Артър Хардън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Артър Харден
ArthurHarden.jpg
Роден
Починал
Бъкингхамшир, Англия
Националност Англичанин
Професия Биохимик
Алма матер Манчестърски университет (магистър),
Университет на Ерланген (Доктор)
Научен ръководител Ото Фишер
Известен с химизма на дрождевата клетка
Награди Нобелова награда по химия (1929)

Сър Артър Харден (12 октомври 1865 – 17 юни 1940) е английски биохимик. Той получава нобелова награда по химия през 1929 заедно с Ханс фон Ойлер-Келпин за изследванията си върху алкохолната ферментация и ферментите (ензимите), участващи в нея.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Манчестър в семейството на Алберт Тайъс Харден и Елиза Макалистър. Получава началното си образование в частно училище и после в Тетънхол колидж, Стафордфийр. През 1882 г. е приет в Оуенс колидж към Манчестърския университет, завършва през 1885.

Изследователска дейност[редактиране | редактиране на кода]

През 1886 г. Харден печели стипендия "Далтон" по химия и прекарва една година работейки с Ото Фишер в Ерланген. Завръща се в Манчестър като лектор и асистент и остава там до 1897 г., когато е назначен като химик в ново сформирания Британски институт по превантивна медицина, по-късно преименуван на Листър институт. През 1907 е назначен за Завеждащ на департамента по биохимия, позиция на която се задържа до пенсионирането си през 1930. След като излиза в пенсия Харден продължава изследователската си работа към института.

В Манчестър Харден изучава действието на светлината върху смеси на въглероден диоксид и хлор, а когато постъпва в института използва методите си за изследването на биологични феномени като химизма на бактериите и алкохолната ферментация. Той изследва продуктите от катаболизма на глюкозата и химизма на дрождите, като създава теории за антискорбутното действие на витамините.

Посветен е в рицарство през 1926 г. Член на Британско кралско научно дружество.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Женен е, но няма деца. Съпругата му умира през 1928 г., а той през 17 юни 1940в дома си.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Arthur Harden“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите.