Герасим Огнянов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Герасим Огнянов
български революционер
Роден
Починал
Кукуш, Османска империя

Герасим Огнянов Петканчин е български революционер, деец на Върховния македоно-одрински комитет, по-късно малешевски околийски войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Четата на Самарджиев (в средата отпред). Васил Пачеджиев е първи на първия ред. Герасим Огнянов е първи на втория ред, приклекнал. Атанас Дачев е трети на втория ред. Коста Тодоров е трети на третия ред.

Огнянов е роден в 1885 година в Банско. Учи във Военното училище в София, но го напуска и след това завършва американското училище в Самоков. През Илинденско-Преображенското въстание е четник при Юрдан Стоянов. По-късно е в четата на Петър Самарджиев в Тиквешко. Огнянов е околийски войвода в Малешевско от 1907 година. Четата му към тази дата се състои от:

Занимава се с търговия в Солун след Хуриета.[2] През август 1909 година е представител на Малешево на конгреса за основаване на Народната федеративна партия (българска секция).[3] Огнянов е от групата на Христо Чернопеев и се противопоставя на Яне Сандански. На 28 август 1909 година, една седмица след неуспешния атентат срещу Яне Сандански, е направен неуспешен опит за убийството и на Огнянов близо до хотел „Коломбо“ в Солун.[4] Арестуван е по подозрение Христо Караманов, учител в Драма.[5]

Според Михаил Думбалаков, при избухването на Балканската война Огнянов и Ангел Томов минават фронтовата линия и в заетото от български части Кукушко се присъединяват към четата на Тодор Александров, който обаче организира убийството на Огнянов, поради подозрение, че е член на терористичната организиция Червени братя.[6]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Капелковъ, Спасъ. Андрея Д. Докурчевъ. // „Илюстрация Илиндень“ VI (3 (53)). София, януарий 1934. с. 15.
  2. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893 – 1934). Биографично-библиографски справочник. София, 2001, стр. 121.
  3. Народна воля, брой 1, 22 август 1909 година.
  4. Макдермот, Мерсия. За свобода и съвършенство: биография на Яне Сандански. Наука и изкуство, 1987., стр. 355.
  5. Дебърски глас, година 1, брой 23, 6 септември 1909, стр. 3.
  6. Думбалаковъ, Михаилъ. Презъ пламъцитѣ на живота и революцията, том II. София, Печатница „Художникъ“, 1937. с. 240 – 241.
     Портал „Македония“         Портал „Македония