Душанци (язовир)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за язовира в Западна България. За селото вижте Душанци.

Душанци
Местоположение
42.6967° с. ш. 24.2869° и. д.
Местоположение в България
МестоположениеСредна гора, България
Езеро
Дължина2000 m
Ширина300 m
Дълбочина48 m
Воден обем13 000 000 m³
Източникрека Тополница
Душанци в Общомедия

Язовир „Душанци“ е язовир на река Тополница, с основно предназначение промишлено водоснабдяване. Намира се в Средна гора, на 2 км от село Душанци, община Пирдоп. Дотам най-удобно се пътува с автомобил, по Подбалканския път София – Карлово – Бургас. В посока от София (от запад), отклонението е вдясно, веднага след гр. Пирдоп. В посока от Карлово (от изток), отклонението е за с. Антон, преминава се през центъра на селото и все направо, до с. Душанци. До стената на язовира и извежда продължението на главната улица. Опашката на язовира достига в близост до гара Копривщица.

Местността около язовира се отличава с чист планински въздух и красиви природни гледки. Подходяща е за излети, пикници, водни спортове и риболов. Къпането в язовира е забранено. Бреговете около стената са силно замърсени от пластмасови бутилки и други битови отпадъци. Те загрозяват природните пейзажи и увреждат природата. Силно замърсени са и участъците около пътищата, изградени край чашата на язовира.

Памет[редактиране | редактиране на кода]

Построен е паметник в района на язовира, за да напомня за убитите преди 9 септември 1944 г. Салчо Василев, анархистите Нешо Шабанов, Георги Мандулов и братята Гостеви от с. Антон. Намира се на около 15 км. от Копривщица, близо до „Лъженския мост“. Изработен е от копривщенския каменоделец Атанас (Танчо) Юруков през 1956 г. Изпълнен е от куполообразна гранитна морена.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Копривщица. Библиотека Роден край. Съставители Иван Врачев и Кольо Колев. Тодор Тумангелов. Мемориални паметници. София, ОФ, 1980. с. 318 – 330.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]