Виктор Орбан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Виктор Орбан
унгарски политик
Виктор Орбан 
Роден: 31 май 1963
Секешфехервар, Унгария

Виктор Орбан (на унгарски: Orbán Viktor) е настоящият министър-председател на Унгария, избран през 2010 г., председател на партия Фидес („Съюз на младите демократи“). Бил е министър-председател на страната и през периода от 1998 до 2002 г. Той е роден на 31 май 1963 година, в промишления град Секешфехервар. Родителите му са протестанти-калвинисти по вероизповедание.

Орбан завършва средното си образование в английската паралелка на елитната гимназия с преподаване на чужди езици в родния си град. Дипломира се като юрист в будапещенския университет „Лоранд Йотвьош“. Женен е с пет деца (Рахел, Гашпар, Шара, Роза, флора).

Той е един от основателите на политическа партия ФИДЕС на 30 март 1988 година. През 1989 година получава стипендия от фондацията на Джордж Сорос и заминава на обучение в Оксфордския университет, където в продължение на година изучава политически науки.

Политическата кариера на Виктор Орбан преминава през всички всички възможни нива, започвайки от активист на радикално анти-комунистическо студентско движение, стигайки до председател на дясноцентристка либерална партия. През 1990 година е избран за депутат в унгарския парламент от квотата на ФИДЕС. В периода от 1993 до 1998 година Орбан оглавява дясноцентриската партия ФИДЕС, като на всеки партиен конгрес неизменно е преизбиран с пълно мнозинство. През 1998 година, парламентарните избори в Унгария са спечелени от „младите демократи“, които провъзгласяват Виктор Орбан за министър-председател. Правителството, което оглавява Виктор Орбан, се явява четвъртият политически кабинет след демократичните промени през 1989 година. На 35 години Орбан се оказва най-младият министър-председател, който заема премиерския пост в Унгария.

През 1999 година Орбан ратифицира договора за присъединяването на Унгария към военния алианс НАТО. По време на своето управление Орбан провежда радикални промени в административно-бюрократичния апарат на страната. Политическите решения, които взема Орбан, често са подлагани на остра критика от страна на опозиционните партии в парламента, тъй като те обвиняват министър-председателя в прекомерна авторитарност, както и в желание да редуцира законовите прерогативи, с които разполага народното събрание, в полза на силната личност на премиера.

Източници[редактиране | edit source]

  • Népszabadság-" A mai magyar politikus", Kovács István „A modern demokratikus Európa és Magyarország“