Движение „Аз също“

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Движението „Аз също“, изписвано още като Движение #АзСъщо[1] (където знакът # има функционалността на хаштаг в социални мрежи, групирайки отделни коментари и постове в конкретна тематика), на англ. #MeToo, е социално движение и кампания за повишаване на осведомеността срещу сексуалното насилие, сексуалния тормоз и изнасилваческата култура, в която хората публикуват своя опит със сексуално насилие или сексуален тормоз.[2][3][4] Фразата „Аз също“ първоначално е използвана в този контекст в социалните медии през 2006 г., в Myspace, от оцелялата от сексуално насилие и активистка Тарана Бърк.[5] Хаштагът #MeToo се използва от 2017 г. като начин да се привлече вниманието към мащаба на проблема.

Целта на движението „Аз също“, както първоначално е изразена от Бърк, както и от онези, които по-късно възприемат тактиката, е да подкрепи и даде сили на сексуално нападнати хора (особено млади и уязвими цветнокожи жени) чрез съпричастност, солидарност и явна демонстрация колко много са преживели сексуално насилие и тормоз, особено на работното място.[5][6][7]

Ефект на Уайнстийн[редактиране | редактиране на кода]

Харви Уайнстийн бе признат за виновен в сексуални престъпления и осъден на 39 години затвор[8]

Движението „Аз също“ намира израз в т.нар. „Ефект на Уайнстийн“, който се състои във внезапно обвинение на множество властови, богати и успели мъже в сексуални престъпления и посегателства.[9] (Жерар Депардийо, Силвестър Сталоун,Стивън Сегал и пр.)Началото на това явление е поставено с лавинообразно увеличаващи се обвинения от жени към един от най-влиятелните продуценти в ХоливудХарви Уайнстийн. Сред малкото жени, които се разграничават от обвиненията към Уайнстийн са Мерил Стрийп и Селин Дион. Мерил Стрийп обявява, че Харви Уайнстайн никога не я насилвал,а тя самата не е знаела за действията му спрямо други жени.

Критики.[редактиране | редактиране на кода]

Джони Деп (вляво) и Амбър Хърд (вдясно)

Сексуален тормоз на жени срещу мъже. Скандали с Азия Ардженто.[редактиране | редактиране на кода]

Постепенно става ясно, че е възможен и сексуален тормоз на жени срещу мъже. Като примери: една от основателките на движението - Азия Ардженто, е оказвала секс тормоз върху комика Джеф Лийч, заливайки го със свойки голи снимки и натрапчиви обаждания.[10] Пърформанс артиста Джон Бофенде обявява, че е бил опипван по време на експозиция на Мариана Абрамович. Междувременно става ясно, че докато Ардженто двала пресконференции, на които е обвинявала Харви Уайнстийн в сексуално насилие, в същото време тя се е договаряла, да не бъде изправена пред съд за думите си и се съгласила да плати шестцифрено обезещетение - факт който поставя под въпрос достоверността на думите ѝ. Също така Ардженто плаща половин милион на младия си колега Джеф Бенет за да не разкаже как тя го завежда в хотелската си стая, напива го и преспива с него. По това време Ардженто е на 37 г., Бенет -на 17(непълнолетен)[11] Ардженто първо отрича, а после признава за случката, като се оправдава, че я е инициирал Бенет.

Оклеветяване на известни мъже с цел финансова облага[редактиране | редактиране на кода]

Замислено с цел да окуражава жертвите на сексуално насилие да потърсят справедливост, движението „Аз също“ търпи критики за това, че се превръща в мощно средство за клевети, особено от жени, които обвиняват успешни мъже без основание и по този начин подкопават кариерата им и нанасят трайни щети на техния личен и социален живот.[12] Примери за това са спечеленото дело от Джони Деп през 2022 г. за клевети срещу бившата му съпруга Амбър Хърд;[13][14] оневиняването на Кевин Спейси през 2023 г. по дела за сексуално насилие[15] и други. Порнозвездата Сторми Даниълс (Стефани Клифърд )разгласява информация за отношенията си с Доналд Тръмп, въпреки че е получила пари, за да не издава тази информация. Впоследствие Тръмп я осъди да му заплати 120 000 долара; Катрин Майорга обвинява Кристиано Роналдо в изнасилване в хотелска стая през 2009. Роналдо не отрича, че е имало полов акт, но твърди, че е бил по взаимно съгласие. Майорга твърди, че Роналдо й е платил 275 000 паунда през 2010 г. с условието да не го издава на полицията и да спре да изисква наказателни обвинения. Осем години по-късно обаче, тя завежда граждански иск, търсейки още милиони, а спонсорите на Роналдо се отдръпнаха от него, преди да изчакат приксъдата. Впоследствие Майорга бе осъдена за заплати 278 000 паунда на Роналдо[16]. Противниците на движението често припомнят и многобройните дела за изнасилване срещу Майк Тайсън , точно в разгара на кариерата му.

