Христо Недялков (диригент)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Христо Недялков.

Христо Недялков
български хоров диригент и композитор
Роден: 1 септември 1932 г.(1932-09-01)
Дряново, България
Починал: 29 октомври 2013 г. (на 81 г.)
София, България

Академик Христо Недялков Христов е български хоров диригент и композитор, основател на Детския хор към БНР.

През 1956 г. завършва Българската държавна консерватория, със специалности „Хорово дирижиране“ при проф. Георги Димитров и „Композиция“ при проф. Парашкев Хаджиев. Между 1956 и 1960 г. работи като музикален оформител в Детския отдел на БНР, както и като диригент на Хора на медицинските работници (1955-60) и на Хора на софийските девойки (1966-70).

През 1960 г. основава Детския радиохор и до кончината си е негов главен диригент. Под негово ръководство хорът прави турнета в около 30 страни по света, в Европа, Азия и Америка. Самият Недялков многократно е канен като гост професор и диригент в много държави. Считан е за водещ световен авторитет в областта на детското хорово изкуство, автор е и на научни трудове и доклади за конференции, посветени на тази тематика. През 1989 г. е избран за професор по хорово дирижиране в Софийски университет.

Освен като диригент, Недялков има приноси и като композитор - автор е на над 400 песни ("Майски балони", "Зимна песничка", "Априлски дъждец", "Шила девойка знаме", "Детска асамблея" и др.) за детски и женски хорове, а капела или с акомпанимент на пиано, както и музика за детски телевизионни и радио-постановки. Песните му са включени в български, немски и японски учебници по музика; записани от „Балкантон“ и звукозаписни компании в Германия, Япония, Русия и Финландия.

Носител е на високи национални и международни награди и е първият българин - лауреат на висшия японски орден за чужденци Орден на святото съкровище "Златни лъчи" с розетка. През 1996 г. му е присъдена титла Доктор хонорис кауза на университета ТОКАЙ, Япония. Унгарското правителство го награждава и с медала на името на Золтан Кодай. През 2002 г. Федерацията на европейските хорове го удостоява с титлата "Културен посланик на Европа". През юли 2004 г. е избран за академик (действителен член) на БАН.

Над смълчаните полета... Коледни песни от Христо Недялков

 Над смълчаните полета   
 Снежинки    
 С червените ботушки   
 Сняг вали    
 Сурвакарска песен    
 Песен за елхичката   
 Дядо Коледа   
 Синигерче    
 Бъдна вечер   
 Вятърът снежинки гони...    
 На пързалката  
 Коледни звезди 

Външни препратки[редактиране | edit source]