Яко Молхов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за литературния критик. За генерала вижте Яко Молхов (офицер).

Яко Молхов
български литературен и кино критик
Роден
Починал
8 април 2001 г. (85 г.)
Националност Флаг на България България
Научна дейност
Област Литературна критика, изкуствознание
Образование ВИТИЗ
Работил в Студия за игрални филми „Бояна“
сп. „Киноизкуство“
Студия за научно-популярни филми
сп. „Пламък“

Уебсайт Страница в IMDb

Яко Аврамов Молхов (р. 29 декември 1915 – п. 8 април 2001) е български литературен и кинокритик, сценарист, писател. През 1953 г. е главен помощник и наблюдател на работата на писателя Димитър Димов върху първата му преработката на романа Тютюн.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Яко Молхов е роден на 29 декември 1915 г. в с. Каменица (днешен квартал във Велинград) в многодетното семейство на дребен търговец, евреин. След като баща му загива в Първата световна война семейството се мести в София през 1926 г. Яко завършва гимназия и записва право в Софийския университет. Междувременно започва работа като търговски служещ. През време на Втората световна война е принуден да прекъсне образованието си, заради антиеврейските закони. Молхов става член на Работническия младежки съюз от 1930 г. и развива организационна и пропагандна дейност. Членува в литературния кръжок „Христо Смирненски“.

В периода 19481952 г. работи в Българска кинематография и като редактор в сценарната редакция в Студията за игрални филми в Бояна. През 1952 – 53 г. специализира кинотеория и кинодраматургия в Мосфилм и Ленфилм – СССР. В края на 50-те години завършва театрознание във ВИТИЗ.

От 1952 до 1963 г. е главен редактор на сп. „Киноизкуство“. През 1962 г. издава книгата „Кинокритика“, която представлява една от първите професионални разработки в областта в България. До началото на 70-те е редактор в Студията за научно-популярни филми, а сетне – завежда отдел Белетристика в сп. „Пламък“.

Встрани от кинокритиката, Яко Молхов развива и активна литературно-критическа дейност. През периода на социалистическо управление Молхов се занимава предимно с актуални проблеми на литературната критика, в това число мемоарната и детската литература. Автор е на редица статии и рецензии върху творчеството на Димитър Димов, Георги Караславов, Емилиан Станев, Иван Мартинов, Андрей Гуляшки, Цветан Ангелов и др. Критиката му не подминава и представители на чуждата литература – А. Т. Твардовски, Б. Н. Полевой, Максим Горки, Иля Еренбург, А. П. Гайдар, Ромен Ролан, Стефан Цвайг и др.

Когато през 1951 г. е издаден „Тютюн“ на Димитър Димов – едно от най-крупните произведения на българската литература от средата на миналото столетие – редица критици и писатели, светила на Марксистко-ленинската естетическа догматика, остро критикуват романа. Някои от тях, все още в плен на култа към личността, дори правят опит да го отрекат. След позорно тридневно обсъждане в Съюза на българските писатели и редица остри статии, някои от които достигат и до периодичния печат, е взето единодушно заключение от страна на критиците, че романа трябва да се преработи. След оказан върху Димов натиск чрез редица препоръки в специализирания и периодичен печат, както и в самият съюз на писателите, той се съгласява да преработи творбата си. През 1953 г. издателство „Народна култура“ ангажира като цензор на Димитър Димов по работата му върху преработката на романа „Тютюн“ (1951) Яко Молхов. Преработената версия на излиза през 1954 г.

Молхов работи и като сценарист. Автор е на сценариите към филмите „Той не умира“ (1949, в съавторство), „Кратка изповед“ (1972) и „Захари Стоянов“ (1975). Превежда творби на А. С. Пушкин, В. П. Катаев, Иля Еренбург и др.

След 1989 г. Яко Молхов развива качествено нови насоки в разработките си. Сред най-забележителните в това отношение е статията му „Евреи-писатели в съвременната българска литература“, част от сборника „Литературата на малцинствата в България след Освобождението“ (том I).

Дистанцирал се от обществения живот през последните години от живота си Яко Молхов умира на 8 април 2001 г. в София[1].

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

 • Литературни кръжоци. Задачи и организации. С. 1947
 • Млада гвардия от Александър Фадеев. Беседа за младежта. С. 1947
 • По следите на съвременността. Проблеми на днешния български роман. С. 1956
 • Кинокритика. С. 1962
 • Съвременни белетристи. С. 1964
 • Критически хроники. С. 1975
 • Съблазните на пътуването. Варна, 1977
 • Пловдивски силуети. Литературни портрети. Пловдив, 1980
 • Автографи. Портретни скици и етюди. С. 1982
 • Времето на критика – избрано, т. 1 и 2. С. 1985
 • Веселин Андреев – Литературни анкети. С. 1988
 • Пътуване към Америка. Пловдив, 1989
 • Спомен от едно неочаквано пътуване. С. 1989
 • Евреи-писатели в съвременната българска литература. В: Литературата на малцинствата в България след Освобождението. Т. 1. С. 1999
 • Жак Гатеньо Битев. Жадуван свят. С. 2000 (предговор)
 • Бай Яко Молхов – Струйки от чистия извор. С. 2001 (в съавторство с Продрум Иванов Димов)
 • Книга за приятелите. С. 2004 (посмъртно)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Яко Молхов, Литературен свят,

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]