Актьорът Джеймс Франко е обвинен от негова приятелка, че докато му правела фелацио и натиснал главата. В резултат срещу него е проведен линч. Думите на обвинителката не са проверявани; нито е отчетено, че тя е правила фелацио по свой избор. Франко е приет за насилник а приори и еизрязан от корицата на списание Vanity Fair - корица, която от десетилиетия е посветена на номинираните за „Оскар".

Отпор на движението в Европа. Обвинения в лов на вещици[редактиране | редактиране на кода]

Много от критиците на движението отбелязват, че много от актрисите са се сетили да търсят справедливост едва след много години - когато вече са добили известност и слава. И че тези "изнасилвания" са станали все по хотелски стаи, т.е. масово актрисите са ходили доброволно с цел да получат главна роля. Освен това критиките са, че жените често съдят богати и известни мъже, а щом те се разорят губят интерес към съдебните дела.По този повод бившият депутат и председател на НС, Вежди Рашидов изрича думите "всички ку-ви се събудиха и след 16 години се сетиха, че са изнасилвани"[17] Тъй като ситуацията в България е нажежена до крайност заради случаят "Дебора" има силна обществена реакция. Впоследствие той обяснява, че е имал предвид Холивуд и залитането в крайност, но въпреки всичко е принуден да напусне политическия и партийния живот.

Като цяло европейските културни дейци проявяват много по-голяма търпимост към подобен тип поведение, отколкото в Холивуд.

Много известни европейски актриси като Катрин Деньов[18] считат че се залита в крайност и се губи флирта и романтиката, в изкуството. Тя оглавява движение против "Mee too" считайки го за лов на вещици. Над 100 френски актриси и писателки като Катрин Миле ,Елизабет Леви, Ингрид Кавен се присъединяват към анти-движението. Те декларират че: насилието е престъпление. Но настойчивият или непохватен флирт не е провинение, галантността не е мачистка агресия. Свободата да ухажваш е незаменима за сексуалната свобода".; "Тази свобода на словото сега се преобръща в своята противоположност. Принуждават ни да говорим това, което "трябва", да премълчаваме онова, което ни ядосва. А онези жени, които отказват да се съобразят с подобни нареждания, биват разглеждани като предателки, като съучастнички.

На подобно мнение е и Бриджит Бардо. По нейни думи актрисите предизвикват и дразнят продуцентите,за да получат желани роли, а след години се оплакват, че са изнасилвани. „Повечето от тях са лицемерни. Разиграват съблазън, за да получат роли от продуцентите, и след това – за да се говори още за тях, се оплакват, че са били тормозени. Никога не съм била жертва на сексуален тормоз. Винаги съм била очарована, когато мъж ми каже, че съм хубава и че долната част на гърба ми е сладка [19]

На свой ред Фани Ардан обявява "Аз не уважавам доносите. Аз предпочитам да разчитам на правосъдието". В допълнение, Моника Белучи е на мнение, че има разлика между насилие и закачка.

Близо 60 френски актьори защитават Жерар Депардийо от линча срещу него.Сред подписалите се под статията, публикувана от в. "Фигаро", са режисьорът Бертран Блие, актрисите Натали Бай, Карол Буке и Шарлот Рамплинг, актьорите Жак Вебер, Пиер Ришар и Жерар Дармон, изпълнителите Роберто Аланя, Карла Бруни, Ариел Домбал, Жак Дютрон и др.

След последвал линч срещу Ален Делон, че не трябва да му се връчва "Почетна палма" в Кан, за приноса му киното следва голяма петиция в негова защита[20] Ален Делон обявява, че той е бил тормозеният от жените, а не че той ги е тормозил

Има много обвинения, че вместо да помага на жените, тази политкоректност води със себе си като обратен резултат мъжки шовинизъм. Както стана ясно много жени не се припознават в този войнстващ феминизъм. Нещо повече - той се оказва и лицемерен! Опра Уинфри изказва обвинения срещу Харви Уайнщайн, но впоследствие се появява снимка на която тоя и той са прегърнати.

