, която допълнително е дообработена. Изкачването до него се извършва по изсечена в скалата вита стълба.

Други[редактиране | редактиране на кода]

Селото има жп гара на линията София-Варна. Оттук до скоро е съществувало разклонение за Велики Преслав, което в момента не се обслужва.

В селото има винозавод и спиртоварна за ракия, като двете напитки с високо качество са традиционни за селото и околностите му.

Спорт[редактиране | редактиране на кода]

Футболният отбор на селото се нарича "Локомотив" (Хан Крум). Той е отбор от ОФГ, завършил на трето място в крайното класиране за 2010 г.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Тодор Балабанов. Отново за готите и епископския център от IV-V в. до с. Хан Крум, Шуменско. - Във: Великотърновският университет “Св. св. Кирил и Методий” и българската археология - 1. Велико Търново, УИ „Св. св. Кирил и Методий”-Велико Търново, 2010.