Валпараисо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Валпараисо
Valparaíso
— Град —
Знаме
      
Герб
-33.0461° с. ш. -71.6197° и. д.
Валпараисо
Страна Чили
РегионВалпараисо
ПровинцияВалпараисо
Площ402 km²
Надм. височина163 m
Население276 474 души (688,43)
688 души/km²
КметХорхе Кастро
Основаване1536
Телефонен код32
Официален сайтwww.municipalidaddevalparaiso.cl
Валпараисо в Общомедия
Историческата част на Валпараисо
Обект на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО
В регистъраHistoric Quarter of the Seaport City of Valparaíso
РегионЛатинска Америка
МестоположениеЧили
ТипКултурно
Критерииiii
Вписване2003  (27-а сесия)
Историческата част на Валпараисо в Общомедия

Валпараисо (на испански: Valparaíso, изговаря се Балпараѝсо; производно от испански: Valle Paraíso – Райска долина) е град в Чили (на 2-ро място по население), с пристанище измежду най-важните на Тихия океан в страната.

Играе важна геополитическа роля през втората половина на XIX век, когато корабите остават на престой в града по време на трансокеанските плавания между Атлантическия и Тихия океан през Магелановия проток.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Градът е разположен в централната част на Чили, на 120 km северозападно от столицата Сантяго. Столица е на провинция Валпараисо. Въпреки че Сантяго е официалната столица на Чили, Националният Конгрес заседава тук. Построен на десетки стръмни хълмове с изглед към Тихия океан Валпараисо се слави с лабиринта си от улички и павирани алеи, изобразяващи богатото архитектурно и културно наследство на града. Валпараисо е защитен като едно от местата от световното културно наследство на ЮНЕСКО и често е считан за един от най-интригуващите градски зони на Латинска Америка. Валпараисо, както по-голямата част от Чили, е силно земетръсна зона. Последното голямо земетресение датира от 1906 г., убивайки около 3000 души.

През 2003 г. чилийският Конгрес обявява Валпараисо за „Културна столица на Чили“ и седалище на новото Министерство на културата. Въпреки че технически Валпараисо е едва 6-ият по големина град в Чили, с население около 263 499 души, Големият Валпараисийски метрополитен, включващ съседния курорт Виня дел Мар, е вторият по големина в страната (892 143 жители).

Валпараисо играе важна геополитическа роля през втората половина на 19 век, когато градът е важна спирка за корабите, пътуващи между Атлантическия и Тихия океан, преминаващи Магелановия проток. Валпараисо винаги е бил магнит за европейски имигранти и бързо се разраства по време на златната си ера, когато градът е бил известен като „Малкият Сан Франсиско“ или „Бижуто на Пасифика“.

Примери за бившата слава на Валпараисо са най-старата стокова борса в Латинска Америка, първата в страната доброволна пожарна бригада, първата чилийска обществена библиотека и най-старият испаноезичен вестник с постоянен тираж по целия свят. Отварянето на Панамския канал и спада в броя на преминаващите кораби нанася сериозен удар на града, въпреки че през последните години се забелязва значителен ренесанс.

Градът е важен образователен център с девет университета. Главните отрасли са туризъм, образование и транспорт.

Чилийският Конгрес заседава в модерна сграда и частта от града, известна като Алмендрал, след преместването му от Сантяго през последните години от военното управление на генерал Аугусто Пиночет. Въпреки че дейността на Конгреса е официално преместена със закон още през 1987 г., новата институция започва да функционира като седалище на Конгреса при управлението на демократично избраният Патрисио Айлуин, наследил Пиночет, през 1990 г.

Транспорт[редактиране | редактиране на кода]

Пристанището на Валпараисо е важен център за контейнеровози, изнасящи вино, мед и пресни плодове. Пътуването между Валпараисо и Сантяго отнема около 80 минути по магистрала с пътна такса.

Култура[редактиране | редактиране на кода]

Валпараисо е сцена на голям фестивал, посещаван от стотици хиляди участници в последните три дни на годината. Връхна точка на фестивала е шоуто от фойерверки „Нова Година на морето“, най-голямото в цяла Латинска Америка, посещавано от милиони туристи, които изпълват крайбрежната ивица и хълмовете с изглед към залива.

Кино[редактиране | редактиране на кода]

През 1971 г. френският кинорежисьор Паскал Обие създава филмаВалпараисо, Валпараисо“, посветен на града.

Спортни събития, свързани с България[редактиране | редактиране на кода]

На 13 февруари 2000 г. във Валпараисо се провежда приятелската футболна среща Чили-България (3 : 2). В тази среща първия си гол за националния отбор отбелязва Димитър Бербатов.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Родени

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]