Линч на движението срещу жени с различно мислене[редактиране | редактиране на кода]

Движението остракира в социалните мрежи всяка известна жена, която покаже различно мнение. Мерил Стрийп изказва мнение, че Харви Уайнстайн никога не е искал нищо от нея и че тя не знаела какво прави с други жени. Роуз Макгоуън реагира истерично, нарича я с епитети като "лицемерна" и пр. Катрин Деньов се разгранича за разликата между флирт и насилие, и получава огромен хейт от Mee Too - принудена е да се обяснява за думите си. Същото се случва и с Моника Белучи, която обяснява, че има разлика между флирт и закачка. Подобно нещо се случва и с други известни жени

Оправдателна присъда за Харви Уайнстайн[редактиране | редактиране на кода]

На 26 април 2024 година Апелативният съд в щата Ню Йорк отменя една от присъдите за сексуални престъпления на Уайнстийн с четири срещу три гласа. Според съда съдията по делото е допуснал грешка, като е позволил на прокуратурата да представи показания на жени с твърдения, че Уайнстийн ги е насилил, въпреки че те не са били част от обвиненията срещу него по делото. Съдът посочва, че съдията е допуснал и друга грешка, като е позволил кръстосан разпит на Уайнстийн по начин, който го е представил в „силно повлияна от предразсъдъци“ светлина.

Според гласувалата срещу отмяната на присъдата Маделин Сингас становището на мнозинството „затвърждава остарелите представи за сексуалното насилие“ и продължава „тревожната тенденция“ за отмяна на присъдите на съдебните заседатели по дела за сексуално насилие. „Злоупотреба с правосъдието е да се позволят непроверени обвинения в нищо повече от лошо поведение, което вреди на характера на подсъдимия, които обаче не хвърлят светлина върху достоверността им по отношение на наказателните обвинения“, заявява от името на мнозинството съдия Джени Ривера.

Съдът разпорежда нов съдебен процес, а междувременно 72-годишният Уайнстийн, който има и друга ефективна присъда, остава в затвора.[21]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Изписване
  2. From Politics to Policy: Turning the Corner on Sexual Harassment // Center for American Progress. January 31, 2018. Посетен на April 14, 2018.
  3. Edwards, Stephanie Zacharek, Eliana Dockterman, Haley Sweetland. TIME Person of the Year 2018: The Silence Breakers // Посетен на April 14, 2018.
  4. Strause, Jackie. Tarana Burke Responds to Asia Argento Report: “There Is No Model Survivor” // The Hollywood Reporter. August 20, 2018. Посетен на October 12, 2018.
  5. а б Ohlheiser, Abby. The woman behind ‘Me Too’ knew the power of the phrase when she created it — 10 years ago // The Washington Post, October 19, 2017. Архивиран от оригинала на October 19, 2017. Посетен на October 20, 2017.
  6. D'Zurilla, Christie. In saying #MeToo, Alyssa Milano pushes awareness campaign about sexual assault and harassment // October 16, 2017. Архивиран от оригинала на October 17, 2017. Посетен на October 17, 2017.
  7. Smartt, Nicole. Sexual Harassment in the Workplace in A #MeToo World // Архивиран от оригинала на January 16, 2018. Посетен на January 16, 2018.
  8. Присъда на Харви Уайнстий
  9. Worthen, Meredith. 100 Powerful Men Accused of Sexual Misconduct in 2017 // Biography.com, 20 декември 2017. Архивиран от оригинала на 2017-12-28. Посетен на 30 декември 2017.
  10. https://dariknews.bg/novini/sviat/i-britanski-komik-s-obvineniia-kym-aziia-ardzhento-tormozela-go-seksualno-2116568
  11. https://webcafe.bg/vryava/963915448-ima-neshto-gnilo-v-metoo.html
  12. Критика
  13. https://btvnovinite.bg/lifestyle/liubopitno/uinona-rajdar-i-vanesa-paradi-zashtitiha-v-sada-dzhoni-dep-za-nasilieto-na-ambar-hard.html
  14. https://bntnews.bg/news/joni-dep-specheli-deloto-za-kleveta-sreshtu-ambar-hard-1196188news.html
  15. Френската писателка Ариен Форниа губи дело за оклеветяване срещу френския министър Пиер Жокс. Дела срещу Кевин Спейси
  16. https://dsport.bg/ronaldo-specheli-blizo-300-hiladi-sled-delo-za-iznasilvane~109801.html
  17. https://bntnews.bg/news/joni-dep-specheli-deloto-za-kleveta-sreshtu-ambar-hard-1196188news.html
  18. https://eurocom.bg/new/katrin-denuov-oglavi-dvijenie-protiv-metoo
  19. https://filternews.bg/bridzhit-bardodokoga-czeliyat-svyat-sthe-se-zanimava-s-men/
  20. https://news.bg/world/v-rusiya-zashtitiha-alen-delon-ot-totalitarnata-ideologiya-na-sasht.html
  21. https://www.svobodnaevropa.bg/a/harvy-uainstiyn-prisuda-sud-otmeni/32921623.html