Антон (село)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Антон.

Антон
Централният площад
Централният площад
Общи данни
Население 1 501 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 76.098 km²
Надм. височина 807,6 m
Пощ. код 2089
Тел. код 07186
МПС код СО
ЕКАТТЕ 00504
Администрация
Държава България
Област Софийска
Община
   - кмет
Антон
Стоян Гарчев
(Реформаторски блок)
Кметство
   - кмет
Стоян Гарчев (Реформаторски блок)
Антон в Общомедия

Антон е село в Западна България. То е единственото населено място в Община Антон, Софийска област.[1]

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Антон се намира в планински район, на 79 км източно от София по Подбалканския път.

Населението му през 2007 г. е 1990 жители, през 2008 г. спада до 1806 човека, а през 2012 г. е 1616 души.[2]

Антон е с квадратура на площта от 76,098 кв.км. и с дължина 3 км. Община Антон граничи със съседните Община Пирдоп, община Тетевен, община Клисура и Община Копривщица. Част от землището и е местността „Въртопа“, която влиза в границите на най-големия национален парк в България „Централен Балкан“. В пределите на общината е и западната част на рида „Козница“, който за селото освен природо-географско има и известно историческо значение.

Климатичните условия тук са особено подходящи за отглеждане на овце, както и масово производство на картофи. Интересен елемент от природо-географската характеристика на с. Антон са водите. През територията на селото протичат 7 по-малки или по-големи реки, а броят им на територията на общината са 14.

От другите интересни природо-географски особености от землището на Антон трябва да се отбележат няколко земни пирамиди, които могат да се срещнат при обхождането му, е неголемият Антоновски водопад, и множество изкуствени могили, повечето от които произлизат от тракийската епоха. В северната част на антонското землище, непосредствено под полите на старопланинския масив минава главен път 1-6 София-Карлово-Бургас; освен него от тук преминава и Подбалканската железопътна линия.

История[редактиране | редактиране на кода]

В землището на днешното село Антон съществува село още от дълбока древност и през тракийската епоха. В околностите има няколко могилни некрополи. Находка на златна монета от времето на император Лъв I (457-474 г.) свидетелства, че живота тук е продължил и през ранновизантийската епоха. В края на V-и век и през първата половина на VI-ти, в западна посока се изгражда и съществува до късното Средновековие като значителен духовен център известната Еленска базилика.

Църквата „Свети Илия“ е построена в 1895 година. Стенописите са дело на дебърския зограф Христо Благоев и племенника му Серафим, но по-късно са замазани. На едно от иконостасните подиконни табла при изображението на пророк Давид и пророк Исай има надпис „Х. Б. и С. М. Благоеви 1901 – 1903“.[3]

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

  • Еленска базилика – разположена е на около 3 км от село Антон (IV-и век).
  • Национален парк „Централен Балкан“.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

  • Стефан Минев (Антон) – български партизанин, възпят в стихотворението „Балада за комуниста“ на Веселин Андреев, на чието партизанско име е наречено селото
  • Стойо Тетевенски (р. 1995) – български писател

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Сайт на Община Антон
  2. http://www.grao.bg/tna/tab01.html
  3. Василиев, Асен. Български възрожденски майстори: живописци, резбари, строители. София, Наука и изкуство, 1965. с. 200.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]