Музафар Шукор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Шукор Музафар)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Шейх Музафар Шукор
малайзийски космонавт
Muszaphar shukor.jpg
Информация
Роден 27 юли 1972
Куала Лумпур, Малайзия
Националност малайзиец
Друга професия ортопедичен хирург
Престой в космоса 10 денонощия 20 часа 42 минути
Селекция Група Малайзия (2006)
Мисии Союз ТМА-11“ - МКС - „Союз ТМА-10
Емблема на мисията Soyuz TMA-11 Patch.png
Пенсиониране 21 октомври 2007
Шейх Музафар Шукор в Общомедия


Шейх Музафар Шукор (на малайски: Sheikh Muszaphar Shukor Al Masrie bin Sheikh Mustapha) е първият и единствен космонавт на Малайзия, 464-ти в света. На малайски език космонавт се казва ангкасаван (angkasawan).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 27 юли 1972 г. в Куала Лумпур, Малайзия. След завършване на средното си образование получава бакалавърска степен по медицина и хирургия в Медицинския колеж „Кастурба“, Манипал, Индия и магистърска степен по хирургия и ортопедична хирургия в Университета „Кебангсаан“, Банги, щат Селангор.

Шейх Музафар е ортопедичен хирург и университетски преподавател по медицина в Университета „Кебангсаан“. През 1998 г. е работил в болницата "Серембан", после в болницата в Куала Лумпур през 1999 г., а в болницата "Селаянг" е от 2000 до 2001 г. Той е и модел на непълно работно време.

Космически полет[редактиране | редактиране на кода]

В началото на 2006 г. Шейх Музафар е избран заедно с 3 други кандидати от 11 хил. претенденти. След преминаване на тестове в Звездното градче край Москва е избран за член на основния екипаж за космическия полет. За негов дубльор е определен Фаиз Халид.

Шейх Музафар започва космическия си полет на кораба „Союз ТМА-11“ на 10 октомври 2007 г. заедно с Юрий Маленченко и Пеги Уитсън. Прекарва в космоса почти 11 денонощия, от които 9 - на МКС. На станцията Шейх Музафар изпълнява експерименти за ЕКА и за националната програма на Малайзия. В частност изследва ефектите на микрогравитацията на координацията на движението на очите и главата, вестибуларната адаптация, измененията в раковите клетки и кристализацията на белтъците в космоса.

На 21 октомври 2007 г. спускаемият апарат с Шейх Музафар и екипажа на 15-та експедиция на МКС Олег Котов и Фьодор Юрчихин се приземява северно от град Аркалик, Казахстан. Кацането не преминава гладко, тъй като след разтварянето на парашута корабът преминава на траектория за балистическо спускане.

Полетът на малайзийския космонавт е по междудържавна договореност между Русия и Малайзия. По нея Малайзия купува руско оръжие на сума 975 милиона ам. долара. В допълнение към доставката на оръжие Русия е обещала да изпрати в космоса първия малайзийски космонавт.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]