Дондуково (язовир)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за язовира. За вилната зона вижте Дондуково (вилна зона).

язовир Дондуково
язовир
Язовир Дондуково.jpg
Местоположение Област Пловдив, България
Координати 42° с. ш. 25° и. д. / 42.4448° с. ш. 25.01278° и. д.
Притоци река Сребра
Населени места Дондуково (вилна зона), Златосел (село)
язовир Дондуково в Общомедия

Язовир Дондуково е язовир в Южна България, разположен в Сърнена Средна гора, във вилна зона Дондуково, която се се администрира от община Брезово, област Пловдив. Язовирът се намира на на 4 км от село Златосел и 7 км от село Свежен. Захранва се с вода от река Сребра, както и от дъждовни и снежни води.

История[редактиране | редактиране на кода]

Язовирът Дондуково е създаден през 1962 г., с цел снабдяване с вода близките села, задоволяване нуждите за селското стопанство и осигуряване на вода на населението .Неговото ниво се контролира от Напоителни системи – град Пловдив.

Животински свят и Растителност[редактиране | редактиране на кода]

Рибите, които се срещат в язовира и са обект на спортен риболов са: червеноперка, костур, каракуда, шаран, балканска пъстърва .Други водни обитатели са:жаби, водни костенурки(рядко), водни змии, плаващи птици-диви гъски, чайки, черни корморани, рибарчета и други. Дъното на някои части на язовира е богато на растителност и водорасли. На места по ниските хълмове около самия язовир има смесени широколистни гори от цер /Quercus cerris/ и космат дъб /Quercus pubescens/, иглолистни гори –бор, ели и смърч, от черен бор /Pinus nigra/ както и открити пространства с влажни ливади и обработваеми земи.

Туризъм[редактиране | редактиране на кода]

През топлите месеци на голяма част от бреговете на язовира, се виждат лагеруващи риболовци и туристи от почти всички краища на страната, някои от тях изкарват там с месеци. Има условия и за къмпинг на самия язовир. Има удобни места за лагеруване и пускане на лодки. Статутът на язовира е –свободен, неарендован. Отговаря за ръзвъждане на рибен вид (пъстървови и шаранови). В близост е хижа "Дондуково", частна собственост.Разположена е на 500 метра надморска височина.Представлява масивна двуетажна сграда, която е водоснабдена, електрифицирана. Отоплява се с твърдо гориво, има туристическа кухня и столова.

Връзката с вилна зона Дондуково[редактиране | редактиране на кода]

За да се построи язовир Дондуково, на това място са били срутени всички къщи, които са формирали тогавашната вилна зона . След 1962 г. са построени нови вили около язовира, с цел отдих за постоянно или временно пребитаване.Петдесетте вили са заобиколени от борова гора и са разположени около красивия бряг на язовира. От верандите им се разкрива незабравима гледка.Мястото е подходящо за туризъм през всеки сезон от годината.Районът на вилното селище е идеален за лов на благороден елен, зайци, диви прасета. Красивата природа е подходяща за фотосафари и велотуризъм.Около вилната зона по пътя около язовира през лятото има растителност от много къпини.

Значение[редактиране | редактиране на кода]

Язовир Дондуково е държавна собственост .Неговото предназначение е за извършване на стопански, любителски риболов, рибовъдство и аквакултури в язовирите . Язовирът има широко приложение, при регулирането на колебанията на речния отток, според нуждите от вода за напояване, водоснабдяване, производство на електроенергия .Той е бариера при опасност от наводнение при речно пълноводие. Язовирната стена е един от най-важнияте елементи от язовира. Тя прегражда коритото, събира се водата от водизточника и образува язовира.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Язовир Дондуково