Тулово: Разлика между версии

Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
без самопрепратка
User№101 (беседа | приноси)
мРедакция без резюме
Ред 47: Ред 47:
[[Категория: Села в Област Стара Загора]]
[[Категория: Села в Област Стара Загора]]


[[ru:Тулово]]
[[ru:Тулово (Болгария)]]

Версия от 20:53, 28 август 2011

Тулово
България
42.574° с. ш. 25.5499° и. д.
Тулово
Област Стара Загора
42.574° с. ш. 25.5499° и. д.
Тулово
Общи данни
Население1351 души[1] (15 март 2024 г.)
95 души/km²
Землище14,215 km²
Надм. височина332 m
Пощ. код6170
Тел. код04323
МПС кодСТ
ЕКАТТЕ73420
Администрация
ДържаваБългария
ОбластСтара Загора
Община
   кмет
Мъглиж
Душо Гавазов
(ГЕРБ; 2023)
Кметство
   кмет
Тулово
Милен Бакалов
(ГЕРБ)

Тулово е село в Южна България. То се намира в Община Мъглиж, Област Стара Загора и е трето по големина населено място в общината след Мъглиж и Ягода.

География

Тулово е разположено в Казанлъшката котловина. Средна температура на въздуха през месец януари е между -2 и 0, през юли е около 24 градуса. През лятото Тулово е известно с много горещия си ден, но и с прохладната си нощ. Средното количество на валежите през януари е около 125 мм, а през юли - 150 мм. В селото и в района му могат да се срещнат следните животни: заек, щъркел, кълвач, невестулка, белка, златка, яребица, лястовица, славей, катерица, лалугер и лисица. В района на селото се срещат и следните дървета: липа, плачеща върба, синя слива, джанка, вековен дъб, бук, бреза,габър, топола, бор и смърч. Почвите в Тулово са канелено-горски и алувиални.

Селото има развито овцевъдство и кравевъдство. Тулово е важна разпределителна гара на железпътните линии София - Бургас (задбалканска железопътна линия) и Русе - Подкова (презбалканска железопътна линия).

История

Тулово е древна келтска столица. През IV-III в.пр.н.е. келтски племена се спускат от Централна Европа към Балканите и се установяват в завладяните от тях земи. Двамата братя-царе Брем и Болг основават келтско царство в Тракия със столица Тиле (Туле), днешно Тулово, което просъществува близо 60 години. Келтите достигат Месемврия (Несебър), Тесалия в Гърция и Западна Мала Азия. Множество келтски находки на военното и ювелирно изкуство са намерени от този период. В Тулово може да се намира и до днес рода Бечаолу, наследници на келтски воини - били са известни с тяхната жестокост и как са измъчвали враговете си, има и други родове от тогава като Перелу.

Много туловци вземат участие в двете световни войни, както и в Мъглижкото въстание.

Религия

В Тулово се изповядва православно Християнство. На териториятя на селото има православна Църква .

Забележителности

Край с. Тулово е оцеляла вековна дъбова гора - природната забележителност "Туловска кория", която през 2002 г. е прекатегоризирана в защитена местност с наименование „Туловска кория“. През центъра на селото минава Туловска река. Тя протича в покрайнините на Туловския парк, известен с вековните си екземпляри от плачеща върба.

Редовни събития

Личности свързани с Тулово

Васил Богданов Василев е роден 24 април 1921 година в град Бургас, но е израснал в Тулово. Участва като доброволец във Втората световна война. От 1962 година е окръжен началник МВР на Старозагорския окръг. Изпълнява длъжността до края на 1969. Умира на 65 годишна възраст в Тулово на 28 юни 1986.

Образование

В Тулово има основно училище, читалище и детска градина. Училището претърпява основен ремонт и от 2002 година туловските ученици учат в една красива и модерна сграда.

Спорт

През годините туловци са имали свой футболен отбор а именно-Локомотив Тулово.Отбора играел срещите си на стадион "Локомотив" който се намира в покрайнинте на селото.Стадиона разполага с една трибуна за зрители-Сектор А.През 2006 година отборите на Локомотив Тулово и Ягода се обеадиняват под името Тунджа 2006 и днес отбора играе мачовете си на стадиона в Ягода.