Козница (рид)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Козница.

Козница
Bulgaria Sofiyska Province relief location map.jpg
42.7057° с. ш. 24.3709° и. д.
Местоположение на картата на България Софийска област
Общи данни
Местоположение  България
Част от Средногорско-Подбалканска област
Подробна карта
Bulgaria geographic map SashtinskaSrednaGora bg.svg

Козница е напречен планински праг в Средногорско-Подбалканската област в Софийска област и Област Пловдив, между Златишко-Пирдопската котловина и Карловската котловина. Най-високият от всички планински прагове между Задбалканските котловини.

Планинският праг Козница се издига между Златишко-Пирдопската котловина на запад и Карловската котловина на изток, като свързва Златишко-Тетевенска планина на Стара планина със Същинска Средна гора. Простира се от север на юг на около 7 – 8 км, а ширината му е 4 – 5 км. Най-малката му надморска височина е 1092 м и е най-високият от всички планински прагове между Задбалканските котловини. Ридът е вододел между левите притоци на Марица реките Тополница и Стряма.

Ридът е образуван през неоген-кватернера и е изграден предимно от гранити и гранитогнайси. Западните му склонове, обърнати към Златишко-Пирдопската котловина са по-стръмни. Билото му е заравнено и е заето от пасища. Преоблазават кафявите горски почви. Голяма част от рида е изкуствено залесена с иглолистни насаждения.

По източния му склон е разположен град Клисура.

На протежение от 11,7 км ридът се пресича от първокласен път № 6 от Държавната пътна мрежа ГКПП „Гюешево“ – София – Карлово – Бургас.

Под рида, между гарите Копривщица и Стряма е прокопан най-дългият тунел в БългарияКозница“ (5901 m), през който минава част от трасето на Подбалканската жп линията София – Карлово – Бургас.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Топографска карта[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]